Gastauteur zijn professionals die volgens de redactie van IEXProfs bijdragen leveren die het waard zijn een groter beleggingspubliek te bereiken, maar die niet de intentie hebben om wekelijks of maandelijks een bijdrage te leveren als vaste medewerker of columnist. Bij de artikelen wordt een korte toelichting gegeven van de schrijver.

Column

Beter beleggingsadvies begint in Brussel

Het aanbod aan beleggingsadvies zou volgens Sean Hagerty van Vanguard Europe sterk worden verbeterd als Brussel meer duidelijkheid zou verschaffen aan welke eisen advies moet voldoen. "Beleidsmakers moeten het rigide onderscheid tussen begeleiding en advies aanpakken om ondernemingen in staat te stellen een middenweg te vinden."

Met steeds meer financiële onzekerheden, onder meer door het veranderende pensioenstelsel in ons land, is het belangrijk om de financiën op orde te hebben. In een tweedelige serie legt Sean Hagerty, managing director van Vanguard Europe, uit hoe het financiële plaatje van mensen kan worden verbeterd. Vandaag deel twee: Iedereen in Europa zou dezelfde informatie moeten krijgen om de juiste financiële beslissingen te kunnen nemen. Dat is nu nog niet het geval.

Duidelijke, beknopte, betrokken en nuttige informatie is nodig om consumenten te helpen beter geïnformeerde financiële beslissingen te nemen. Uit onderzoek van Vanguard blijkt dat de waarde van een (goed) advies wordt gekwantificeerd als een plus van zo’n 3% per jaar aan investeringsrendement. Ook blijkt dat goede informatie beleggers helpt om kalm te blijven in tijden van volatiele markten en zich te houden aan hun financiële plan.”

Hagerty: “Maar om iedereen dezelfde kansen te geven op een goed rendement, zouden er meer advies- en begeleidingsopties moeten komen, met inbegrip van goedkope, op technologie gebaseerde adviezen. Zo wordt tegemoetgekomen aan de wensen en behoeften van beleggers in de EU. Iedereen kan dat advies en die begeleiding kiezen die het beste past.”

Meer duidelijkheid

Het aanbod aan advies zou volgens Hagerty sterk worden verbeterd als Brussel meer duidelijkheid zou verschaffen aan welke eisen eenvoudig advies moet voldoen. "Momenteel zijn ondernemingen terughoudend om adviesmodellen te lanceren bij gebrek aan definitieve regelgeving over welk advies al dan niet geschikt is voor een cliënt. Bedrijven zijn bang om achteraf door diezelfde toezichthouder op het matje te worden geroepen als ze niet volgens de regels hebben gehandeld.”

“Daarbij dient ook het regelgevingskader voor advies en begeleiding duidelijker te zijn als het gaat om de juiste definitie van de twee begrippen en het onderscheid tussen beide. Beleidsmakers moeten het rigide onderscheid tussen begeleiding en advies aanpakken om ondernemingen in staat te stellen een middenweg te vinden tussen diensten die uitsluitend op uitvoering gericht zijn en adviesaanbiedingen.”

“We moeten beleggers helpen om slimmere beleggers te worden. Duidelijke, beknopte, betrokken en nuttige communicatie is nodig om cliënten te helpen beter geïnformeerde investeringsbeslissingen te nemen. Door hen te voorzien van informatie die de concurrentie stimuleert, zullen de diensten verbeteren en de kosten verlagen, waardoor het rendement voor de belegger zal verbeteren en het financiële welzijn van mensen op de lange termijn toeneemt.”

Lees ook: "Zorg voor dezelfde regels voor Europese financiële producten"


Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

De impact van het coronavirus