Column

2020: Veel risico voor weinig

Beursjaar 2020 wordt krabbelen, zo is de consensus. Het nemen van veel risico is noodzakelijk om nog iets te verdienen. TINA is een blijvertje. Maar voorspellingen zijn er om niet uit te komen. Wat wordt de grote verrassing?

Elk jaar stroomt de mailbox van IEXProfs vol met beleggingsvoorspellingen voor het nieuwe jaar. Omdat voorspellen een hachelijke zaak is, worden de verwachtingen met veel mitsen en maren omkleedt en slagen slechts enkele partijen erin scherpe meningen langs de afdeling compliance te krijgen.

Het afbreukrisico om er met een duidelijke convictie naast te zitten, is gewoonweg te groot. Dat is de reden dat assetmanagers met hun voorspellingen dicht tegen elkaar aan schurken. Aan de financiële journalist de taak om die verwachtingen eruit te pikken die buiten de consensus vallen.

Zeker is dat het beursjaar 2019 zich niet hield aan de voorspellingen. Met de correctie van december 2018 in de benen rekenden assetmanagers op matige rendementen in 2019. Zowel obligaties als aandelen zouden zwak tot teleurstellend presteren.

"Het beursjaar 2019 hield zich niet aan de voorspellingen"

Weer naast

Obligaties zouden nergens naartoe gaan, omdat rentes niet lager zouden kunnen. Sterker, er werd ernstig rekening gehouden met het einde van het monetaire experiment. Centrale banken zouden weer normaal gaan doen.

Dat van aandelen weinig werd verwacht, had vooral te maken met waarderingen die ondanks de decemberklap nog altijd aan de hoge kant waren. Zelden zaten professionele beleggers er meer naast.

Onverwacht feestje

2019 werd een feestjaar voor alle beleggers. Alles ging omhoog. Rentes konden dus nóg lager, waardoor obligatiekoersen fors opliepen. Ook negatief rentende schuld vond enthousiaste kopers.

Aandelen herstelden sterk van de decemberdip. Aandelenbeleggers lieten zich niet van de wijs brengen door het handelsdispuut tussen de VS en China, Brexitchaos en de demonstraties in Hongkong. Enfin, een breed gespreide obligatieportefeuille rendeerde bijna 10%. Aandelenkoersen wereldwijd (MSCI World herbelegd in euro’s) stegen afgelopen jaar iets meer dan 30%. Het kon niet op.

Bijzonder aan het beursjaar 2019 was vooral dat deze superrendementen zonder euforie tot stand kwamen. Dat de markten een muur van zorgen beklimmen, was nimmer zo van toepassing als in 2019. Minstens zo opmerkelijk was dat fondsbeleggers massaal uit aandelenfondsen stapten. Pas tegen het einde van het jaar kwam de kentering. Als dat maar geen contra-indicator is.

"Dat de markten een muur van zorgen beklimmen, was nimmer zo van toepassing als in 2019"

Geen recessie

De breed gedeelde verwachting voor 2020 is dat diverse monetaire autoriteiten de rentes ook dit jaar laag houden. Een inflatiespike in combinatie met sterk stijgende rentes zal er niet komen.

Het goede nieuws is dat de wereldeconomie ook volgend jaar doorgroeit, al is het minder hard dan gemiddeld. Vergrijzing en amper productiviteitsgroei staan in de weg. Maar toch, een recessie zal er ook in 2020 niet komen. Aan de laatste fase van de cyclus, waar we al een tijdje inzitten, komt maar geen einde.

Verder scharrelen

Beleggers zullen het in 2020 moeten doen met kleine winstjes. Het wordt scharrelen, waarbij risico nemen helaas noodzakelijk is om nog iets te verdienen. Zo gaat ook in 2020 de search for yield verder. De consensusvoorspelling over 2020 is eigenlijk dezelfde als die van een jaar eerder.

Opnieuw klinkt de voorspelling hartstikke logisch, zijn de argumenten steekhoudend, maar doet de markt waarschijnlijk iets anders.

"De consensusvoorspelling over 2020 is eigenlijk dezelfde als die van een jaar eerder"

Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Alternatieve beleggingen