Edin Mujagic is hoofdeconoom van OHV Vermogensbeheer en is gespecialiseerd in (de gevolgen van) het beleid van de centrale banken. Hij heeft verschillende boeken op zijn naam staan, waaronder "Geldmoord: hoe de centrale banken ons geld vernietigen" en "Boeiend en geboeid: een monetaire geschiedenis van Nederland sinds 1814/1816". Hij studeerde monetaire economie aan de Universiteit van Tilburg.

Column

Fed vol in de overdrijfmodus

Super Tuesday werd overschaduwd door angst voor corona en voor de renteverlaging van de Fed die erop volgde. De Fed blijkt nog paniekeriger dan beleggers, aldus Edin Mujagic.

Super Tuesday werd overschaduwd door angst voor corona en voor de renteverlaging van de Fed die erop volgde. De Fed blijkt nog paniekeriger dan beleggers, aldus Edin Mujagic. 

Afgelopen dinsdag was het Super Tuesday, de dag waarop de Democraten in de VS in vijftien staten hun presidentskandidaat mochten kiezen.

Ik vind de Amerikaanse verkiezingen, ja zelfs voorverkiezingen, niet alleen relevant voor de economie, maar ik geniet altijd ook van de show erom heen. CNN-journalisten die dan met een geweldig gevoel voor drama als breaking news de uitslag van het vijfde district uit de staat Alabama aankondigen, heerlijk! 

Ik keek er dan ook echt naar uit. Maar ik kon niet bedenken dat superdinsdag 2020 helemaal niet om de voorverkiezingen zou draaien! De dag begon met spoedoverleg tussen de ministers van Financiën en de centrale bankiers van de G-7 landen.

Impact op de economie

De verbinding was na de meeting nauwelijks verbroken of de Fed kondigde een noodrenteverlaging aan van 50 basispunten. Breaking news op CNN natuurlijk. Op mijn scherm begonnen de lijnen die voor aandelenkoersen staan, te klimmen.

Rechts in de hoek liep een lijn die tegelijk rap daalde; de tienjarige rente op de Amerikaanse staatsobligaties, de moeder aller rentes, dook onder de grens van 1%. Voor het eerst ooit.

De Fed drukte op de noodknop omdat het coronavirus een risico vormt voor de groei van de economie. Hoe spectaculair de actie ook was, erg verstandig is die niet. Ja, het coronavirus verstoort de in loop der tijd perfect op elkaar afgestemde logistieke processen op mondiaal niveau en heeft impact op de economische ontwikkeling.

Nutteloze actie

Maar het betreft een verstoring van het aanbod; het risico dat spullen een tijdlang niet gemaakt kunnen worden. De renteverlaging van de Fed kan de vraag aanjagen, maar het is maar zeer de vraag of deze actie nut heeft.

Het is alsof je in een lege winkel staat en iemand naar je toe komt, je extra geld geeft om meer te kunnen kopen. Dat is nutteloos omdat er niets te koop ís.

De ingreep van de Fed bleek de markten niet te kunnen bekoren. De bank kwam in actie mede omdat de aandelenkoersen al dagenlang aan het dalen waren. Op het breaking news vanuit de Fed veerden de koersen op, alleen maar om nauwelijks een kwartier laten weer te gaan dalen.

Soort verzekering?

De kans is groot dat de Fed in de komende periode zijn monetaire munitie nog hard nodig heeft. Immers,  de economische expansie in de VS duurde nog nooit zo lang als nu en de groeivertraging is ingezet voordat het coronavirus er was.

Aangezien het monetaire depot al vrijwel leeg is, was het beter als de Fed die schaarse munitie achter de hand had gehouden in plaats van te verspillen.  Maar er is toch wel iets voor te zeggen dat de Fed de rente verlaagt als een soort verzekering, denkt u wellicht. 

Nee, want die verzekering is al lang en breed afgesloten; de zeer lage officiële rente en het opkopen van kortlopende staatsobligaties en grootschalige steun voor de geldmarkt door de Fed.

Niet ongedaan gemaakt

Daarnaast hebben monetaire maatregelen ook nare bijwerkingen, zeker naarmate het beleid minder conventioneel is. Dan moeten beleggers juist extra waakzaam zijn voor nieuwe ingrepen.

Tot slot is het niet zo dat de noodrenteverlaging over enige tijd zomaar ongedaan kan worden gemaakt als die overdreven blijkt te zijn. Zou de Fed dat doen, dan riskeert de bank paniek.

Bovendien, als het fundament van de Amerikaanse economie inderdaad zo sterk is als Powell zei voordat hij de noodverlaging aankondigde, waarom dan die paniekerige noodverlaging? 

In de yellow submarine

Zeker aangezien de rente al historisch laag wás. Of is het een teken dat de Fed weinig vertrouwen heeft in de Amerikaanse economie? Wim Kan schreef ooit het liedje "Waar we heen gaan, Jelle zal wel zien," op de maat van Yellow Submarine van de Beatles.

Dat stond voor het vertrouwen dat het land had in Jelle Zijlstra, oud-premier en president van De Nederlandsche Bank, in een omgeving waarin de onzekerheid groeide. De kans dat iemand zo’n liedje over Jerome Powell schrijft, is nihil.

In een oceaan van angst en paniek, hopen beleggers dat centrale banken een eiland zijn van ratio, rust en gezond verstand. De Fed heeft laten zien nog paniekeriger te zijn dan de rest.

Per saldo nadelig

Het enige wat nuttig zou zijn geweest voor de economie in reactie op het coronavirus, was als de Fed een prijs van een miljard dollar had uitgeloofd voor het bedrijf dat als eerste met een vaccin tegen het virus komt.

Al het andere is in het meest gunstige geval tijdelijk gunstig en waarschijnlijk per saldo nadelig op termijn.

Edin Mujagic is hoofdeconoom van OHV Vermogensbeheer en is gespecialiseerd in (de gevolgen van) het beleid van de centrale banken. Hij heeft verschillende boeken op zijn naam staan, waaronder "Geldmoord: hoe de centrale banken ons geld vernietigen" en "Boeiend en geboeid: een monetaire geschiedenis van Nederland sinds 1814/1816". Hij studeerde monetaire economie aan de Universiteit van Tilburg. Hij schrijft op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Assetallocatie