Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration.

Column

Coronacrisis versnelt digitalisering beleggingsindustrie

Volgens Detlef Glow biedt de uitbraak van het coronavirus assetmanagers een grote kans om sterker uit de crisis te komen.

Door de snelle verspreiding van het coronavirus is de wereld overgestapt op crisismodus. Voor de vermogensbeheersector betekent dit dat de meeste werknemers thuis in een virtuele kantooromgeving werken.

De nu opgedane ervaringen zullen leiden tot een nog snellere adoptie van digitale oplossingen binnen de vermogensbeheersector dan al werd verwacht. Het is duidelijk dat vermogensbeheerders op dit moment nog enigszins achterlopen op andere industrieën als het gaat om de digitalisering van bedrijfsprocessen en de digitale klantervaring.

Snellere invoering van nieuwe technologieën zal de vermogensbeheersector in staat stellen concurrerend te blijven in tijden van krimpende inkomsten als gevolg van lagere beheersvergoedingen en hogere kosten door toenemende regeldruk.

Kleinere kantoren

Nu kan bijvoorbeeld de vraag worden gesteld of vermogensbeheerders na deze crisis nog steeds behoefte hebben aan grote kantoren op de duurste locaties, aangezien een groot aantal werknemers in de toekomst liever thuiswerkt in plaats van twee of drie uur per dag te pendelen om op kantoor te zitten.

Wordt dit gehonoreerd, dan betekent dit dat assetmanagers hun kantoorruimte kunnen inkrimpen. Dat geldt zeker verkoopteams. Omdat verkopers toch al vaak meerdere dagen per week buiten kantoor zijn, is het de vraag waarom voor het hele team nog dure kantoorruimte wordt gehuurd.

Winnaars en verliezers

Ik ben er vrij zeker van dat deze crisis zal leiden tot een snellere ontwikkeling van digitale producten voor klanten en prospects, aangezien verkopers niet in staat zijn om klanten en prospects te bezoeken. Via social media kan bijvoorbeeld goed en heel snel worden gecommuniceerd.

Sommige vermogensbeheerders zullen sterker uit deze crisis komen. Het zijn de assetmanagers die deze crisis aangrijpen om hun operationele kosten te verlagen en de productiviteit van hun medewerkers te verhogen.

Deze vermogensbeheerders zullen de dalende inkomsten uit minder fondsvermogen door koersdalingen beter kunnen verteren dan de concurrerntie, die meer moeite heeft zich digitaal aan te passen aan de nieuwe werkelijkheid.

Een ding is zeker: ook deze crisis zal ontwikkelingen in de vermogensbeheersector in een stroomversnelling brengen.


Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

China; opnieuw lieveling van beleggers?