Column

ANT's: een oplossing, maar voor welk probleem?

Lang verwacht en nu op de markt in Amerika: actief beheerde, niet-transparante ETF's. De ETF-cirkel is rond. Moeten we nu blij zijn?

Europese beleggers maakten precies twintig jaar geleden voor het eerst kennis met ETF’s: goedkope, transparante, continu te verhandelen vehikels voor passieve beleggingen.

Goedkoop en verhandelbaar bleven ze, maar passief en transparant: dat zijn ze niet altijd meer. Sinds kort zijn in Amerika ANT’s te koop: actively managed, non-transparant ETF’s. Het lijkt wat tegenstrijdig aan de ETF-beginselen, maar het is het startschot voor een nieuwe en belangrijke fase in de ETF-revolutie, waar al lang op werd gewacht.

Actief beheerde ETF’s bestonden al, maar waarom is het zo belangrijk om te verhullen wat er in zit? Die wens komt niet bij eindbeleggers vandaan, maar bij fondsaanbieders. ETF’s lenen zich prima als goedkope verpakking voor actief beheerde producten, maar de eigenschap van ETF’s dat alle posities altijd volledig inzichtelijk zijn was voor veel actieve beheerders een onneembare horde.

De ETF-cirkel is rond

Zij vrezen dat bij real-time disclosure van posities het 'geheime recept' van de fondsmanager voor iedereen te zien en te kopiëren is, en dat een fonds zo ook slachtoffer van front running kan worden. Door de posities niet meer volledig of slechts sporadisch te tonen zijn actieve producten veiliger in een ETF-jasje te hijsen.

Goed voor de verhandelbaarheid en goedkoper voor beleggers die graag actieve strategieën volgen. De eerste ANT-variant op de markt publiceert de posities eens per kwartaal, analoog aan normale beleggingsfondsen. Een andere variant die in aantocht is publiceert wel dagelijks posities, maar vermeldt er de portefeuillegewichten niet bij.

Met de introductie van ANT’s is de ETF-cirkel rond. Van passief-transparant tot actief-niet-transparant en alle smaken ertussenin: bijna alles is nu - of binnenkort - in ETF-verpakking verkrijgbaar. Althans, in Amerika, maar in de meeste gevallen is het een kwestie van tijd voor Amerikaanse innovaties in een of andere vorm de Europese markt bereiken.

Een oplossing op zoek naar een probleem

De vraag is wel welk probleem er eigenlijk wordt opgelost door de komst van ANT’s. Actieve strategieën met beperkte transparantie zijn nu ook al volop te koop en heten beleggingsfondsen. In ETF-vorm winnen ze aan verhandelbaarheid en ze zullen iets goedkoper zijn. Dat is op zich goed nieuws voor beleggers, maar je kunt niet echt stellen dat hiermee een gapend gat in het aanbod wordt opgevuld.

Sterker, de gemiddelde belegger ziet ETF’s nog steeds voornamelijk als passieve instrumenten, waarmee je makkelijk en snel je allocatie kunt invullen of aanpassen. Daar biedt het bestaande ETF-instrumentarium al genoeg mogelijkheden voor. En het feit dat actieve managers gemiddeld genomen niet beter presteren dan passieve indextrackers verandert ook niet door de komst van ANT’s.

Wie vooral geholpen zijn door de introductie van ANT’s zijn de asset managers zelf. Actieve huizen kunnen eindelijk meespelen in de groeiende ETF-arena, nu ze niet langer worden gedwongen om daarbij het geheim van de smid prijs te geven.

Indringers in de oase

Voor eindbeleggers is het prettig dat alpha - meestal toch al niet zo doorzichtig - iets betaalbaarder wordt. Probleem is alleen wel dat in het voetspoor van de beste actieve strategieën, ook de grote horde matig presterende fondsen straks zal staan te dringen bij de ingang van de ANT-markt. Met als gevolg dat veel beleggers straks ook in de ETF-markt te veel gaan betalen voor middelmatige resultaten.

Voor de ETF-liefhebbers van het eerste uur zal het even slikken zijn. Hun transparante, passieve oase binnen de beleggingswereld zal steeds meer worden bevolkt door luidruchtige, iets te zelfverzekerde nieuwkomers uit de oude actieve beleggingswereld, waarvan bovendien nog eens minstens de helft ondermaats presteert. Niet alle innovatie is voor iedereen een vooruitgang, zullen we maar zeggen.


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Assetallocatie