Column

De Kerstleeslijst van Mary Pieterse-Bloem

Nu is het nog even superdruk, maar volgende week is er tijd om te lezen. Voor IEXProfs heeft Mary Pieterse-Bloem een gevarieerde boeken-Top 10 samengesteld.

Er gaat momenteel geen avond voorbij waarop ik geen borrel of een diner heb, al dan niet in combinatie met een vooruitblik naar 2020. Op mijn werk wil iedereen net dat laatste besluit ook nog even afronden, voordat de Kerst op gepaste wijze wordt ingeluid. Dat maakt dit altijd tot een drukke, maar ook gezellige tijd.

Zoals gewoonlijk, en hoewel ik mij dat elk jaar anders voorneem, land ik dan met 200 kilometer per uur naast de kerstboom. Maar dan breekt er ook een moment van rust aan, met tijd om te lezen.

Lezen onder de boom

Heel veel te lezen. Voor degenen die dit herkennen, deel ik mijn top tien van titels. Alle boeken geven beleggers een bredere kijk op de wereld

1 - De nieuwe wereldorde van Rob de Wijk

Dit boek heeft waanzinnig veel indruk op mij gemaakt. Als u iets wilt begrijpen van wat er nu gaande is tussen China en de VS, dan moet u dit lezen. Het beschrijft heel overtuigend hoe China sluipenderwijs de macht in de wereld aan het overnemen is, op economisch, politiek en militair gebied. Het grote verschil met de westerse wereld is dat China een plan heeft en wij niet. Wij doen maar wat. Als de schuldenberg in China niet ontploft, gaan ze dat plan uitvoeren en heeft een grote impact voor beleggers.

2 - Een waarschuwing - Anoniem

Ik heb veel boeken gelezen over Donald Trump, maar dit is de beste. Ik ben er net in begonnen, maar ik ben nu al totaal geïntrigeerd door de beschrijving die een prominent staflid anoniem geeft over hoe het beleidsapparaat in het Witte Huis is verslechterd onder Trump. Ook geeft het een gedetailleerd inzicht in het affreuze karakter van deze president. Omdat ik bang ben dat Trump herkozen wordt in 2020, is het goed u te realiseren waar we mee te maken krijgen. Want een tweede termijn voor Trump wordt de eerste in het kwadraat.

3 - The Trillion Dollar Shift van Marga Hoek

Nu duurzaam beleggen een vogelvlucht neemt, neemt het aantal boeken over rap toe. De meeste boeken zijn echter heel voorzichtig en voegen weinig toe aan wat professionals al weten. Dit boek niet. Dit boek geeft heel concreet aan wat bedrijven kunnen bijdragen en de verschuiving ter waarde van een biljoen die zij teweeg kunnen brengen. Het mooiste vind ik de casussen van bedrijven die heel actief met duurzaam bezig zijn. Weet u meteen wat u kunt kopen voor de duurzame beleggingsportefeuille.

4 - The Fourth Industrial Revolution van Klaus Schwab

Klaus Schwab, tevens mede-oprichter van het World Economic Forum, dat elk jaar het feestje voor top-executives in Davos organiseert, betoogt in dit boek dat we aan de vooravond van de vierde industriële revolutie staan. Hij vertelt wat dat betekent. De derde industriële revolutie was die van het internet. De vierde is dat toepassingen van nieuwe technologieën,zoals kunstmatige intelligentie, robotica en nano-technologie, een vlucht zullen nemen. Dit zorgt voor nieuwe, ongekende mogelijkheden, maar het zal ook voor spanningen zorgen. Eén ding is zeker: data is key.

5 - Firefighting van Ben Bernanke, Timothy Geithner en Hank Paulson

De drie musketiers die de financiële crisis hebben bevochten, doen verslag van hoe ze dat hebben gedaan. Het is razend interessant om te lezen hoezeer het hun aan middelen ontbrak en welke potjes ze moesten breken om die wel te verkrijgen. Het is beangstigend om te lezen dat de middelen om een volgende soortgelijke crisis te bestrijden nog steeds onvoldoende zijn. Ik hoop dat naast beleggers vooral ook veel beleidsmakers dit boek lezen en er met de juiste actie gevolg aan geven.

