Column

De comeback van synthetische ETF's

Het verbaast Detlef Glow niet dat nu ook iShares is overgegaan op de verkoop van synthetische ETF's. De voordelen voor beleggers zijn legio, maar er is ook een schaduwkant. Onduidelijke swapconstructies scheppen onbekende risico's.

Tot 2011 werd in de Europese ETF-sector op grote schaal gebruik gemaakt van synthetische indexreplicatie. Beleggers waardeerden de lage tracking errors en in sommige gevallen de betere prestaties van deze producten in vergelijking met ETF's die gebruik maakten van fysieke replicatie.

Maar in de nasleep van de kredietcrisis en de eurocrisis ontstond er ook kritiek dat ETF's, die een swap gebruiken om hun onderliggende indices te repliceren, een extra risico aan de portefeuille toevoegen.

Met de ellende van de financiële crisis in het achterhoofd begonnen beleggers synthetische ETF's af te stoten en meer te beleggen in fysieke ETF's, die hun index precies repliceren (volledige replicatie).

Of door een een mandje effecten aan te houden dat overeenkomt met het risico-rendementsprofiel van de onderliggende index (geoptimaliseerde replicatie).

84% is fysieke replicatie

De voorkeur voor fysieke replicatie is duidelijk te zien in de marktaandelen, gemeten naar beheerd vermogen, voor de respectievelijke replicatiemethodes.

In augustus 2020 bestond 84% van het Europese ETF vermogen uit fysieke replicatie-ETF's (41,8% volledige replicatie, 42,2% geoptimaliseerde replicatie). Synthetische ETF's vormden slechts 15% van de Europese ETF-markt.

raex

iShares doet niet meer

Naast instellingen als het IMF en de Financial Stability Board (FSB) was Larry Fink, CEO van BlackRock, moedermaatschappij van iShares, een van de meest prominente critici van synthetische ETF's.

In lijn met de huisvisie verving iShares zijn synthetische ETF's waar mogelijk voor producten die wel gebruik maken van fysieke replicatie. Maar dat was toen.

Op 29 september 2020 was daar toch de lancering een synthetische ETF op de S&P 500-index van iShares, de iShares S&P 500 Swap UCITS ETF. Deze stap kwam als een verrassing, desalniettemin waardeer ik het dat de grootste ETF-verkoper in Europa opnieuw synthetische ETF's verkoopt.

Deze stap leidt onder meer tot extra productinnovatie, aangezien ETF-verkopers door synthetische replicatie producten voor markten en indices kunnen aanbieden die anders niet toegankelijk zijn.

Hierdoor zullen Europese beleggers in meer markten kunnen beleggen. Ook verwacht ik dat de kosten lager zullen worden, doordat synthetische ETF's in complexe markten en indices goedkoper zijn dan ETF's die fysiek repliceren.

Gemiddelde Total Expense Ratio's (TER) van verschillende soorten ETF's

raex

Ook fiscale voordelen

Toch is de stap van iShares naar synthetische replicatie volgens mij vooral gedreven door het feit dat beleggers synthetische ETF's al op grotere schaal zijn gaan gebruiken, doordat ze de voordelen van deze replicatiemethode ook in niet-complexe markten hebben ontdekt.

Zo heeft een synthetische ETF grote fiscale voordelen, omdat het bijvoorbeeld een total return index kan repliceren. Beleggers waarderen ook de hoge replicatiekwaliteit met betrekking tot het risico-rendementsprofiel van de onderliggende index.

Daarnaast is de opbouw van swaps sinds 2011 sterk veranderd, waardoor in de meeste gevallen de risico's van de tegenpartij van de swap zijn geminimaliseerd.

Wat synthetische ETF's ook helpt is het feit dat een groeiende groep beleggers niet langer gebruik wenst te maken van securities lending, een managementtechniek die vaak wordt gebruikt om het rendement van fysiek replicerende ETF's te verhogen. Dit zet het rendement van ETF's die fysieke repliceren extra onder druk.

Meer onbekende risico's

Maar er zijn ook schaduwkanten aan de hernieuwde opmars van synthetische ETF's. De stap van iShares - en mogelijk ook van andere ETF-aanbieders in Europa - voegt een nieuwe laag van complexiteit toe aan de ETF-markt.

Deze nieuwe producten komen bovenop bestaande producten en zullen deze NIET vervangen, zelfs niet als ze dezelfde index volgen. Dus een toenemend aantal ETF's zal dezelfde indices volgen. Aangezien dit de concurrentie bevordert, mogen beleggers ervan uitgaan dat de tracking-kwaliteit toeneemt en de kosten lager zullen worden.

Dat is natuurlijk positief. Wel zal een toenemend aantal synthetische ETF's leiden tot nieuwe swapconstructies, waarvan niet duidelijk is wat die met het risicoprofiel van de portefeuille doen. Daar is eerst onderzoek voor nodig.

Dat is de reden dat beleggers voorzichtig moeten zijn bij de aanschaf van ETF's. Het risico wordt steeds groter dat een product in huis wordt gehaald dat niet aan de behoeften en risicoprofiel voldoet, ook als een doodgewone index wordt gekocht.


Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

De impact van het coronavirus