Veel beleggers vragen zich momenteel af of speculatieve bubbels zich op financiële markten vormen. Sentiment lijkt euforisch en bepaalde excessen doen ons herinneren aan de tech-bubble aan het begin van het millennium. Dit maakt sommige beleggers misschien wat terughoudend. Belangrijker is om aan de basisbeginselen van beleggen vast te houden en niet teveel mee te gaan in de euforie.

Les 1: Beleggen is lange termijn en koersgrafieken negeren
Toeval of niet, maar terwijl deze zeepbelvragen opdoemen, hikt ook de Nederlandse AEX-index weer tegen zijn recordniveau van september 2000 aan. Die stand van 701,56 punten werd vlak voor het klappen van de internetzeepbel bereikt. Een scepticus zou zeggen dat beleggen in de AEX-index in ruim 20 jaar niets heeft opgeleverd. De conclusie zou daarom kunnen zijn dat beleggen geen goed idee is, omdat het risicovol is en zelfs na 20 jaar niets oplevert.
Dit is een grove misvatting en het resultaat van teveel naar koersgrafieken kijken. Daarbij wordt namelijk het dividendrendement gemist. Dat lijkt met een paar procent misschien weinig, maar het is bijna de helft van het langjarig verwachte aandelenrendement. Tevens moet niet de kracht van samengesteld rendement worden onderschat.
De AEX-index heeft sinds de top in 2000 een totaalrendement laten zien van 92%. Dit betekent een jaarlijks rendement van 3,2%, ondanks dat de Amsterdamse hoofdgraadmeter over deze hele periode geen nieuwe recordstand heeft bereikt. Dit neemt niet weg dat de AEX-index is achtergebleven bij de beter gespreide wereldindex (MSCI All Countries). Die heeft sinds de eeuwwisseling in euro’s een totaalrendement laten zien van 178%, wat neerkomt op een jaarlijks rendement van 5%.
Kortom, beleggen is, zonder garantie te kunnen geven, iets van de lange adem en doe het vooral gespreid.
Les 2: Weet waarin je belegt!
Menig belegger wil nog weleens voor de snelle winst gaan. Men gaat er dan volledig aan voorbij dat dit niet beleggen is, maar speculeren. Het gevaar hierbij is dat onverantwoorde risico’s worden genomen. Meegevoerd worden in de emotie als een koers parabolisch omhoog gaat, is menselijk, maar parabolische rally’s eindigen meestal niet goed.
"Parabolische rally’s eindigen meestal niet goed"
Afgelopen maand hadden we hier het perfecte voorbeeld van gezien toen op het Reddit/ Wallstreetsbets-netwerk, en snel ook daarbuiten, niet geliefde aandelen als GameStop, AMC Entertainment, BlackBerry, Koss en Bed Bath & Beyond (GABKB) viraal gingen. De koersen spoten omhoog en particuliere beleggers stapten massaal in. Hoewel er waarschijnlijk wat dubbeltellingen in zitten, liet een onderzoek van Yahoo Finance en The Harris Poll zien dat 28% van de Amerikaanse volwassenen in januari had belegd in één van de virale aandelen.
Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat niet iedereen zich goed had ingelezen of een idee had gevormd over het bedrijf waarin men belegde. Het was meer het volgen van de massa met het idee snel rijk te kunnen worden. Het resultaat zijn grote verliezen. Begin februari was de gezamenlijke marktkapitalisatie van bijvoorbeeld GABKB namelijk met 70% gedaald sinds het hoogtepunt.
Conclusie, beleg in zaken die je begrijpt of waarvan je kan inschatten welke variabelen van invloed zijn op de prijs.
Les 3: Beleg met geld dat kan worden gemist
Tot slot is de laatste belangrijke beleggingsregel dat alleen met geld moet worden belegd dat kan worden gemist. Het klinkt heel simpel, maar toch struikelen veel beleggers hierover. Zo laat het hele GABKB-verhaal genoeg voorbeelden zien van mensen die hun hele portefeuille verkochten of hun hele studiebeurs inzetten om het alleen in deze aandelen te stoppen.
FINRA-data tot en met december 2020 laten zien dat beleggen met geleend geld fors omhoog is geschoten en nieuwe recordstanden heeft bereikt. Tegelijkertijd zien we ook dat call-optie volumes (opties die anticiperen op koersstijgingen) records blijven breken, en dat dit vooral door particuliere beleggers komt. Hetzelfde geldt voor de toenemende populariteit van turbo’s. Wees daar voorzichtig mee, want het is allemaal zeer speculatief.
Uiteindelijk is het altijd goed om de tegeltjeswijsheid van Warren Buffet in het achterhoofd te houden: “Be fearful when others are greedy, and greedy when others are fearful”. Oftewel, Wees terughoudend als anderen hebberig zijn, en wees hebberig wanneer anderen angstig zijn.' Ik weet, dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan.
Ralph Wessels is hoofd Beleggingsstrategie bij ABN AMRO. Hij is regelmatig te lezen, te horen en te zien in de media, waaronder RTL Z, het FD, BNR Nieuwsradio en DFT. Daarnaast heeft hij zijn eigen beleggingsvlog 'Boven de Markt'. Wessels startte zijn beleggingscarrière bij Robeco en is afgestudeerd bedrijfseconoom aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.