Judith Sanders is ruim 25 jaar werkzaam in financiële wereld, als vermogensbeheerder en sinds juni 2018 als beleggingsstrateeg bij ABN AMRO. Duurzaam beleggen heeft haar bijzondere aandacht. Ze is mede-auteur van Zal ik het anders doen? een boek over de verschillen bij beleggen tussen vrouwen en mannen.

Column

Adviseren in coronatijd? Volg de methode Gommers

Beleggingsadviseurs doen er verstandig aan begrip te tonen voor de onzekerheid waarmee hun beleggende klanten kampen om vervolgens uit te leggen dat de regels die gelden om het coronavirus te bevechten ook gelden voor prudent beleggingsbeleid, aldus Judith Sanders, beleggingsstrateeg voor ABN AMRO.

Ik kijk met regelmaat naar praatprogramma’s waarin het coronavirus en alle maatregelen daaromheen onderwerp van gesprek zijn. Zo ook de aflevering van Jinek waar Famke Louise aan tafel schoof.

Dat ze daar zat, had een reden, want ze gaf aan even niet meer mee te doen. Een boodschap die aan inhoud niets te raden overlaat. Maar het was niet Famke Louise die mijn aandacht trok, maar Diederik Gommers, professor intensive care Erasmus MC.

Gommers deed namelijk iets waar ik eigenlijk al lang naar snak in deze moeilijke tijd, waarin uitspraken van experts en niet-experts steeds stelliger en heftiger worden, waardoor de verdeeldheid over het virusbeleid toeneemt.

Logische stappen

Gommers deed daar niet aan mee. Hij luisterde vooral, probeerde te begrijpen wat Famke Louise vertelde en velde vooral geen oordeel. Hij begreep dat de generatie van Famke Louise zich zorgen maakt, voornamelijk omdat de situatie zo uitzichtloos lijkt.

Hij wilde het gesprek aangaan met haar, bood aan om inzicht te geven in het hoe en waarom van alle maatregelen en legde uit dat misschien niet iedere stap logisch lijkt en direct leidt naar de gewenste oplossing, maar dat we wel steeds een stapje dichterbij komen. Mits iedereen zich aan de regels blijft houden natuurlijk.

Terwijl ik nadacht over zijn bedachtzame manier van spreken en duidelijke uitleg, zag ik een overeenkomst met mijn vak en hoe beleggers (logischerwijs) reageren. Dat gaat soms ook met emotie en stelligheid.

Emotionele reacties

Dit jaar is een ongelofelijk moeilijk jaar. Niemand had corona kunnen zien aankomen of de gevolgen van deze pandemie kunnen inschatten. We zagen dalingen in de economische groei van procenten, veel meer dan we gewend zijn. 

Bedrijfsinkomsten kelderden of vielen in sommige gevallen zelfs volledig weg. Om over de oplopende werkloosheid nog maar niet te spreken.

Gelukkig herstelden de wereldwijde aandelenbeurzen na de dalingen in maart fors en daarmee is de pijn voor beleggers op dit moment verzacht, maar kijkend naar de toekomst is er nog veel onzeker.

Niet vertellen

Zo ontving ik een mail naar aanleiding van een schrijven van mijn kant over het belang van het volgen van een consequent beleggingsbeleid, over belegd zijn en blijven ook in deze tijd, een reactie waarin de schrijver zich afvroeg waarom ik niet kon vertellen wanneer het beste moment was om in- of uit de markt stappen.

De schrijver gaf aan te hopen dat een andere gemiddelde beleggingsstrateeg bij de bank deze vraag hopelijk wel kon beantwoorden.

Beleggingsregels niet veranderd

Terwijl ik dit las dacht ik terug aan Gommers en bedacht dat het ontzettend belangrijk is om je op zo’n moment in te leven en uit te leggen dat we navigeren in de mist (uitspraak van Rutte, maar hier ook heel toepasselijk).

Dat we ons wereldwijd bevinden in een situatie zoals niet eerder meegemaakt. Maar dat we tegelijkertijd wel de beschikking hebben over data, inzicht en vooral ervaring opgedaan in eerdere crises en dat we op basis hiervan bewuste keuzes maken.

Dat misschien niet iedere stap logisch lijkt en direct leidt naar de door ons allen zo vurig gewenste oplossing, maar dat we wel steeds een stapje dichterbij komen. Mits iedereen zich aan de regels van het langetermijnbeleggen blijft houden.

Wat we wel weten

Daarmee kom ik terug bij het begin van deze column. Een uitspraak of mening wordt soms gebaseerd op slechts een deel van de kennis, wat niet onterecht kan leiden tot onbegrip voor het genomen besluit.

Het is aan ons als experts de taak om dan rustig te blijven en vooral te luisteren, uitleg te verschaffen, eerlijk te zijn over wat we wel en niet weten en ons vooral te houden aan hetgeen we wel weten.

Dit met als doel dat alle betrokkenen zich gehoord en vooral gesteund voelen. Dat maakt het draagvlak van de genomen beslissingen een stuk groter en dan doet iedereen weer mee.

De impact van het coronavirus