Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration.

Column

Rare jongens, die Europese ETF-beleggers

Europese ETF-beleggers gingen afgelopen maand niet voor aandelen maar voor obligaties. Het januari-enthousiasme voor aandelen en obligaties opkomende markten verbaast minder, aldus Detlef Glow van Lipper.

Eerst het saaie nieuws: De Europese ETF-markt groeide ook afgelopen maand. De instroom leidde, in combinatie met een positieve performance van de onderliggende markten, tot een stevige toename van het beheerde ETF-vermogen in Europa; van 633,1 miljard euro op 31 december 2018 tot 675,1 miljard euro eind januari.

Deze stijging van 42 miljard euro werd vooral gedreven door koersstijgingen (+34,1 miljard euro). ETF-verkoop droeg voor 7,9 miljard euro bij aan de stijging van het totale Europese ETF-vermogen. Dat laatste is wel meer dan het twaalfmaandsgemiddelde van 3,2 miljard euro.

Europese ETF-markt is nog altijd een aandelenmarkt

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Maar terwijl vooral de aandelenmarkten een heerlijke januarimaand beleefden, kochten ETF-beleggers afgelopen maand hoofdzakelijk... obligatie-ETF's (+6,8 miljard euro). Aandelen-ETF's gingen, net als grondstoffen-ETF's, de deur uit.

ETF-belegger gaat voor veilig

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Ondanks de sterke verkoop van obligatie-ETF's, waren aandelen EM (+2,1 miljard euro) de best verkopende ETF-categorie, gevolgd door EMD in harde valuta(+1,7 miljard euro) en Amerikaanse obligaties (+0,9 miljard euro).

Verliezers waren er in januari ook. Amerikaanse aandelen (-1,6 miljard euro), aandelen eurozone (-0,7 miljard euro) en financiële waarden (-0,4 miljard euro) werden het meest verkocht.

Opkomende markten weer in de gratie

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

De tien grootste Europese ETF-verkopers beheersen samen 93,14% van de markt. De overige 43 aanbieders moeten het met 6,86% van de markt doen. Het verklaart waarom ook de komende jaren nog flink zal geconsolideerd.

iShares verkocht afgelopen maand de meeste ETF's (+5,1 miljard euro), ruim voor Amundi ETF (+1,4 miljard euro) en Invesco (+0,7 miljard euro).

Xtrackers van Deutsche, de nummer twee van Europa, komt in het rijtje van de tien topverkopers van januari niet voor. Dat is opvallend. Opmerkelijk is ook de opmars van J.P. Morgan AM. De vermogensbeheerder die lange tijd niets van ETF's wilde weten, lanceert nu de ene na de andere ETF.

Olifant in de Europese ETF-kamer

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie


Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Online magazine duurzaam beleggen