Ewout van Schaick is hoofd van Multi-asset. Als manager is hij verantwoordelijk voor macro-economische en beleggingsstrategie onderzoek en -ontwerp, tactische asset allocation (TAA) en het beheer van Multi-Asset fondsen en mandaten binnen NN Investment Partners. Ewout is CFA charterholder en behaalde een Master Economie (1997) aan de Universiteit van Maastricht.
Column

Optimisme kent geen grenzen

Columnist Ewout van Schaick, hoofd multi-asset bij NN IP, sorteert alvast voor op het einde van de coronapandemie. Hij verwacht dat de verliezers van 2020 de winnaars van 2021 zullen zijn.

We zijn pas anderhalve maand onderweg in 2021 en er is al veel gebeurd. De bestorming van het Capitool, twee democratische Senaatszetels in Georgia, nieuwe gevaarlijke virusmutaties, een problematische start van de Europese vaccinatiecampagne en het ongelooflijke Reddit-Gamestop verhaal compenseerden ruimschoots voor de trage saaiheid in ons eigen dagelijkse lockdown-leventje.

Maar geen van deze gebeurtenissen veroorzaakte meer dan een tijdelijk rimpeltje in de kalme zee van de financiële markten. Het optimisme van de belegger kent tegenwoordig geen grenzen en laat aandelenkoersen stijgen tot nieuwe recordhoogten. Dat ditzelfde optimisme ook leidt tot een wat oplopende lange rente en dus licht negatieve rendementen op obligaties mag de pret voorlopig niet drukken.

Cyclisch herstel in aantocht

Beleggers laten zich niet afleiden door negatief nieuws over het Coronavirus en houden volop vertrouwen in het cyclische herstel van de economie later dit jaar. Dit vertaalt zich vooral ook in sterke rendementen van het cyclische gedeelte van de krediet- en aandelenmarkten. Zeer goede bedrijfsresultaten over het 4de kwartaal 2020 helpen hier zeker mee.

Maar net zo belangrijk is dat de Democraten in de Verenigde Staten vasthouden aan het door hen voorgestelde steunpakket van 1,9 biljoen dollar, veel groter dan oorspronkelijk verwacht, waardoor het economisch herstel in het tweede en derde kwartaal van dit jaar mogelijk nog sterker zal zijn. Ik begrijp dan ook wel dat beleggers vertrouwen houden in de rally en vasthouden aan hun aandelenposities.

Maar met de alsmaar oplopende koersen stijgt ook de angst voor het ontstaan van beursbubbels. Inmiddels staat de Amerikaanse S&P 500 index maar liefst 80% hoger dan 11 maanden geleden en komt voor de AEX zelfs de top van 20 jaar geleden in zicht.
Het optimisme blijft niet beperkt tot de aandelenmarkt. Ondanks de negatieve effecten van de lockdowns op veel bedrijfsbalansen staan de spreads op veel junkobligaties inmiddels weer dicht bij niveaus van voor crisis. Ook de prijzen op grondstoffen als olie en koper zijn recent flink gestegen.

Torenhoge waarderingen

Het is altijd verleidelijk om de vergelijking te maken met de gebeurtenissen gedurende de IT-bubble van 1995 tot 2001. Deze episode, waarbij de Nasdaq-index eerst 500% steeg, om vervolgens meer dan 75% van zijn waarde te verliezen, heeft immers veel indruk gemaakt. Er zijn zeker overeenkomsten met de huidige situatie.

Ten eerste is er wederom sprake van hele hoge waarderingen bij veel technologiebedrijven, die vaak geprofiteerd hebben van de Covid-crisis. Voor sommigen van hen, bijvoorbeeld actief in online-shopping of streamingdiensten, zal het lastig worden dit groeitempo voort te zetten als we straks allemaal weer gewoon de straat op mogen.

Tulpenmanie

De tijdelijke onrust rond het Gamestop-aandeel heeft bovendien blootgelegd welke impact retail-beleggers inmiddels op de marktbewegingen kunnen hebben, net als aan het einde van de jaren 90. Dit speelt ook een rol bij de ongeremde koersstijging van de bitcoin, hoewel deze rally misschien eerder doet denken aan de tulpenmanie in 1637.

"De bitcoinrally doet misschien eerder denken aan de tulpenmanie in 1637"

Het feit dat een bedrijf als Tesla liever 1,5 miljard dollar in bitcoins ‘belegt’ in de plaats van te investeren in nieuwe technologie of productiecapaciteit, doet de wenkbrauwen fronsen. Het bedrijf zelf is inmiddels immers meer waard dan directe concurrenten Toyota of Volkswagen, terwijl Toyota 19 keer zo veel auto’s produceert en Volkswagen volgend jaar Tesla misschien al kan evenaren in het aantal verkochte elektrische auto’s.

Het zou best kunnen dat dit de eerste tekenen van een bubbelomgeving zijn. Maar zoals Keynes al opmerkte in 1930: “Markten kunnen langer irrationeel blijven dan jij en ik solvabel.”

Liever cyclische waarden

Er zijn echter minimaal net zo veel verschillen als overeenkomsten tussen de huidige marktomstandigheden en die in de jaren 90. Lang niet alle aandelen staan op recordwaarderingen. De bedrijven die het meest te lijden hadden onder de door Covid opgelegde beperkingen zagen hun koersen vorig jaar maart imploderen en zijn nooit volledig hersteld. De aandelenkoersen hebben bovendien geen hogere waarderingen nodig om in 2021 te blijven stijgen. Winststijgingen tussen de 20% (VS) en 45% (Eurozone) zijn niet onwaarschijnlijk.

"Winststijgingen tussen de 20% (VS) en 45% (Eurozone) zijn niet onwaarschijnlijk"

Ten slotte is er de ongekend lage rente, waardoor aandelen ten opzichte van bijvoorbeeld obligaties allesbehalve duur zijn. Deze lage rente en de ongekende liquiditeit die centrale banken de markt in pompen blijven de belangrijkste verklaringen voor de huidige aandelenrendementen. Het ligt dan ook voor de hand dat deze markt pas echt zal draaien als daar verandering in komt. Voor beleggers lijkt er daarom niet veel anders op te zitten dan voorlopig aan hun aandelenposities vast te houden, maar wel met een duidelijke voorkeur voor de meer cyclische sectoren.

Bedrijven in de grondstoffen, industriële en financiële sectoren hebben niet dezelfde torenhoge waarderingen als hun collega’s in bijvoorbeeld de technologiesector. Bovendien zullen deze bedrijven het meeste profiteren van het cyclische herstel later dit jaar. Als we langzaam succesboeken bij het bestrijden van het virus en de economische activiteit zich geleidelijk herstelt, zullen de verliezers van vorig jaar wel eens de winnaars van 2021 kunnen zijn.

De informatie in zijn columns zijn niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

    Assetallocatie