Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration.

Column

ETF-verkoop: Alles in aandelen

Afgelopen maand verdubbelde niet alleen de Europese ETF-verkoop, maar beleggers kozen bijna alleen voor aandelen. Nou ja, Europese aandelen konden wederom niet bekoren. wanneer komt de beloofde inhaalslag?

Over januari 2021 heeft de Europese ETF-sector zeker geen klagen. Het positieve marktklimaat dankzij de uitkomst van de Amerikaanse presidentsverkiezingen in de VS en goed nieuws van het Covid-19-front stuwden niet alleen financiële markten, maar ook de verkoop van ETF's.

Het Europese beheerde ETF-vermogen steeg van 992,6 miljard euro per 31 december 2021 tot 1.008,9 miljard euro (+1,6%) eind januari.

Deze stijging van 16,3 miljard euro was vooral te danken aan de instroom van nieuw kapitaal (+15,2 miljard euro), terwijl de prestaties van de onderliggende markten 1,1 miljard euro bijdroegen aan de stijging van het beheerde vermogen.

De instroom van 15,2 miljard euro was bijna twee maal zoveel als het gemiddelde (7,8 miljard euro) van de afgelopen twaalf maanden. 

Beleggers kochten vooral aandelen-ETF's (+12,6 miljard euro), op zeer ruime afstand gevolgd door obligatie-ETF's (+1,9 miljard euro) en grondstoffen-ETF's (+0,7 miljard euro). Geldmarkt-ETF's, bedoeld om cash te parkeren, werden meer verkocht dan gekocht (-0,3 miljard euro). Dat zegt wel iets over het positieve beurssentiment. 

Europese ETF-belegger vol in aandelen

Europese aandelen verliezers

Van de verschillende sub-beleggingscategorieën waren aandelen wereldwijd (+4 miljard euro), aandelen opkomende markten (+2,4 miljard euro) en Amerikaanse aandelen (+1,6 miljard euro) het meest gevraagd.

Dat kan niet worden gezegd van aandelen eurozone, Amerikaanse staatsobligaties en Zwitserse aandelen, die het meest werden verkocht.

Opmerkelijk is dat Europese aandelen, die gelden als bovengemiddeld cyclisch en die al maanden worden getipt als kansrijk voor een inhaalslag, wederom met groot verschil het rijtje ETF-verliezers aanvoeren.

Europese ETF-belegger blijft het ver weg zoeken


Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

De impact van het coronavirus