Column

Volwassen Europese ETF-markt blijft harder groeien

De stormachtige ontwikkeling van de Europese ETF-sector gaat volgens Detlef Glow van Lipper Refinitiv rustig verder.

Toen de eerste twee Europese ETF's op 11 april 2000 op de Deutsche Börse een notering kregen, werden deze nog als nicheproducten beschouwd. Niemand voorzag dat ETF's een belangrijke groeimotor voor de Europese fondsensector zouden worden. Het succes van ETF's blijkt wel uit de enorme groei van het Europees beheerde vermogen van deze producten. Eind februari 2021 was het beheerde ETF-vermogen gestegen tot 1,03 biljoen euro, ofwel 7,81% van het totale beheerde Europese fondsvermogen.

Het succes van ETF's heeft in de loop der jaren wenkbrauwen doen fronsen. Sommige marktwaarnemers zagen passieve producten als een bedreiging voor de algehele marktefficiëntie. Anderen dachten dat de ETF's van voorbijgaande aard zouden zijn, een hype. Zoals we nu weten, is alle kritiek tot nu toe onjuist gebleken.

Naarmate de Europese ETF-sector volwassener wordt, zien we enkele trends die we al heel goed kennen van de actieve kant van de sector. De eerste trend is uiteraard het feit dat ETF's worden gesloten als er te weinig belangstelling is om winstgevend te worden. Dit is in het belang van de belegger (vanwege het gebrek aan liquiditeit) en de ETF-uitgever (vanwege het gebrek aan winstgevendheid).

De tweede trend, die ook gebruikelijk is in de brede fondsenindustrie, zijn de fusies tussen ETF-uitgevers, aangezien schaal in de fondsenbeheersector in het algemeen en de ETF-sector in het bijzonder belangrijk is.
De huidige situatie rond Lyxor ETF, Europa's op twee na grootste ETF-promotor, laat zien dat grootte alleen niet genoeg is, aangezien moeder Société Générale probeert de ETF-tak te verkopen. Deze transactie zal leiden tot een nog hogere concentratie in de reeds sterk geconcentreerde Europese ETF-sector. Het is zeer waarschijnlijk dat de fusie zal leiden tot een nieuwe Europese ETF-nummer twee. Nummer één iShares (dochter van BlackRock) hoeft met een marktaandeel van ruim 45% een aanval op zijn positie niet te vrezen.

Beide bovengenoemde trends laten zien dat de Europese ETF-sector zich heeft ontwikkeld van een opkomende niche tot een serieus onderdeel van de Europese fondsensector. Het is meer dan waarschijnlijk dat de Europese ETF-sector in een veel hoger tempo zal blijven groeien dan het actieve gedeelte.


Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Assetallocatie