Judith Sanders is ruim 25 jaar werkzaam in financiële wereld, als vermogensbeheerder en sinds juni 2018 als beleggingsstrateeg bij ABN AMRO. Duurzaam beleggen heeft haar bijzondere aandacht. Ze is mede-auteur van Zal ik het anders doen? een boek over de verschillen bij beleggen tussen vrouwen en mannen.

Column

De gouden tip van een beleggingsstrateeg

Door de coronacrisis groeide ook de onzekerheid onder beleggers. Wat te doen? Dit is het wijze advies van columnist en beleggingsstrateeg Judith Sanders.

"In- of uitstappen? De laatste tijd is mij deze vraag tijdens gesprekken met klanten dikwijls gesteld. De marktomstandigheden en de wereldwijde macro-economische situatie zijn dan net besproken. Wat te doen? Dit is wat ik hen dan vertel.

Actieve beleggers bepalen van dag tot dag hun beleggingspositie om in te spelen op koersbewegingen die zich mogelijk in de volgende dagen zullen voordoen. Met zo’n benadering is er een grote kans dat een belegger dagen van koersstijgingen mist, of juist belegd is op dagen van koersdalingen.

Kijk ik naar het door ons gehanteerde risicoprofiel vier, dan is het gemiddelde rendement vanaf begin 2004 tot en met eind mei 2020 gemiddeld 6,04% per jaar geweest. Dit rendement is behaald op basis van de actieve beleggingsstrategie die het ABN Amro Beleggingscomité heeft vastgesteld. De 100 euro die in 2004 werd ingelegd was eind mei 2020 aangegroeid tot 262 euro.

Ga niet timen

Van essentieel belang is dat beleggers op goede beursdagen in de markt zaten. Het totale jaarresultaat is grotendeels hierdoor bepaald. Ofwel, niet belegd zijn tijdens de beste beursdagen heeft een sterk drukkend effect op het totale portefeuilleresultaat. Dat weegt sterker dan het niet belegd zijn op de slechtste dagen.

"Van essentieel belang is dat beleggers op goede beursdagen in de markt zaten"

Als tijdens de slechtste tien dagen van ieder jaar in genoemde periode niet was belegd, dan zou het gemiddelde jaarrendement zijn gestegen tot 19,8% per jaar. De ingelegde 100 euro zou dan zijn uitgegroeid tot maar liefst 1.896 euro.

Maar wat als beleggers de tien beste dagen zouden hebben gemist? In dat geval zou het gemiddelde rendement in risicoprofiel vier zijn gedaald tot min 4,8% per jaar. Dezelfde ingelegde 100 euro was dan na meer dan zestien jaar geslonken tot een schamele 45 euro.

Het totale jaarrendement van een portefeuille wordt grotendeels bepaald door slechts enkele dagen per jaar. Helaas is het niet mogelijk om van tevoren te weten welke handelsdagen als beste uit de bus zullen komen. Daarom adviseer ik klanten om vooral belegd te blijven. Noem het een gouden tip.

China; opnieuw lieveling van beleggers?