Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration.

Column

Overname NN IP staat niet op zichzelf

Margedruk en concurrentie van fintechbedrijven dwingt assetmanagers om het fusie- en overnamepad op te gaan. Middelgrote vermogensbeheerders moeten volgens Detlef Glow kiezen: fuseren of worden opgegeten.

Met de aankondiging van de aankoop van NN Investment Partners (NNIP) door Goldman Sachs Asset Management (GSAM) waren we getuige van een nieuwe opmerkelijke fusie tussen vermogensbeheerders in Europa.

Amundi had eerder dit jaar zijn ogen al op Lyxor laten vallen. Volgens mij passen beide acties prima in een branche waar grootte ertoe doet. Ik voorspel dat het bij deze overnames ook niet zal blijven. Meer middelgrote vermogensbeheerders zullen worden opgepikt door grotere partijen.

Ook zullen we meer fusies zien van assetmanagers die elkaar in grootte weinig ontlopen. Alleen op die manier kan het beheerde vermogen omhoog en kan er via strategische distributie-overeenkomsten exclusieve toegang worden bereikt tot nieuwe klantgroepen.

Een hoger beheerd vermogen helpt een vermogensbeheerder om de omzet op peil te houden, aangezien de druk op de marges verder toeneemt.

Overname fintech-bedrijven en dienstverleners

Daarnaast ga ik ervan uit dat vermogensbeheerders ook fintech-bedrijven zullen kopen om hun digitale infrastructuur te moderniseren, hun dienstenaanbod te upgraden, zodat bestaande klanten blijven behouden en nieuwe klanten kunnen worden aangetrokken.

Een voorbeeld hiervan is de overname in juni 2021 van de in het Verenigd Koninkrijk gevestigde robo-adviseur Nutmeg door J.P. Morgan Chase.

De toenemende bedrijvigheid op het gebied van fusies en overnames blijft overigens niet beperkt tot alleen vermogensbeheerders. Ik verwacht ook meer activiteit bij dienstverleners voor vermogensbeheerders.

Dit is ook niet verwonderlijk, aangezien voor deze bedrijven omvang nog belangrijker is dan voor de vermogensbeheerders zelf.

Dus meer innovatie 

Enfin, we zullen de komenden jaren dus getuige zijn van meer fusies en overnames die zullen leiden tot een hogere concentratie van beheerd vermogen. Tegelijkertijd zullen we de lancering zien van nieuwe vermogensbeheerders die gebruik maken van geavanceerde technologieën.

Deze nieuwe bedrijven zullen de concurrentie in de Europese beleggingsindustrie op peil houden en innovatie stimuleren.


Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Online magazine duurzaam beleggen