Europese fondsbelegger is niet gek Het was misschien wel de grootste paradox van beursjaar 2019. Terwijl de aandelenkoersen omhoog spoten, deden Europese beleggers aandelenfondsen juist van de hand. Detlef Glow van Lipper verklaart deze schijnbaar vreemde gang van zaken. 31 december 2019 08:50 • Door Detlef Glow 2019 zal worden herinnerd als een meer dan prima aandelenjaar. Koersen stegen overal in de wereld met dubbele cijfers. 2019 was ook een goed jaar voor de Europese fondsenindustrie. Fondshuizen boekten in de eerste elf maanden van het jaar een geschatte instroom van 259,9 miljard euro. U zou denken dat het nieuwe kapitaal vooral naar aandelenfondsen stroomde. Dat bleek niet het geval. Europese fondsbeleggers verkochten tot eind november voor in totaal 23,5 miljard euro aan aandelenfondsen. Wat is hier aan de hand? Waarom verkochten Europese beleggers aandelen, ondanks oplopende koersen? Het heeft volgens mij veel te maken met de gure aandelenwind die in december 2018 waaide. Zomerdip Die hakte er stevig in. Toen aandelenkoersen weer begonnen op te lopen, verkochten fondsbeleggers hun posities. Deze verkoop accelereerde toen de aandelenmarkten in mei opnieuw begonnen te dippen. De escalerende handelsoorlog tussen de VS en China liet beleggers niet onberoerd. Toen de koersen in juni weer stegen, stapten Europese fondsbeleggers een maand later weer in aandelen. Dat was van korte duur. De zomerdip duwde beleggers in augustus weer uit de aandelen. In de maanden daarna kregen beleggers langzaam maar zeker weer voldoende vertrouwen om aandelen te kopen. In november was er zelfs sprake van een kleine run. Gemist rendement Ondanks de goede gang van zaken op aandelenmarkten vielen de rendementen van veel beleggers over 2019 toch tegen. Vooral risicomijdende beleggers hebben veel rendement gemist. In 2019 hadden beleggers dus gewoon in aandelen moeten blijven zitten. Zeker na de ervaring in december is het begrijpelijk dat beleggers met een sterk ontwikkeld gevoel voor risico niet al hun geld op aandelen zetten. Voor mij bewijst het beursjaar 2019 wederom dat alleen beleggers die zich niet al te druk maken over de bewegelijkheid van de markt in staat zijn ten volle te profiteren van de winsten die aandelen uiteindelijk genereren. Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
Assetallocatie 14 apr Weinig houvast voor beleggers Het chaotische tarievenbeleid van Trump kan tot een ernstige crisis leiden, vreest beleggingsstrateeg Vincenzo Vedda van DWS.
Assetallocatie 14 apr "Vooral Europese aandelen zijn aantrekkelijk" De volatiliteit op de financiële markten lijkt zijn hoogtepunt voorbij, waardoor de waarderingen van aandelen en obligaties kunnen herstellen. Aldus CIO Mark Dowding van RBC BlueBay Asset Management.
Assetallocatie 10 apr Pictet AM zag de S&P nog 10% extra dalen Omdat een recessie in de VS nadert, neemt Pictet AM het zekere voor het onzekere. Tenminste, dat was de verwachting vóór de plotselinge draai van president Trump gisteravond. De handelsoorlog van de VS met de wereld is teruggebracht tot 'slechts' met China.
Assetallocatie 09 apr Oase van rust Van de volatiliteit die de aandelenmarkt momenteel treft, heeft Rutger Brascamp, hoofd hypotheken van Aegon AM, duidelijk geen last. “Beleggen in hypotheken is een hele steady business. De verliezen zijn extreem laag.” Is er dan niets wat hij vreest?
Assetallocatie 09 apr Een volledige handelsoorlog of een beperkt conflict? Volgens Greg Hirt, Global CIO Multi Asset bij Allianz Global Investors, zijn dat de twee mogelijke scenario’s waar we rekening mee moeten houden. Wat zijn de beleggingsimplicaties?
Assetallocatie 07 apr Fifty-fifty kans op Amerikaanse recessie De kans op een recessie in de VS is na "Liberation Day" gestegen van 35% naar 50%. Volgens Jeffrey Schulze van ClearBridge is diversificatie de enige free lunch voor beleggers tijdens de onzekere maanden die voor ons liggen.