Europese fondsbelegger is niet gek
Het was misschien wel de grootste paradox van beursjaar 2019. Terwijl de aandelenkoersen omhoog spoten, deden Europese beleggers aandelenfondsen juist van de hand. Detlef Glow van Lipper verklaart deze schijnbaar vreemde gang van zaken.
2019 zal worden herinnerd als een meer dan prima aandelenjaar. Koersen stegen overal in de wereld met dubbele cijfers. 2019 was ook een goed jaar voor de Europese fondsenindustrie. Fondshuizen boekten in de eerste elf maanden van het jaar een geschatte instroom van 259,9 miljard euro.
U zou denken dat het nieuwe kapitaal vooral naar aandelenfondsen stroomde. Dat bleek niet het geval. Europese fondsbeleggers verkochten tot eind november voor in totaal 23,5 miljard euro aan aandelenfondsen.
Wat is hier aan de hand? Waarom verkochten Europese beleggers aandelen, ondanks oplopende koersen? Het heeft volgens mij veel te maken met de gure aandelenwind die in december 2018 waaide.
Zomerdip
Die hakte er stevig in. Toen aandelenkoersen weer begonnen op te lopen, verkochten fondsbeleggers hun posities. Deze verkoop accelereerde toen de aandelenmarkten in mei opnieuw begonnen te dippen. De escalerende handelsoorlog tussen de VS en China liet beleggers niet onberoerd.
Toen de koersen in juni weer stegen, stapten Europese fondsbeleggers een maand later weer in aandelen. Dat was van korte duur. De zomerdip duwde beleggers in augustus weer uit de aandelen.
In de maanden daarna kregen beleggers langzaam maar zeker weer voldoende vertrouwen om aandelen te kopen. In november was er zelfs sprake van een kleine run.

Gemist rendement
Ondanks de goede gang van zaken op aandelenmarkten vielen de rendementen van veel beleggers over 2019 toch tegen. Vooral risicomijdende beleggers hebben veel rendement gemist.
In 2019 hadden beleggers dus gewoon in aandelen moeten blijven zitten. Zeker na de ervaring in december is het begrijpelijk dat beleggers met een sterk ontwikkeld gevoel voor risico niet al hun geld op aandelen zetten.
Voor mij bewijst het beursjaar 2019 wederom dat alleen beleggers die zich niet al te druk maken over de bewegelijkheid van de markt in staat zijn ten volle te profiteren van de winsten die aandelen uiteindelijk genereren.