Column

Want groot is mooi

Detlef Glow ziet de nodige overname en fusies, maar van grootschalige consolidatie wil hij niet spreken. Daar is de beleggingsindustrie volgen hem te volwassen voor.

In de loop van de laatste jaren zijn we getuige geweest van meerdere fusies en overnames van vermogensbeheerders die het landschap van de wereldwijde beleggingsindustrie hebben veranderd.

Aangezien deze fusies en overname in alle delen van de waardeketen plaatsvonden, beschouw ik deze bedrijfstransacties eerder als signalen van een volwassen sector, dan dat we hier te maken hebben met een hevige consolidatietrend.

State Street gooit roer om

Nou ja, enkele overnames hebben wel degelijk geleid tot consolidatie, want het aantal concurrenten is na deze transacties verminderd, waardoor de dominantie van sommige ondernemingen is toegenomen. Een voorbeeld hiervan is de recente overname van de de beleggersdiensten van Brown Brothers Harriman door State Street. Het heeft State Street wereldwijd de nummer één op het gebied van vermogensbeheerdiensten gemaakt.

Tegelijkertijd heeft State Street zijn dochter SPDR ETF's in de etalage gezet. Als deze deal doorgaat, dan zal het bedrijfsmodel van State Street drastisch veranderen, aangezien het bedrijf zich enkel nog zal toeleggen op het beheren van beleggingen.

De nieuwe eigenaar van State Street's ETF-activiteiten zal automatisch tot de grootste verkopers van ETF's wereldwijd behoren, waardoor mogelijk nog een reus in de ETF-industrie ontstaat.

Kleine verschuivingen

Andere transacties, zoals de overname van NN Investment Partners door Goldman Sachs, creëren schaal- en distributiekracht voor de overnemende onderneming, maar leiden niet tot grote veranderingen in de sector.

Hetzelfde geldt voor transacties die de productenpropositie van één vermogensbeheerder versterken, zoals de onlangs aangekondigde overname van de IG-kredietdesk van Aviva Investors en van de aanbieder van indices op maat O'Shaughnessy Asset Management door Franklin Templeton.

Beide transacties helpen Franklin Templeton om zijn deskundigheid op het gebied van vermogensbeheer en zijn productaanbod te versterken, maar zullen de wereldwijde beleggingssector niet ingrijpend veranderen.

Bedrijfscultuur

Maar toch, uit deze voorbeelden blijkt toch wel dat er op alle niveaus van de beleggingssector de nodige fusie- en overnameactiviteit is. Aangezien in de meeste delen van de financiële industrie groot gelijk staat aan mooi, zullen we meer fusies zien. Een overname is immers de snelste manier om schaal en marktaandeel te winnen.

"Een overname is immers de snelste manier om schaal en marktaandeel te winnen"

Toch zullen niet alle overnames succesvol zijn, want de nieuwe eigenaar zal klanten en talentvolle medewerkers ervan moeten overtuigen dat het nieuwe bedrijf minstens zo goed voor hen is als het oude.

Het vermogen om de bedrijfscultuur van het overgenomen succesvol bedrijf te integreren in de nieuwe combinatie is een van de belangrijkste factoren die het succes van een fusie bepaalt.


Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Assetallocatie