Ewout van Schaick is hoofd van Multi-asset. Als manager is hij verantwoordelijk voor macro-economische en beleggingsstrategie onderzoek en -ontwerp, tactische asset allocation (TAA) en het beheer van Multi-Asset fondsen en mandaten binnen NN Investment Partners. Ewout is CFA charterholder en behaalde een Master Economie (1997) aan de Universiteit van Maastricht.
Column

De acht belangrijkste beleggingslessen van Covid-19

18 maanden beleggen met Covid hebben topbelegger Ewout van Schaick, hoofd mixfondsen van NN IP, de nodige nieuwe inzichten verschaft. De belangrijkste les: "Wees voorbereid op het onverwachte en koester wat echt belangrijk is."

Het is nu al bijna 1,5 jaar geleden dat de eerste Covid-19-besmetting in Nederland opdook. Ik zat zelf op een terras in het skigebied van Arlberg toen ik het nieuws over de uitbraak in Tilburg vernam. Ik had op dat moment niet door welke impact het virus op ons leven zou gaan hebben. Terug in Nederland ging het echter razendsnel, en twee weken later zat ik, net als iedereen, thuis achter de laptop.

Op skivakantie ben ik sindsdien niet meer geweest, en terug op kantoor heel sporadisch. Vorige maand heb ik samen met mijn collega Maarten Geerdink, hoofd Europese Aandelen, tijdens de Market Talk-podcast teruggekeken op deze bijzondere 18 maanden. Graag wil ik de belangrijkste conclusies en lessen, die wij uit deze Covid-periode hebben getrokken, met andere beleggers delen.

1. Tail risks laten zich lastig prijzen
De Covid-crisis toont weer eens aan dat mensen de kans op gebeurtenissen, die onwaarschijnlijk zijn maar wél een grote impact kunnen hebben, structureel onderschatten. Financiële markten kunnen deze zogenaamd tail risks niet goed prijzen, waarschijnlijk omdat we ons iets moeilijk kunnen voorstellen dat we nooit hebben meegemaakt. Iedereen wist hoe het virus in Wuhan rondging, maar beleggers hebben het risico op een pandemie tot maart 2020 echt onderschat. Toen de wereldwijde gevolgen van het virus niet meer te ontkennen waren, was de reactie op de markten vervolgens explosief.

2. Time to react wordt steeds korter
Markten lijken steeds sneller en heftiger te reageren op harde cijfers. Data zijn steeds breder en sneller beschikbaar en de time to react wordt voor beleggers steeds korter. Beleggers verwerken nieuwe informatie snel zonder vragen te stellen. Toen de eerste positieve testgegevens over de nieuwe vaccins beschikbaar waren, leidde dat tot een ongekend snelle rotatie van groeiaandelen en covid-winnaars naar klassieke cyclische waarden.

3. Jonge belegger gokt liever
Een nieuwe generatie jongere beleggers, die beleggen soms meer als spel dan investering zien, hebben toegang tot de markt gevonden. Het thuiswerken en gebrek aan andere afleiding hebben, in combinatie met de lage rente, deze trend versneld. De participatie van retailbeleggers in de markt is toegenomen door de groei van (bijna) gratis handels-platformen zoals Robinhood. Het sentiment wordt steeds meer bepaald door de vele online websites waar vaak een soort kuddegedrag wordt gecreëerd.

4. Gebruik nieuwe data in stroomversnelling
Door de covid-crisis is het gebruik van nieuwe databronnen in een stroomversnelling gekomen. Waar harde economische data door de snelle ontwikkelingen achter de feiten aanliepen, brachten hoog frequente databronnen zoals Google mobility of Open Table (restaurantreserveringen) nieuwe inzichten over de impact van de lockdownmaatregelen. Professionele beleggers gebruiken bovendien nieuwe technieken om de buzz op digitale nieuwsbronnen of sociale media te meten. Dit is meteen een waarschuwing voor de nieuw toegetreden belegger: weet dat professionele beleggers jouw gedrag volgen en daar slim gebruik van maken.

5. Covid-19 is onderdeel van bredere zorg
De pandemie staat niet helemaal op zichtzelf, maar valt samen met een steeds grotere zorg over klimaatverandering en stijgende aandacht voor ongelijkheid, zoals zichtbaar in de black lives matter-beweging. Dit versterkt de groei van duurzaam beleggen en het integreren van ESG-factoren (Environment, Socal en Governance) in het beleggingsproces. Bedrijven die goed scoren op ESG-factoren, of in de juiste richting bewegen, hebben in de afgelopen jaren betere rendementen behaald. We zien bovendien dat een steeds groter deel van de portefeuilles van beleggers naar duurzame categorieën, zoals green bonds, verschuiven.

6. De overheid doet weer mee
De rol van de overheid is door de coronacrisis groter geworden. Het wordt meer geaccepteerd en verwacht dat overheden ingrijpen als de economie in zwaar weer terechtkomt. Dit is een flinke verandering ten opzichte van de liberaliseringstrend van de afgelopen decennia en betekent dat we als beleggers open moeten staan voor een ander beleggingsklimaat.

7. Globalisering maakt ook kwetsbaar
We hebben bovendien geleerd dat de globalisering de economie ook kwetsbaar heeft gemaakt. Bedrijven zullen hier lessen uit trekken en hun businessmodellen hierop aanpassen. Dit kan nieuwe kansen en bedreigingen opleveren waar wij als beleggers goed op moeten letten.

8. De wereld is geen onveranderlijk gegeven
Ten slotte hebben we geleerd dat we de huidige wereld nooit als een onveranderlijk gegeven mogen beschouwen. Ik was echt geschokt om roadblocks te zien op de Nederlands-Belgische grens, een grens waar ik tijdens mijn leven nooit eerder bewaking had gezien. Net zo min had ik me kunnen voorstellen dat een virtuele borrelbox en een Microsoft teamsessie het persoonlijke contact met mijn collega’s in mijn team zouden moeten vervangen. Ofwel, wees voorbereid op het onverwachte en koester wat echt belangrijk is.

De informatie in zijn columns zijn niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

De impact van het coronavirus