Gastauteur zijn professionals die volgens de redactie van IEXProfs bijdragen leveren die het waard zijn een groter beleggingspubliek te bereiken, maar die niet de intentie hebben om wekelijks of maandelijks een bijdrage te leveren als vaste medewerker of columnist. Bij de artikelen wordt een korte toelichting gegeven van de schrijver.

Column

"De race naar nul verandert alles"

Volgens Hans Stoter, wereldwijd hoofd core-beleggingen van AXA Investment Managers, zijn de enorme geldstromen richting duurzame portefeuilles geen modegril, maar een ware en ook noodzakelijke transformatie. "Uiteindelijk moet bij iedereen het langetermijndenken prevaleren."

“Het indrukwekkende klimaatrapport van het IPCC gaf een sterke code rood-waarschuwing. Het is de eerste grote wetenschappelijke studie over het klimaat sinds 2013 met een sombere boodschap over de urgentie die nodig is om klimaatverandering aan te pakken.

Nu zijn er wereldwijd al veel landen die zich ten doel hebben gesteld klimaatneutraal te worden. Samen zijn deze goed voor 61% van de wereldwijde CO2-uitstoot, 68% van het wereldwijde bbp en 52% van de wereldbevolking.

Ook heeft meer dan een vijfde van de 2000 grootste beursgenoteerde bedrijven in de wereld toegezegd net zero te willen worden. Deze bedrijven zijn goed voor een jaaromzet van bijna 14.000 miljard dollar.

Snelheid essentieel

Er worden grote stappen gezet op het gebied van onder meer elektrische rijden, schone energie, afvalverwerking, gezondheidszorg en duurzame voedselproductie.

Maar snelheid is van essentieel belang in de race naar nul. Het is niet genoeg dat maar een paar bedrijven echt het initiatief nemen in de transitie.

We moeten er ook bij bedrijven die nog niet zo ver zijn erop aandringen hun strategieën en toekomstplannen te herzien, zodat ook zij een bijdrage gaan leveren.

Overvloed aan beleggingskansen

Ook steeds meer beleggers begrijpen de urgentie van het klimaatprobleem. Ze zien een overvloed aan potentiële beleggingsmogelijkheden en zoeken daarom naar meer mogelijkheden om verantwoord te beleggen. De wereldwijde pandemie heeft deze trend alleen maar versneld.

De duurzame beleggingsaandacht zal bedrijven aanmoedigen en helpen om betere corporate citizens te worden. Want als er veel vraag is naar ESG-producten, dan zal dat op zijn beurt zorgen voor stijgende aandelenkoers van bedrijven met hoge ESG-scores.

Uiteindelijk moet bij iedereen het langetermijndenken prevaleren. De kortetermijnwinsten, waar het kapitalisme te veel op is gericht, helpen niet. Niemand kan immers succesvol zijn in een wereld die faalt.”


Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Online magazine ETF's