Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. De afgelopen vijftien jaar heeft hij als beleggingsprofessional gewerkt bij onder andere AXA IM, Sector Investment Managers en Petercam. Ubbels is specialist op het gebied van asset allocatie. Apha Research brengt op regelmatige basis rapporten uit over asset allocatie, waaronder de maandelijkse Asset Allocatie Consensus, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeherders worden verzameld. Diverse malen per jaar organiseert Alpha Research seminars over belangrijke topics voor vermogensbeheerders.
Column

Japanse aandelen: Eerst zien, dan geloven

Ja, Japanse aandelen waren lange tijd niet zo goedkoop als nu. Maar assetmanagers weten ook dat het gros van de Japanse bedrijven cyclisch en matig winstgevend is. De sterke yen helpt ook niet, schrijft Eelco Ubbels van Alpha Research.

Japan is na de VS en China de derde economie in de wereld. Toch staan Japanse aandelen niet hoog op het kooplijstje van beleggers. Zo’n 30 jaar geleden was dat anders.

De Nikkei-225 index bereikte toen een stand van bijna 39.000 punten, een niveau dat met de 23.029 van vandaag nog mijlenver weg is. Dit heeft beleggers decennia lang behoedzaam voor Japanse aandelen gemaakt. Vooral particuliere en institutionele beleggers uit Japan zelf waren niet te porren Japanse aandelen te kopen.

Ruim een maand geleden kwam Japan om twee redenen in het financiële nieuws. Premier Abe, bekend van zijn Abenomics-beleid, dat redelijk goed heeft gewerkt voor de Japanse economie, besloot af te treden.

Buffett op koopjesjacht

Ook opmerkelijk was dat ongeveer tegelijkertijd Warren Buffett bekend maakte dat hij voor zes miljard dollar aandelenbelangen nam in vijf Japanse handelshuizen.

Als waardebelegger is deze stap van Warren Buffett niet vreemd. De Japanse aandelenmarkt heeft enkele typische kenmerken die buiten de kooptrend van groeiaandelen passen.

De Japanse beurs heeft relatief veel cyclische waarde-aandelen, zoals autofabrikanten en toeleveringsketen, banken en vastgoed. Dit in tegenstelling tot de VS, waar technologische groeiaandelen domineren. Duidelijk is dat cyclische waarden niet goed gedijen onder wereldwijde handelsspanningen en economische groeivertragingen.

Lage waardering

Aan de andere kant: Japanse aandelen zijn goedkoop. Volgens een analyse van M&G bedraagt de gemiddelde koers-winstverhouding op basis van de voorspelde winst voor de komende twaalf maanden 14,7 voor Japanse aandelen, tegen 21,1 voor de Amerikaanse S&P500-index.

Toch zien assetmanagers weinig redenen om enthousiast te worden over de Japanse aandelenmarkt. De consensus is sinds mei 2019 neutraal, in juni en juli was er zelfs een kortstondige golf van verkoopadviezen.

De meest recente meting van de consensus van 55 assetmanagers laat zien dat 61% neutraal is, 24% onderwogen en maar 15% een positieve aanbeveling geeft. Alle assetmanagers zijn het er wel over eens dat de waardering geen reden is om Japanse aandelen te onderwegen.

raex

raex

Prima beleid

Bij assetmanagers bestaat er brede instemming met het Japanse economische beleid en hoe er op de pandemie is gereageerd. Bij Barclays en LGT Capital Management leidt dat tot een koopadvies.

Zo schrijft LGT: “Van de grote regio’s heeft Japan nog steeds de meest aantrekkelijke waardering en heeft de pandemie onder controle weten te krijgen zonder dat het door een volledige lockdown heen moest. Daarom zijn Japanse aandelen koopwaardig.”

Onder de assetmanagers die een neutrale weging aanhouden, zijn er enkele die recent hun visie naar boven hebben aangepast. Hierbij speelt, naast lage waarderingen, bij sommige ook een positieve visie op cyclische waarden een rol.

J.P. Morgan AM: “Een zwakke interne economie en recente stijgingen van de munt zijn een risico, maar de cyclische aard van de Japanse economie is ook een voordeel als het economische herstel inzet.

BlackRock benadrukt een ander aspect: “Wij zien sterk fiscaal beleid en effectieve maatregelen in de publieke gezondheidszorg die zorgen voor een snelle normalisatie.” Schroders heeft dezelfde visie.

Dure yen is altijd slecht

Franklin Templeton, Candriam, KBC en Aberdeen zijn daarentegen allen terughoudend met Japanse aandelen. Hun motieven zijn: Exportkoning Japan heeft meer last van wereldwijde handelsonzekerheid dan andere landen, de hoge btw remt consumptie, de gemiddelde winst per aandeel neemt af en dan is er die sterke yen.

“Doordat Japanse bedrijven zo sterk afhankelijk zijn van export en een duurdere munt hierbij remmend werkt, is een sterke yen altijd slecht nieuws voor Japanse aandelen," aldus KBC.

Lees ook: Structurele trends stuwen Japans high conviction-aandelenfonds


Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. Op IEXProfs presenteert hij regelmatig zijn visie op assetallocatiekwesties, gebaseerd op de database van Alpha Research, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeheerders worden verzameld. Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @eelcoubbels.

China; opnieuw lieveling van beleggers?