Column

De Europese ETF-markt consolideert verder

Europese ETF's hebben een opmerkelijk succesvolle eerste 20 jaar achter de rug. Nu is de tijd gekomen voor consolidering, wat volgens Detlef Glow niet meer dan logisch is. "Het is een teken van volwassenheid."

Europa werd in het jaar 2000 voor het eerst geconfronteerd met Exchange Traded Funds (ETF’s). Het vrijwel ononderbroken succes dat daarop volgde, is nauwelijks voorstelbaar, zeker als bedacht wordt dat er in de laatste twee decennia meerdere zogenoemde Black Swan-momenten waren.

Het begon in 2000 met het uit elkaar spatten van de internetbubbel. Daarna was er de wereldwijde kredietcrisis in 2007-2008, weer vier jaar later kwam de eurocrisis om vervolgens in 2020 te maken te krijgen met Covid-19.

Markturbulenties

Al deze gebeurtenissen hadden het in zich om de groei van de ETF-industrie ernstig te beschadigen. De theorie zegt immers dat actieve fondsmanagers marktturbulenties kunnen benutten om een outperformance te behalen tegenover passieve indexproducten, zoals ETF’s. Maar dat gebeurde niet. De groei ging gewoon door en de resultaten bleven goed.

Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Er waren ook ETF’s en uitgevers van ETF’s die minder succesvol waren. Sommige uitgevers van ETF’s verdwenen door de achterdeur omdat er te weinig interesse was voor hun producten. Andere werden overgenomen door branchegenoten. ETF’s genoeg die wegens gebrek aan succes weer uit de markt werden gehaald

Consolidatie

Dat klinkt alsof we aan de vooravond staan van een grote consolidatie, waar op zich niks op tegen is. Het is een teken dat de ETF-industrie volwassen wordt. De ETF-sector zit in een fase die actieve fondsmanagers in het verleden ook hebben doorgemaakt. In het slechtste geval leidt dat tot minder concurrentie en een slechter aanbod.

Maar de kans op deze negatieve uitkomst is buitengewoon klein. Zelfs na het samensmelten van partijen blijft de Europese ETF-sector zeer concurrerend en moeten uitgevers van ETF’s hun best doen om zich aan te passen aan de vraag van beleggers en de veranderende marktomstandigheden.

Concurrentie

Daar komt bij dat actieve fondsmanagers niet stilletjes toekijken hoe de Europese ETF-industrie steeds meer marktaandeel afsnoept. Die zullen de komende jaren zelf met ETF’s komen, zeker als de EU-regelgeving wordt versoepeld voor het dagelijks rapporteren van wijzigingen in de portefeuille. 

Voor Refintiv was dit reden een studie te schrijven over de toekomst van de sector. Het rapport is hier te vinden.


Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Assetallocatie