Edin Mujagic is hoofdeconoom van OHV Vermogensbeheer en is gespecialiseerd in (de gevolgen van) het beleid van de centrale banken. Hij heeft verschillende boeken op zijn naam staan, waaronder "Geldmoord: hoe de centrale banken ons geld vernietigen" en "Boeiend en geboeid: een monetaire geschiedenis van Nederland sinds 1814/1816". Hij studeerde monetaire economie aan de Universiteit van Tilburg.

Column

Het inflatiekompas gaat de deur uit bij de ECB

De ECB gaat, zoals aangekondigd, het steunprogramma PEPP uitbreiden. Maar belangrijker is dat het inflatiekompas echt afgedankt wordt, aldus Edin Mujagic. Het ECB-beleid wordt voor altijd ruimer.

De ECB maakte gisteren bekend dat ze hebben besloten om onder meer het PEPP, het opkoopprogramma gestart als reactie op de coronapandemie, uit te breiden met 500 miljard euro tot in totaal 1850 miljard euro.

De duur van dat opkoopprogramma wordt met negen maanden opgerekt, tot minstens eind maart 2022. De rente- en aflossingen die de ECB krijgt, worden tot minstens eind 2023 geherinvesteerd. Dat wil zeggen herbelegd in nieuwe staats- en bedrijfsobligaties uit de eurozone.

Het totale bedrag dat de banken aan speciale leningen, met 1% rente toe, de zogeheten TLTRO’s, mogen opnemen bij de ECB, is daarnaast verhoogd.

Kan ook meer worden

Het zijn speciale leningen omdat de banken dat geld moeten gebruiken om kredieten te verlenen aan bedrijven en gezinnen in de muntunie. De ECB wil zo de economische activiteit en de inflatie aanjagen.

Christine Lagarde, president van de ECB, zei dan wel dat die 1.850 miljard euro "niet volledig uitgegeven hoeft te worden," maar ze maakte die zin af met de opmerking dat het opkoopprogramma ook verder opgevoerd kan worden.

Het kan dus alle kanten op, in theorie. In de praktijk betekent het dat het maar één kant op kan en dat is dat elke cent uitgegeven zal worden. Wanneer is een koersdraai van de ECB dan wel te verwachten? 

1,4% inflatie

Nou niet tussen nu en 2025! Waarom? De ECB mikt op een jaarlijkse inflatie van onder, maar dicht bij 2%. Hoewel, nu is dat zo, in de nieuwe monetaire strategie die volgend jaar bekendgemaakt wordt, wordt de inflatielat zeer waarschijnlijk hoger gelegd.

Elk kwartaal maken ECB-economen ramingen over onder meer inflatie twee jaar vooruit. In december is er een update voor de ramingen voor 2021 en 2022, maar ook voor het eerst de raming voor 2023.

Daaruit blijkt dat de bank verwacht dat de inflatie in 2023 1,4% zal bedragen. Het maakt even totaal niets uit of die raming wel of niet uitkomt, wat wel belangrijk is, is dat de bank het beleid in 2021 en erna, op die raming baseert.

Dag spaarrente

En de raming is simpelweg niet voldoende hoog voor de bank. Bij lange na niet zelfs. Lagarde heeft eerder gezegd dat zelfs 1,7 of 1,8%  inflatie niet voldoende in de buurt van 2% is.

De raming zegt dus dat de kans dat het monetaire beleid in de eurozone de komende tijd ruimer zal worden, groter is dan dat die krapper wordt. Dus, mocht u hopen dat de spaarrente in de eerste helft van dit decennium een beetje normale niveaus zal bereiken, dan vrees ik dat die hoop nu echt vervlogen is.

En met zelfs een klein beetje inflatie, lijdt u verlies, want de koopkracht zakt. Maar het allerbelangrijkste aan de vergadering van de ECB gisteren was iets anders dan die 500 miljard euro extra.

Nieuwe monetaire methode

Jean-Claude Trichet, de tweede president van de bank, zei ooit dat de ECB maar één naald in het kompas heeft; inflatie.Die moet de bank laag houden. Ook al hint de ECB erop dat ze een hogere inflatie nastreven, de inflatie bleef wel die naald.

Tot gisteren. Lagarde zei meermaals dat het de ECB’s doel is om zorgen voor gunstige financieringsvoorwaarden, dus de rentes laag te houden.

Dag kompas waar Trichet het ooit over had en hallo nieuwe, moderne monetaire methode. Dat is een methode die de ECB veel meer ruimte geeft het beleid voor een lange tijd te blijven voeren en nog ruimer te maken.

Een alibi

Dát is waar beleggers aandacht voor moeten hebben, in plaats van voor die extra 500 miljard euro en meer speciale leningen voor banken. De strategie herziening die de bank aan het doen is en die moet leiden tot een nieuwe monetaire strategie, is niets anders dan een benodigde formaliteit om de strategie die reeds gevoerd wordt, te voorzien van een juridisch-economische onderbouwing.

Een alibi, zou u kunnen zeggen. Nog een laatste woord over de vraag hoe lang de ECB nog staats- en bedrijfsobligaties zal opkopen, inclusief de eerdergenoemde herinvesteringen: de bank zegt daarmee tot aanzienlijk na de eerste renteverhogingen te zullen doorgaan.

Ik zie Lagarde in november 2027  - wanneer haar mandaat afloopt - de bank verlaten zonder dat de ECB is gestopt met grootschalige obligatieaankopen. Dat is niet QE forever, maar wel QE for a long, long time. 


Edin Mujagic is hoofdeconoom van OHV Vermogensbeheer en is gespecialiseerd in (de gevolgen van) het beleid van de centrale banken. Hij heeft verschillende boeken op zijn naam staan, waaronder "Geldmoord: hoe de centrale banken ons geld vernietigen" en "Boeiend en geboeid: een monetaire geschiedenis van Nederland sinds 1814/1816". Hij studeerde monetaire economie aan de Universiteit van Tilburg. Hij schrijft op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

De impact van het coronavirus