Edin Mujagic is hoofdeconoom van OHV Vermogensbeheer en is gespecialiseerd in (de gevolgen van) het beleid van de centrale banken. Hij heeft verschillende boeken op zijn naam staan, waaronder "Geldmoord: hoe de centrale banken ons geld vernietigen" en "Boeiend en geboeid: een monetaire geschiedenis van Nederland sinds 1814/1816". Hij studeerde monetaire economie aan de Universiteit van Tilburg.

Column

Is Biden goed voor de economie?

De Amerikaanse verkiezingsuitslag laat zien hoe economie en markt uit elkaar zijn gegroeid. Voor de economie is een Blue Wave beter, voor beleggers is Biden zonder een meerderheid in de Senaat prima. Belangrijker is de rol die Powell blijft spelen, aldus Edin Mujagic.

Joe Biden zal de volgende Amerikaanse president worden. De Senaat daarentegen blijft in de Republikeinse handen. Deze verkiezingsuitslag geeft een goed voorbeeld van hoe zeer economie en financiële markten uit elkaar zijn gegroeid.

Voor de economie zou het beter zijn geweest als de Democraten ook de Senaat in handen hadden gekregen. De kans op een nieuw, met 2000 á 3000 miljard dollar zeer omvangrijk, steunpakket voor de economie was dan namelijk 100% geweest.

Kleiner dan verwacht

Met een Democraat in het Witte Huis en Republikeinen in de Senaat, kan daar een streep doorheen. Gezien de diepe politieke verdeeldheid - en de wens van de Republikeinen om van Biden een one term president te maken -  is de kans groot dat beide kampen elkaar weinig zullen gunnen.

Er zal een politieke patstelling optreden, waarbij rechtbanken, tot aan het Gerechtshof toe, het druk zullen krijgen.

Beide partijen zijn het er wel over eens dat de economie steun nodig heeft, dus er komt wel een steunpakket, maar dat zal kleiner zijn dan het had kunnen zijn.

Geen nieuwe regels

Beleggers die de macht van grote tech-bedrijven te groot vinden, zullen niet blij zijn met de uitslag. De kans dat die bedrijven met veel nieuwe regels te maken krijgen, tot aan gedwongen opsplitsing eraan toe, is flink geslonken.

Over het algemeen hebben beleggers wel alle reden om de feestmutsen op te zetten. Met de patstelling in Washington, kan niet alleen een streep door de nieuwe regels voor grote bedrijven, de kans op veel hogere belastingen voor hen, is ook geslonken.

Dat doet de koersen eerder goed dan slecht. Het zit 'm echter vooral in de gedaalde kans op nieuwe regels voor de big tech! Waarom?

Gevaar geweken

De S&P500 Index heeft het dit jaar uitstekend gedaan. De index staat 25% hoger dan aan het begin van het jaar. Het zijn echter slechts tien bedrijven waarvan de aandelen de indexkar trekken.

De rest, de S&P490 Index, staat een paar procenten in de min. Alles wat de prestaties van de tien topaandelen in gevaar zou kunnen brengen, zou de hele index onder neerwaartse druk kunnen zetten. Dat gevaar is dus grotendeels geweken.

Wat beleggers ook kan bekoren, is het vooruitzicht op een vermindering van geopolitieke spanningen onder Biden. 

Geldpersen werken door

De markt wordt dus gesteund omdat er nieuwe hulp zal komen van de overheid. Steun die voldoende zal zijn het economisch herstel gaande te houden, maar niet zoveel impact zal hebben dat de Fed steun kan afschalen.

Dus de geldpersen blijven ratelen, terwijl de overheid ook een bijdrage levert. Een last but not least-argument waarom beleggers reden hebben goedgemutst het weekend in te gaan, is de toegenomen kans dat Jerome Powell ook de komende jaren de bank zal blijven leiden.

Zijn termijn loopt begin 2022 af en de nieuwe president kan hem herbenoemen of iemand anders voordragen. Hoe dan ook, de Senaat heeft het laatste woord.

Powell kan blijven

Zou Biden een nieuwe voorzitter naar voren schuiven, dan zou de Senaat die veel makkelijker kunnen afschieten dan een herbenoeming van Powell.

Powell is een bekende voor beleggers, die weten wat voor vlees ze in de kuip hebben. Hem inruilen zou tot onrust onder beleggers kunnen leiden.

Geen Republikein wil dat in 2022, omdat 2022 ook een verkiezingsjaar is. In dat jaar worden 34 senatoren opnieuw gekozen; van die 34 zijn 22 Republikeins. Powell torpederen en onzekerheid op de markten veroorzaken is dan niet verstandig.

Snelheid uit herstel

Over de Fed gesproken: het rente comité vergaderde gisteren. Dat besloot de officiële rente onveranderd te houden tussen de 0 tot 0,25% en de rente nog een lange tijd op dat niveau te houden.

De Amerikaanse economie herstelt van de coronarecessie in de eerste helft van het jaar, maar het gaat niet meer zo snel, aldus Powell.

De economische vooruitzichten zijn extreem onzeker, aldus de bank. Dus zij blijven de markten en de economie sufsteunen.

Rente pas over vier naar jaar nul

De mate van steun wordt pas minder als de coronapandemie over is. Dat zal ongetwijfeld in 2021 zijn, wanneer er een vaccin is. De Fed zal dan slechts de zeer uitzonderlijke steun afbouwen en dat ook langzaam doen.

Het duurt nog we even voordat de bank stopt met het opkopen van obligaties en de rente zal  verhogen.

De kans is groot dat wanneer ik in november 2024 weer de hele nacht CNN kijk om de uitslagen van de volgende presidentsverkiezingen te volgen, de Fed-rente 0% zal zijn.


Edin Mujagic is hoofdeconoom van OHV Vermogensbeheer en is gespecialiseerd in (de gevolgen van) het beleid van de centrale banken. Hij heeft verschillende boeken op zijn naam staan, waaronder "Geldmoord: hoe de centrale banken ons geld vernietigen" en "Boeiend en geboeid: een monetaire geschiedenis van Nederland sinds 1814/1816". Hij studeerde monetaire economie aan de Universiteit van Tilburg. Hij schrijft op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Assetallocatie