Column

Consolidatie beleggingssector is prima zaak

De verkoop van DWS van Deutsche Bank kan de aanzet zijn van een nieuwe fase in de huidige consolidatiegolf in de Europese beleggingssector. Detlef Glow van Lipper vindt dat helemaal prima.

Er gaan geruchten dat Deutsche Bank zijn beleggingstak DWS verkoopt om aan voldoende cash te komen om de verwachte overname van Commerzbank te financieren. Deze geruchten hebben er inmiddels al toe geleid dat grote Europese vermogensbeheerders, waaronder Allianz Global Investors, Amundi en UBS, hun interesse in DWS hebben aangekondigd.

Gelet op de vele overnames en fusies in de Europese beleggingssector van de laatste jaren komt de belangstelling voor DWS niet als een verrassing. We zitten midden in een consolidatiegolf die alle lagen van de sector raken, inclusief fintechbedrijven. Ik ben er sterk van overtuigd dat het aantal overnames en fusies de komende tijd verder zal stijgen, aangezien (ook) in de beleggingssector schaalgrootte en winstmarges hand in hand gaan.

Niet dat het zo simpel ligt. Het beheerde vermogen van een beleggingshuis kan razendsnel dalen. Bijvoorbeeld doordat belangrijke medewerkers het nieuwe fusiebedrijf niet zien zitten en met medeneming van klanten hun carrièrepad vervolgen. Elke fusie of overname moet daarom met de nodige voorzichtigheid worden gepleegd.

Meer transparantie

Consolidatie zal zeker ook optreden in fondsenland. Het aantal fondsen zal de komende jaren drastisch omlaag gaan. Dat kan niet anders. Het managen van een fonds wordt immers steeds duurder, terwijl de fees alleen maar omlaag gaan. Ik kan me gewoon niet voorstellen dat fondsen, die niet winstgevend zijn, nog langer in stand worden gehouden.

Het is onduidelijk wanneer de volgende fase van de huidige consolidatiegolf begint, maar ik ben er vrij zeker van dat een aantal vermogensbeheerders en serviceproviders plannen heeft en wacht op het juiste moment om deze uit te voeren. Dat zou bijvoorbeeld een stevige marktcorrectie kunnen zijn.

Ik zelf sta in ieder geval niet negatief tegenover nieuwe overnames en fusies. Dat gaat immers niet te koste van de beleggingskansen. Sterker, ik denk juist dat die kansen verbeteren. Minder spelers zorgt voor een duidelijker Europees speelveld en dat komt de transparantie alleen maar ten goede.

Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

De impact van het coronavirus