Column

Koop de Chinadip

Dat de Chinese markten dit jaar niet vooruit zijn te branden zijn, maakt marktstrateeg Vincent Juvyns van J.P. Morgan AM nog positiever over Chinese aandelen en obligaties dan hij al was.

“Chinese markten hebben het dit jaar wat moeilijker dan andere markten. Dat is ook wel logisch, want het land is al een stuk verder in het economische herstel. Het land kwam als eerste uit de crisis, waardoor het nu ook als eerste kan normaliseren. Stimuleringen worden afgebouwd, de kredietgroei vertraagt.

China heeft duidelijk de lessen van 2008 geleerd. Toen redde het land door grootschalige stimuleringen de wereldeconomie, maar dat leidde wel tot grote binnenlandse excessen, zoals een opgeblazen vastgoedmarkt. Beijing zit duidelijk niet te wachten op nieuwe zeepbellen.

Vincent Juvyns van JP Morgan AM

Extra overheidsbemoeienis

Het Chinese beleid roept vragen op bij de beleggers. Hoe verstandig is het om in China te beleggen nu de liquiditeitsomgeving minder gunstig is? Daarnaast hebben de grote internetbedrijven last van niet alleen de draai naar waarde-aandelen, maar ook natuurlijk van de extra druk van toezichthouders. Deze extra druk is geenszins bedoeld om de Chinese internetbedrijven de nek om te draaien. Integendeel, de Chinese regering streeft ernaar om technologisch onafhankelijk te worden, maar wel op zo een manier dat de staat controle houdt over de grote internetspelers. Beijing is de baas en dat moet voor iedereen duidelijk zijn.

Over China valt veel positiefs te melden. Chinese bedrijven zijn geklommen in de waardeketen. Made in China staat niet langer voor goedkope en inferieure producten. Het land is inmiddels leider in een aantal vooraanstaande gebieden, zoals bijvoorbeeld 5G en de energietransitie.

Geen land is verder met fintech dan China. Cash is er praktisch uitgestorven. Dat verklaart ook waarom de druk op de Chinese techgiganten zo groot is geworden, want deze bedrijven zijn allemaal ook banken geworden. Hun plaats in het leven van de gemiddelde Chinees is inmiddels gigantisch. In die zin is het niet meer dan normaal, dat deze bedrijven onder strenger toezicht komen te staan.

Op weg naar nummer 1

Onderwijl groeit de Chinese economie stevig door. In 2030 zal China de grootste economie van de wereld herbergen. Daarbij hoort een munt die steeds verder internationaliseert. De renminbi is zeker nog geen wereldmunt, maar dat is wel de bedoeling. Daarom stelt China zijn financiële markten steeds verder open voor internationale beleggers. Eind 2020 hadden de twee aandelenbeurzen op het vaste land al een marktkapitalisatie van 12,2 biljoen dollar. Alleen Wall Street heeft een grotere beurskapitalisatie.

Ook de Chinese obligatiemarkt is met een omvang van 30,2 biljoen dollar inmiddels de nummer 2 van de wereld. Nu nog. Binnen afzienbare tijd zullen ook de Chinese financiële markten de VS hebben ingehaald. Zeker is dat het gewicht van China in de verschillende indices alleen maar zal toenemen. Lang verhaal kort, de kleine dip dit jaar beschouwen wij als een koopkans.

Lage groei?

We zijn optimistisch over Chinese effecten, ook al neemt de economische groei duidelijk af. Een groeivoet van boven de 8% zullen we niet meer zien. Volgens onze prognoses groeit de Chinese economie de komende tien jaar met gemiddeld 4,5%.

Ofwel, het groeitempo zal serieus vertragen. Dat is ook de ambitie van de autoriteiten, die inzetten op kwaliteitsgroei, waarbij het land in 2060 klimaatneutraal moet zijn. Dat de Chinese regering inmiddels drie kinderen toestaat, vertelt dat het land, net als volwassen markten, een demografisch probleem heeft. Toch blijft een economische groei van 4,5% aantrekkelijk. Het is drie keer de verwachte economische groei van Europa.

'Een economische groei van 4,5% blijft aantrekkelijk"

Aantrekkelijke waarderingen

De huidige waardering van Chinese aandelen én obligaties zijn geen reden om het land te mijden. Chinese bedrijven zijn niet alleen veel lager gewaardeerd dan Amerikaanse bedrijven met een koerswinstverhouding van 16 tegenover 23, maar opereren ook nog eens in een markt die veel sneller groeit.

De Chinese aandelenbeurzen zijn daarnaast een mooie mix van groei- en waarde-aandelen. 23% bestaat uit consumentenbedrijven, 17% is IT-gerelateerd. Ook de financiële sector, die 14% van de beurzen uitmaakt, profiteert van de steeds rijker wordende middenklasse, die steeds meer producten afneemt.

Ook Chinese obligaties ogen aantrekkelijk. De Chinese tienjaarsrente bedraagt momenteel 3,1%, terwijl Amerikaanse staatsobligaties met dezelfde looptijd 1,6% geven, en de Duitse Bund nog altijd negatief terrein verkent. China heeft een credit rating van A+, gelijk aan die van Japan maar hoger dan die van Spanje. Omdat de Chinese munt volgens onze valutaspecialisten 33% is ondergewaardeerd ten opzichte van de euro is er ook van het valutafront extra rendement te verwachten.

Risico’s

De spanning tussen China en de VS zal aanhouden. Dat is iets waar beleggers mee moeten leren leven. De VS zal zijn nummer 1 positie niet zomaar opgeven. Daarnaast vraagt de selectie van Chinese aandelen en obligaties een actieve aanpak. De Chinese markten zijn minder transparant dan we hier gewend zijn. Ook het aantal analisten dat Chinese effecten volgt, is minder groot. Om goed te beleggen in Chinese effecten is het echt belangrijk om ter plaatse aanwezig te zijn. Goede informatie is, zoals elke belegger weet, key." 


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

    De impact van het coronavirus