Column

Mixfondsen zijn dood. Lang leve mixfondsen!

Sinds de crisis van 2008 hebben Europese mixfondsen de wind mee. Volgens fondsanalist Detlef Glow van Lipper is dat niet meer dan logisch.

Multi-asset fondsen zijn voor Europese beleggers sinds de financiële crisis van 2008 een hot topic. Het feit dat een aantal mixfondsen toen zeer beperkte verliezen leed, trok de belangstelling van beleggers.

De populariteit werd nog groter door de eurocrisis in 2011. Ook tijdens die crisis presteerden veel mixfondsen opmerkelijk stabiel. 

Europese verkoop van mixfondsen

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Maar aan elke hype komt een keer een eind. Toen de verkoop van mixfondsen in 2017 door het dak ging, - geen beleggingscategorie verkocht beter - werd al snel geroepen dat de verkoop had gepiekt.

Teleurgestelde beleggers

De voorspelling kwam niet uit. In 2018, toen de Europese fondsenindustrie beleggers zag weglopen, boekten mixfondsen nog altijd inflow. Vanaf het vierde kwartaal van 2018 begon het beeld te schuiven. De resultaten van mixfondsen vielen tegen en beleggers reageerden teleurgesteld.

Net als met andere actieve fondsen kwam de verkoop van mixfondsen in de rode cijfers terecht. Desondanks zagen verschillende verkopers van mixfondsen de verkoop nog altijd stijgen. Het is een gemengd plaatje. 

Top 20 belangrijkste verkopers van mixfondsen in Europa

 

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Terwijl mixfondsen in het eerste kwartaal van 2019 een uitstroom van 16,1 miljard euro boekten, steeg de verkoop van de 20 belangrijkste aanbieders van mixfondsen met 5,2 miljard euro.

17% marktaandeel

Dat laat zien dat zelfs in een negatieve marktomgeving omzetgroei kan worden geboekt. Tenminste, als de producten voldoen aan de behoeften van beleggers.

Meer vraag van beleggers, in combinatie met positieve marktprestaties, leidde tot een toename van het beheerde vermogen van mixfondsen. Aan het einde van het eerste kwartaal van dit jaar tikte het Europese beheerd vermogen van mixfondsen 1,7 biljoen dollar aan. Dat komt overeen met een marktaandeel van 17,05%.

Beheerd vermogen mixfondsen explosief gestegen

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Aangezien veel beleggers niet bereid zijn om alleen in aandelen te beleggen en toch een rendement willen dat aanzienlijk hoger ligt dan wat de obligatiemarkt biedt, zal de verkoop van mixfondsen verder toenemen.

In de gaten

Deze beleggingsklasse profiteert natuurlijk ook van de steeds strengere regels waaraan financieel adviseurs moeten voldoen. Ook zij zijn blij dat er mixfondsen bestaan. Voor veel retailbeleggers zijn mixfondsen de beste keuze. 

Beleggingshuizen hadden als eerste in de gaten dat mixfondsen de wind mee hebben. Vanaf 1 januari 2008 tot 31 maart 2019 hebben zij maar liefst 7.889 mixfondsen gelanceerd.

In dezelfde periode werden 6.046 mixfondsen geliquideerd of gefuseerd. De nettotoename bedroeg dus 1.843 producten.

Tijdelijke dip

Dit aantal klikt misschien niet indrukwekkend, gelet op de enorme hoeveelheid fondsen die in Europa worden verkocht. Maar terwijl het aantal Europese fondsen elk jaar weer iets minder wordt, neemt het aantal mixfondsen juist toe.

Uitzondering waren 2009, 2014 en 2016. Toen nam ook het aantal Europese mixfondsen af. Reden daarvan waren strategische beslissingen van fondshuizen om onrendabele fondsen te liquideren en om oude mixfondsen samen te voegen met nieuwe mixfondsen, die wat breder belegd zijn. 

Groei aantal mixfondsen zet door

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Voor  fondsmanagers biedt de nieuwste generatie multi-assetfondsen extra mogelijkheden. Zij zijn niet alleen vrijer om in alle beleggingscategorieën te beleggen, maar kunnen daarnaast gebruik maken van derivaten om bijvoorbeeld shortposities in te nemen. Correcties vormen niet langer een bedreiging, maar bieden ook een kans. 

Eerst analyseren

Ik ben er zeker van dat de Europese verkoop van mixfondsen verder zal stijgen. Ik geloof niet dat passieve fondsen deze opmars zullen stuiten. Daarvoor komen actief beheerde mixfondsen te veel tegemoet aan de wensen van veel beleggers.

Sterker, hoe actiever deze fondsen kunnen worden geleid, hoe beter. Het is dé sleutel om ook in ruwe marktomstandigheden succes te kunnen boeken. 

Dat betekent natuurlijk niet dat beleggers zo maar in elk mixfonds moeten stappen. Voordat deze stap wordt gezet, zullen beleggers de beleggingsstrategie en de prestaties van een mixfonds eerst goed moeten analyseren. 


Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

De impact van het coronavirus