Edin Mujagic is hoofdeconoom van OHV Vermogensbeheer en is gespecialiseerd in (de gevolgen van) het beleid van de centrale banken. Hij heeft verschillende boeken op zijn naam staan, waaronder "Geldmoord: hoe de centrale banken ons geld vernietigen" en "Boeiend en geboeid: een monetaire geschiedenis van Nederland sinds 1814/1816". Hij studeerde monetaire economie aan de Universiteit van Tilburg.

Column

Weet Christine Lagarde wel wat een centrale bank is?

Lagarde gedraagt zich de eerste dagen als ECB-baas vooral als een Europese minister van Financiën, Economische of Milieuzaken, vindt Edin Mujagic.

Op 4 november was het zo ver: in Berlijn hield Christine Lagarde haar allereerste toespraak als president van de Europese Centrale Bank. Al bij de zevende zin was ik teleurgesteld.

Omdat de gelegenheid niets met de ECB te maken had, zei Lagarde niet over monetair beleid of ook maar iets wat daarmee te maken heeft te praten. Gelukkig haakte ik toen niet af.

Na haar uitspraken in de dagen ervoor, dacht ik dat ze in ieder geval consequent was. Zij liet met grote regelmaat van zich horen en had het erover dat de ECB mee moest doen in de strijd tegen klimaatverandering, dat ze meer groene staatsobligaties wil opkopen (geen woord over ooit stoppen met dat opkopen!) en ze vertelde wat de regeringen van Duitsland en Nederland moesten doen met hun geld.

Vergissing

Lagare gedraagt zich tot nu toe vooral als een Europese minister van Financiën, Economische of Milieuzaken. Niet als de topvrouw van een centrale bank! Ik vraag me af of Europese leiders met Lagarde überhaupt besproken hebben wat haar kerntaak is.

Ik kan me bijvoorbeeld niet herinneren dat ze sprak over inflatie, de allerhoogste prioriteit in haar nieuwe functie. De bank faalt bij de kerntaak; zorgen voor prijsstabiliteit. Ik zou me dus vooral daarmee bezig houden. 

We wisten dat Lagarde geen (monetair) econoom is, maar gezien haar eerdere betrekkingen ging ik er eerlijk gezegd toch echt van uit dat ze op zijn minst enige idee had wat een centrale bank is. Blijkbaar vergiste ik me. Ik overweeg als een cadeau de Statuten van de ECB uit te printen en naar Lagarde te sturen om te lezen.

Enig cynisme

Terug naar haar toespraak in Berlijn. U hoeft niet over al te veel fantasie te beschikken om Lagarde ook op enige hypocrisie te betrappen. “Vertrouwen ontstaat niet door verklaringen of verdragen, maar door handelingen waarmee landen laten zien dat ze zich houden aan wat ze getekend hebben. Het is door trouwe naleving van en respect voor regels waardoor vertrouwen tussen landen ontstaat.”

Christine Lagarde was tussen 2007 en zomer 2011 minister van Financiën van Frankrijk. In die jaren meldde de Franse regering begrotingstekorten van 2,6 respectievelijk 3,3 7,2 6,9 en 5,2% van het bbp.

De Europese begrotingsregels schreven toen voor dat de begroting in evenwicht moet zijn en maximaal 3% van het bbp mag bedragen. Een land dat over die kritieke grens heen gaat, moet stappen nemen om de situatie te verbeteren. Niets daarvan gebeurde onder Lagarde. Vergeef mij enig cyniscme als ik haar dan hoor praten over zich houden aan een gegeven woord of trouwe naleving van en respect hebben voor regels.

Op of onder 0%

Het verbaast me dus niet dat ze Duitsland en Nederland kapittelde om hun onverantwoorde begrotingsbeleid, maar niets zei over het feit dat haar Frankrijk en andere eurolanden Europese begrotingsregels schenden.

En nu Lagarde het bevel heeft over het monetaire vaartuig dat de ECB heet, lijkt het erop dat zij daarvan een onderzeeër wil maken. Ze wil de rente het liefst op of onder 0% houden. Vergeet niet dat ze enkele weken geleden in het Europees Parlement nog zei dat 0% rente voor haar geen vloer is. 


Edin Mujagic is hoofdeconoom van OHV Vermogensbeheer en is gespecialiseerd in (de gevolgen van) het beleid van de centrale banken. Hij heeft verschillende boeken op zijn naam staan, waaronder "Geldmoord: hoe de centrale banken ons geld vernietigen" en "Boeiend en geboeid: een monetaire geschiedenis van Nederland sinds 1814/1816". Hij studeerde monetaire economie aan de Universiteit van Tilburg. Hij schrijft op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Assetallocatie