Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik relativeren, tegenwicht bieden en zo mogelijk de andere kant van de medaille laten zien."

Column

ETF-recensie: De slimste ETF

AI is hot, maar is het ook superieur? De Horizons AI Global Equity ETF claimt het eerste indexfonds te zijn dat in het beheer volledig gebruik maakt van AI. Marcel Tak legt de ETF langs de meetlat.

AI is volgens een deskundige in 2050 slimmer dan de gehele mensheid bij elkaar. Is dit een overdreven horrorscenario of verliezen we onze status als meer intelligente wezens op aarde? Hoe dan ook, de ontwikkelingen ten aanzien van AI zijn in een stroomversnelling gekomen.

Dat heeft natuurlijk ook impact op de financiële industrie. IEXProfs bracht de belegger een onderzoeksrapport van Deloitte onder de aandacht waarin werd aangegeven dat de we aan de vooravond staan van een revolutie bij vermogensbeheerders door AI.

Beheerders die niet meedoen, zullen het onderspit delven. Belangrijkste voordeel van AI zou zijn dat het de beleggingsresultaten verbetert. Volgens het rapport werken slimme systemen 2000 keer sneller dan mensen en is data-analyse is dé manier om outperformance te boeken.

Vermogensbeheerders die AI gebruiken hebben hét wapen in huis hebben tegen de opmars van ETF’s.

De index

Onder deze ETF ligt geen vaste index, maar een combinatie van indices. Deze indices worden geselecteerd op basis van de uitkomsten van het AI-proces. Er wordt belegd in ETF’s die de geselecteerde indices volgen.

Daarbij worden uitsluitend aandelenindices geselecteerd, met een regionale spreiding over de gehele wereld. In de VS wordt voor minimaal 30% en maximaal 65% belegd.

Voor Europa gelde een minimumpercentage van 10% en een maximum van 35%, terwijl voor de Azië-Pacific-regio het minimum en maximum op 5% en 20% ligt. Voor de opkomende markten is het minimumpercentage 0%, en het maximum 15%.

De ETF kan daarnaast ook een cash positie innemen tot een maximum van 30%. Hoewel er geen vaste onderliggende index aan deze ETF ten grondslag ligt, lijkt mij dat de prestaties van deze ETF kan worden gemeten ten opzichte van de MSCI World Index.

Als AI werkelijk superieur is, moet deze standaardindex door de kunstmatig intelligente Horizon ETF verslagen kunnen worden.

De ETF

De ETF is gestart op 1 november 2017 en is volledig samengesteld uit ETF’s die de door AI geselecteerde indices volgen. Momenteel zijn de grootste posities de volgende:

 • iShares Russel 2000 ETF (21,5%)
 • Horizons S&P 500 Index ETF (17,4%)
 • Horizons NASDAQ-100 Index ETF (14,4%)
 • iShares MSCI China ETF (5,4%) 
 • iShares MSCI UK ETF (5,1%)

De ETF zal minimaal uit vijf ETF’s en maximaal uit 20 ETF’s bestaan. Momenteel is het maximum aantal van 20 ETF’s in positie. De kosten (TER) van de ETF bedragen 0,55% op jaarbasis.

De werkelijke kosten bereken ik doorgaans door het verschil te berekenen tussen het bruto-indexrendement en het fondsresultaat. Omdat er geen referentie-index is, zijn de kosten op deze manier niet te meten.

Wel is duidelijk dat bij de 0,55% aan kosten de TER van de ETF’s in positie moeten worden opgeteld. Naar mijn idee zullen de totale kosten van deze ETF zeker 0,75% uitmaken. De vraag is of dat een te hoge prijs is voor AI.

De ETF bestaat nog niet zo lang, dus een echte rendementsvergelijking is nog niet te maken. Maar duidelijk is dat de AI op korte termijn zijn intelligentie nog niet heeft kunnen omzetten in klinkende munt.

Over de afgelopen twaalf maanden behaalde de ETF een rendement van +5,86% (Canadese dollars; peildatum april 2019). Over dezelfde periode behaalde de MSCI World Index een resultaat van +12,36%.

De periode is te kort om een oordeel te geven, maar de AI belegger is er kennelijk meer voor de lange termijn! De ETF keert jaarlijks een dividend uit, maar het betreft (nog) geen percentage waar u rijk van zal worden (0,1%).

Wat vindt Tak?

Uiteraard speelt de financiële wereld in op de AI-hype die momentele gaande is. Dat kan via fondsen die gericht zijn op ondernemingen die zich bezighouden met kunstmatige intelligentie. Maar het kan natuurlijk niet uitblijven dat er fondsen komen die door AI worden aangestuurd.

De Horizons ETF claimt het eerste fonds te zijn die op deze wijze wordt beheerd. U zou verwachten dat superieure intelligentie ook op korte termijn in staat moet zijn de domme indices te verslaan. Dat is nog niet het geval. Of het op lange termijn wel gaat lukken blijft de vraag.

Wel is zeker dat de AI ETF minimaal 0,75% aan kosten goed moet maken. Door de selectie van uitsluitend ETF’s kan de belegger zich geen buil vallen door verkeerde selectie van individuele aandelen.

Dat is de bescherming die wel prettig is bij een systeem dat op lange termijn zijn waarde moet bewijzen.

Fondsfeiten Horizons Active A.I Global Equity ETF

 • Onderliggende index: Geen
 • Start fonds: 1 november 2017
 • Ticker: MIND
 • Notering: Toronto
 • Valuta ETF: Canadese dollar
 • Fondsomvang: 11,3 miljoen
 • Replicatie: fysiek, volledig
 • Dividend: ja, jaarlijks
 • Dividendrendement :0,1%
 • TER: 0,55%
 • Werkelijke kosten: circa 0,75%
 • Handelsspread: circa 0,2%

 

Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Duurzaam beleggen