Hendrik Tuch, CFA is hoofd vastrentende waarden Nederland bij Aegon Asset Management. In deze rol is hij verantwoordelijk voor de staatsobligaties- en bedrijfsobligaties-portefeuilles in Nederland. Hendrik Tuch is afgestudeerd in economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en is geregistreerd als Chartered Financial Analist en als senior vermogensbeheerder bij het Dutch Securities Institute.
Column

De magie van Draghi

Wordt ex-ECB president Mario Draghi inderdaad de nieuwe premier van Italië, die het land uit het financiële moeras gaat trekken? De markten hopen van wel. Onze nieuwe columnist Hendrik Tuch, hoofd obligaties bij Aegon AM Nederland, is minder optimistisch.

De afgelopen maand was er behoorlijk wat politiek rumoer in Rome. Maar dat ging niet over het bestrijden van de coronacrisis, de maandenlange avondklok of de vergaande restricties op reizen.

Nee, het onderwerp van dispuut was de besteding van het geld dat Italië zal ontvangen uit het EU Herstelfonds: meer dan 200 miljard euro in de komende zes jaar. Dat bedrag is blijkbaar zelfs voor Italiaanse politici moeilijk om allemaal uit te geven.

Het was de regering onder leiding van premier Conte niet gelukt om in de tweede helft van 2020 een investeringsplan op te stellen. Dat zorgde voor toenemende druk op de fragiele coalitie en uiteindelijk besloot premier Conte eind januari het vertrek van zijn regering aan te kondigen. Het was echter van het begin af duidelijk dat nieuwe verkiezingen moesten worden vermeden, omdat de partijen van de coalitie zwaar in de min staan in de pelingen.

Dus waarschijnlijk zou Conte weer terug komen als premier met een opgefrist kabinet. Het loopt echter anders nu de Italiaanse president Mattarella heeft voormalig ECB president Mario Draghi gevraagd om de nieuwe regering te leiden.

Zonder compromis

Er zijn veel goede redenen om Draghi als premier voor te dragen om Italië door de coronacrisis heen te loodsen. Draghi heeft bij de ECB laten zien dat hij kan aanpakken in een crisis. Hij heeft bijna eigenhandig voorkomen dat de eurozone uit elkaar brak.

Hij heeft er ook voor gezorgd dat de ECB begon met periferie staatsobligaties aan te kopen en heeft de rente tot onder de nul verlaagd, alles om de schuldenberg van Italië betaalbaar te houden. Kortom, het is niet vreemd dat Draghi veel goodwill heeft opgebouwd in de Italiaanse politiek, terwijl hij de scepter zwaaide over de ECB in Frankfurt.

Toch kan je vraagtekens zetten bij de vraag of Draghi het wel lukt om zich de Italiaanse politiek eigen te maken en het land duurzaam te hervormen. In zijn tijd bij de ECB heeft Draghi niet veel vrienden gemaakt in de groep van Noord-Europese centrale bankiers.

Hij zocht niet naar compromis, maar kondigde veelal maatregelen aan zonder voldoende overleg met zijn team. De financiële markten keken met spanning na iedere ECB-vergadering uit om te horen wat Draghi zou aankondigen, maar dat gold helaas ook voor de andere leden van het ECB bestuur, want die wisten vaak niet van te voren wat Draghi precies zou gaan zeggen.

Bij het besturen van een coalitie is het toch echt nodig om compromissen te sluiten. De vraag is of Draghi ook in Rome zijn zin wil doordrijven. De magie van Draghi in Frankfurt had ook veel te maken met de onbeperkte monetaire middelen die hij ter beschikking had. Bij elke economische tegenslag of marktvolatiliteit deed Draghi weer een schepje bovenop het toch al ruime monetaire beleid.

Eenmalige bazooka

De geldpers heeft Draghi achter moeten laten in Frankfurt, maar hij heeft dus wel de beschikking over de éénmalige bazooka van 200 miljard van het EU Herstelfonds. Zodra deze is afgevuurd zal hij al zijn aandacht moeten gaan richten op een hervorming van de Italiaanse economie en de beheersing van het overheidstekort.

Dan zal ook Draghi merken dat laveren in de Italiaanse politiek nog een zwaarder karwei is dan het sturen van het Europese monetaire beleid.

De initiële reactie van de financiële markten op de terugkeer van Draghi was positief, maar voor ons was dit een moment om winst te nemen op periferie obligaties omdat de vele fundamentele problemen voor Italië niet zijn verdwenen.

Hendrik Tuch, CFA is hoofd vastrentende waarden Nederland bij Aegon Asset Management. Aegon Investment Management B.V. is geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten als een beheerder van beleggingsinstellingen. Op basis van haar vergunning is Aegon Investment Management B.V. geautoriseerd om individueel vermogensbeheer en beleggingsadvies te verlenen in de zin van de Wet op het financieel toezicht.

Assetallocatie