Edin Mujagic is hoofdeconoom van OHV Vermogensbeheer en is gespecialiseerd in (de gevolgen van) het beleid van de centrale banken. Hij heeft verschillende boeken op zijn naam staan, waaronder "Geldmoord: hoe de centrale banken ons geld vernietigen" en "Boeiend en geboeid: een monetaire geschiedenis van Nederland sinds 1814/1816". Hij studeerde monetaire economie aan de Universiteit van Tilburg.

Column

Marsmissie maakt onze toekomst zonnig

Dankzij de inspanningen van de VS en China om Mars nader te verkennen, staan ons de nodige technologische doorbraken te wachten, denkt monetair econoom Edin Mujagic. Dat heeft effect op zijn persoonlijke beleggingstrategie.

Spectaculair. Zo mag je de landing van de NASA-rover Perseverence in de avond van 18 februari wel noemen. Na zeven maanden op reis te zijn geweest, beefde het NASA-personeel op aarde gedurende de 7 minuten durende landing: zou het allemaal gaan zoals het moet? 

Het ging zoals het moest en de Amerikanen hebben nu nog een voertuig op de rode planeet. Behalve de bewondering van iemand die ruimtemissies leuk vindt, keek ik er ook door mijn macro-economische bril naar. De landing en vooral de toekomsplannen – in het volgend decennium moet er een bemande missie naar Mars – zullen behoorlijke economische effecten hier op de aarde teweegbrengen. Ik schrijf met opzet niet ‘kunnen’ maar ‘zullen’ omdat het verleden ons leert dat dit een zekerheidje is.

Schokabsorberende schoenzolen

Laten we bijna 60 jaar terug in de tijd gaan. Op 12 september 1962 belooft de Amerikaanse president John F. Kennedy ten overstaan van een vol stadion en miljoenen mensen zittend voor hun TV-schermen dat de Amerikanen nog voor het einde van het decennium een mens naar de maan zullen sturen.

Zo gezegd, zo gedaan. Er was echter een klein probleempje: de benodigde technologie bestond voor een groot deel niet. Wat de ruimtebelofte dan ook ontketende is een technologische wedloop binnen de VS om de benodigde technologie voor een maanlanding uit te vogelen.

Met het duidelijke tijddoel gingen de overheid, bedrijven en universiteiten in de VS aan de slag. Dat leverde allerlei nieuwe technologieën en producten op, waarna vervolgens andere, niets met ruimtevaart- of wapenwedloop te maken hebbende, toepassingen het daglicht zouden zien: van schokabsorberende schoenzolen (denk Nike Air) via de welbekende kruimeldief tot de minibatterijen in gehoorapparaten en van accugereedschap via de camera op uw smartphone en gps-ststemen tot laptops (voor de missie moesten er veel kleinere computers komen in verband met de beperkte ruimte).

Dankzij de 3D printer

Al die zaken, en vele andere, zijn terug te voeren tot de technologische race om een bemande missie naar de maan mogelijk te maken. We kunnen alleen maar gissen welke nieuwe toepassingen van bestaande technologieën de bemande missie naar de Mars mogelijk maken.

Op het internationale ruimtestation gebruiken de astronauten 3D printers om gereedschap – het eerste wat werd gemaakt was een moersleutel – en onderdelen, zoals een nieuwe antenne, te maken. NASA is bezig met testen van allerlei toepassingen en nieuwe mogelijkheden, zoals 3D printers laten draaien op gerecycled materiaal.

De eerste resultaten wijzen uit dat 3D printtechniek ook in een omgeving zonder zwaartekracht prima functioneert. Dat op zijn beurt betekent niet alleen dat een ruimtevaartstation goedkoper wordt, maar het maakt de weg vrij om terug te keren naar de maan en naar Mars te vliegen.

Voor het internationale ruimtestation moet jaarlijks ruim 3,5 ton aan onderdelen omhoog dat miljoenen dollars aan reiskosten vraagt. Dat komt bovenop de 15 ton aan onderdelen die op het station op voorraad zijn. Met de mogelijkheid onderdelen aan boord te printen, worden bemande missies naar onze ruimtelijke buren vele malen goedkoper en in de toekomst er zelfs koloniën te stichten. Huizen hoeven immers niet meegesleept te worden vanaf de aarde maar worden ter plekke geprint.

Inspelen op technologische spurt

De belofte van JFK uit 1962 was ingegeven, doordat de Sovjet-Unie de ruimtewedloop leek te winnen . Anno 2021 is China een geduchte tegenstander in de race. Deze week was er alle aandacht voor Perserverence. Maar het NASA-voertuig was niet al die maanden in zijn uppie op weg naar Mars. Het had een metgezel, het Chinese ruimtevaartuig Tianwen-1, dat in dezelfde week ook om de baan van de Mars kwam.

De wens van de VS China de loef af te steken en voor te blijven alleen al is stimulans genoeg voor een technologische spurt in de komende jaren. De strijd tegen klimaatverandering is nog zo’n trend die de technologische ontwikkeling een behoorlijke wind in de rug verschaft, hetgeen nu al te zien is op allerlei gebeiden.

Als macro-econoom is dat alles voor mij voldoende reden om optimistisch te zijn over economische ontwikkelingen in dit decennium, met name in de tweede helft, en de jaren dertig van deze eeuw. Als belegger is dat vervolgens voldoende aanleiding om ETF’s, die gericht zijn op nieuwe technologiën, denk aan 3D printing, 5G, kunstmatige intelligentie, virtual reality, nanotechnologie et cetera, in portefeuille te nemen. 

Deze column is gebaseerd op het laatste hoofdstuk van mijn binnen uit te komen boek. Lezers van mijn nieuwsbrief krijgen binnenkort een sneak preview ervan. Aanmelden daarvoor? Stuur mij een mailtje, het adres is edinmujagic@yahoo.com


Edin Mujagic is hoofdeconoom van OHV Vermogensbeheer en is gespecialiseerd in (de gevolgen van) het beleid van de centrale banken. Hij heeft verschillende boeken op zijn naam staan, waaronder "Geldmoord: hoe de centrale banken ons geld vernietigen" en "Boeiend en geboeid: een monetaire geschiedenis van Nederland sinds 1814/1816". Hij studeerde monetaire economie aan de Universiteit van Tilburg. Hij schrijft op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

China; opnieuw lieveling van beleggers?