Edin Mujagic is hoofdeconoom van OHV Vermogensbeheer en is gespecialiseerd in (de gevolgen van) het beleid van de centrale banken. Hij heeft verschillende boeken op zijn naam staan, waaronder "Geldmoord: hoe de centrale banken ons geld vernietigen" en "Boeiend en geboeid: een monetaire geschiedenis van Nederland sinds 1814/1816". Hij studeerde monetaire economie aan de Universiteit van Tilburg.

Column

De handtekening van Powell is niet zo gewild

Paul Volcker ging de inflatie te lijf door de rente torenhoog te laten oplopen. Jerome Powell is nog lang niet zo ver. Een inflatie van 5%, ach, alleen als die te lang hoog blijft, komt de Fed in actie, aldus Edin Mujagic.

Paul Volcker’s grote hobby was vliegvissen. In een van onze gesprekken kwamen we erachter dat hij in de jaren 80 eens aan het vissen was in Joegoslavië, niet ver weg van het stadje waar ik woonde, maar dat terzijde.

Begin jaren 80 was de legendarische Fed-voorzitter met een vriend stiekem ervandoor gegaan om in de Amerikaanse wildernis in alle rust even te vissen. Hij had dat nodig, als voorzitter van de Fed had hij niet ver daarvoor de rente naar 20% verhoogd en de Amerikaanse economie in een recessie gestort, met massawerkloosheid als een van de meest zichtbare gevolgen. 

Stiekem, want hij wilde geen agenten van de geheime dienst, die de Fed-voorzitter normaliter schaduwden, mee.

Handtekening zetten

Op weg naar de plek waar ze zouden gaan vissen, stopten de twee in een diner diep in de bossen om wat te eten. Terwijl ze aan het eten waren, viel het Volcker op dat een boom van een vent, die samen met zijn maten achter de tafel naast Volcker zat, regelmatig zijn kant op keek.

Op een gegeven moment stond het gezelschap op en liepen de ruige types richting Volcker. “Ik weet niet of ik ooit in mijn leven zo bang ben geweest,” zei hij een keer tegen me. Dat zegt wel wat. Volcker was een imposante verschijning van twee meter lang.

Eenmaal bij Volcker aangekomen, reikte de ruigste man van de groep naar zijn zak. Hij haalde een dollar bankbiljet en vroeg Volcker of hij er zijn handtekening op wilde zetten.

Nog waarde

In de VS staat op de bankbiljetten de handtekening van de minister van Financiën en niet van de baas van de centrale bank, zoals in Europa gebruikelijk is. De man wilde Volckers handtekening erop omdat het bankbiljet volgens de man alleen dankzij Volckers beleid nog waarde had.

Volcker had met zijn schrikbarende renteverhogingen de torenhoge inflatie verslagen. Ik weet niet zeker hoe zo’n boom van een vent zou reageren als hij in een afgelegen restaurant in de VS

Jerome Powell, nu de voorzitter van de Fed, tegen zou komen maar de kans is groot dat hij niet om zijn handtekening zou vragen. Powell zei wel dat “de bank het volste vertrouwen van de Amerikanen nodig heeft, dat de Fed in hun belang beleid voert,” maar het is maar zeer de vraag of veel Amerikanen dat vertrouwen wel hebben.

Eigen dialect

Waar Volcker de inflatie omlaagdrukte, doet Powell juist heel weinig tegen ruim 5% inflatie op het moment. Die hoge inflatie is vooral een tijdelijk fenomeen en zal vanaf de zomer van 2022 waarschijnlijk weer gaan terugvallen, aldus Powell.

Hij zei toen iets opmerkelijks over wat de Fed onder tijdelijk verstaat. Tijdelijk, aldus Powell, betekent voor kortstondig en wordt gemeten in tijd, bijvoorbeeld aantal maanden.

De Fed spreekt echter een eigen dialect en daarin heeft de definitie van tijdelijk een andere dan tijdsdimensie. Voor de bank is de inflatie tijdelijk als die op termijn niet resulteert in permanent hogere inflatie.

Doet er niet toe

De tijdsdimensie, zoals hoeveel maanden de geldontwaarding boven de doelstelling ligt, doet er niet toe. Powell zei tijdens de persconferentie gisteren meermaals dat als de inflatie onverwacht te lang te hoog blijft, de bank in actie zal komen.

Maar dat is vooral stoer doen en heeft als doel de inflatieverwachtingen relatief laag te houden. Zou hij dat niet zo duidelijk gezegd hebben, dan riskeert de bank dat op de financiële markten de inflatieverwachtingen voor de komende jaren behoorlijk hoog – en te hoog – zouden kunnen worden.

Het rente comité van de Fed besloot de rente op 0% te houden en het opkopen van staatsobligaties en hypotheekleningen in november en december met vijftien miljard per maand - thans spendeert de Fed 125 miljard dollar per maand - te reduceren.

Als de economie zich gedraagt zoals de Fed verwacht, dan wil de bank daar ergens in de zomer van 2022 mee stoppen. Rente verhogen zal dan nog lang niet in beeld zijn. Powell zei dat de lat daarvoor behoorlijk hoog ligt.


Edin Mujagic is hoofdeconoom van OHV Vermogensbeheer en is gespecialiseerd in (de gevolgen van) het beleid van de centrale banken. Hij heeft verschillende boeken op zijn naam staan, waaronder "Geldmoord: hoe de centrale banken ons geld vernietigen" en "Boeiend en geboeid: een monetaire geschiedenis van Nederland sinds 1814/1816". Hij studeerde monetaire economie aan de Universiteit van Tilburg. Hij schrijft op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Online magazine ETF's