6 - De nieuwe zijderoutes van Peter Frankopan

Dit boek ben ik gaan lezen nadat ik samen met Peter Frankopan in een panel bij een beleggingsseminar van Aegon zat. Ik heb hem daar leren kennen als een hele leuke, verhalende spreker, die een ongelofelijke hoeveelheid kennis op een hele intelligente manier en met humor aan elkaar verbindt. Zijn boek is niet anders. Ik houd normliter niet zo van geschiedenisboeken, maar van deze wel want dit boek geeft een prachtige historische context aan waar China mee bezig is. Dit boek geeft een blik op de toekomst. Die blik vooruit is uiteraard nog het meest interessant voor beleggers.

7 - This Changes Everything van Naomi Klein 

Als u geen tam, politiek correct boek wilt lezen over klimaatverandering, maar een lekkere extreme visie dan is dit wat voor u. Naomi Klein zet de keuze op scherp: of we blijven kiezen voor kapitalisme, of we kiezen voor het klimaat. Ze schopt in dit boek alle heilige klimaathuisjes omver en schrijft over de schijnheiligheid van de fossiele industrie, het bedrog van politici en het gevaar van geo-engineering. Zelfs de milieubeweging ontsnapt niet aan haar vlijmscherpe kritiek. Uiteraard meent zij dat het kapitalistische stelsel anders moet en ze voorspelt dat dit door burgerlijk protest en initiatieven zal gebeuren. Absolute zwakte van dit boek is dat er niet wordt gesteld wat er voor het oude stelsel in de plaats moet komen, en hoe dat dan de klimaatproblemen zal oplossen.

8 - Artificial Intelligence van Jerry Kaplan

Volgens de schrijver staat in dit boek alles wat iedereen over kunstmatige intelligentie moet weten. En dat in maar honderdvijftig bladzijden. Het voldoet daar aardig aan en is ondanks de technische onderwerpen heel begrijpelijk. Kort en bondig behandelt het alle terreinen die AI bestrijkt. De hoofdstukken over de intellectuele geschiedenis en filosofie heb ik overgeslagen. Meest interessant zijn de toepassingen van kunstmatige intelligentie en de impact ervan op de arbeidsmarkt en de maatschappij. Nog interessanter zijn vraagstukken over de toekomst, zoals bijvoorbeeld over ontsporende superintelligentie. Een heel prikkelend en blikverruimend boek over wat ons qua technologische innovatie te wachten staat.

9 - Zal ik het anders doen? van Judith Sanders en Saskia Smith

Dit boek staat niet alleen in mijn top tien omdat het van mijn dierbare collega Judith Sanders is, maar ook omdat het het enige boek is wat ik ken over vrouwen en beleggen. En ja, vrouwen doen het niet alleen anders, wij zijn zelfs beter met geld. Typische mannen- en vrouweneigenschappen over gokjes wagen en het hoofd (niet) koel houden komen aan bod. Het is ontzettend leuk opgeschreven, maar er zit zeker een serieuze ondertoon in: vrouwen worden niet alleen rijker, ze worden ook in rap tempo financieel zelfstandiger. Leuk voor vrouwen (die dit natuurlijk allang wisten) om te lezen. Noodzakelijk voor mannen om toch maar meer vrouwen in het beleggingsteam op te nemen. En dan heb ik het boek van Janneke Willemse - Blondjes beleggen beter - om nog naar uit te zien.

10 - Elon Musk van Ashlee Vange

Dit is een biografie van Elon Musk die gedeeltelijk met zijn medewerking is geschreven. Ja, de man is echt zo extreem als hij lijkt. Dit boek leest heerlijk weg,  neemt u op chronologische wijze mee op het absolute knotsgekke levenspad van Elon Musk. Het meest opmerkelijke is dat hij zijn bedrijven niet heeft opgezet om geld te verdienen, maar vanwege een paar hoogst bizarre overtuigingen, waaronder dat het voor de mensheid absoluut noodzakelijk is dat we andere planeten gaan bevolken. Tijdens het lezen van dit boek heb ik van begin tot einde gelachen.

Mary Pieterse-Bloem is lid van het ABN Amro Beleggingscomité en Bijzonder Hoogleraar Financiële Markten aan de Erasmus School of Economics. Zij schrijft deze column op persoonlijke titel. De informatie in haar artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

    De impact van het coronavirus