Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration.

Column

Populariteit ETF's amper geremd door zwakke marktomstandigheden

Terwijl actieve fondshuizen in Europa het jaar 2018 graag zo snel mogelijk willen vergeten, deden ETF-verkopers wederom goede zaken. Maar waarom gingen de kosten omhoog, vraagt Detlef Glow van Lipper zich af.

Het jaar 2018 was een moeilijk jaar voor de Europese fondsindustrie. Nou ja, dat gold vooral voor de actieve fondshuizen, want ook in 2018 werden ETF's goed verkocht. In elke maand van 2018 boekte de Europese ETF-industrie instroom.

Deze instroom kon overigens de negatieve impact van dalende koersen niet compenseren. Als gevolg hiervan daalde het Europese beheerde ETF-vermogen in 2018 van 656,8 miljard euro tot 633,1 miljard euro.

Dalende koersen haalden 65,8 miljard euro van het Europese ETF-vermogen af. De instroom van 42,2 miljard euro hield de schade beperkt. Ter vergelijking: de uitstroom uit actieve Europese fondsen bedroeg vorig jaar 171,4 miljard euro. Daar kwamen koersverliezen nog eens bovenop.

Ondanks populariteit toch daling Europees ETF-vermogen

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Als ik de ETF-verkoopcijfers over 2018 vergelijk met die van 2017, dan lijkt het erop dat de populariteit van ETF's terugloopt. Ik zie dat anders. 2018 was nog altijd het twee na beste jaar in de Europese ETF-geschiedenis.

Bovendien, gelet op de zwakke marktomstandigheden en de massale vlucht uit actieve fondsen is het indrukwekkend hoeveel ETF's er vorig jaar nog werden verkocht.

Ontwikkeling Europese ETF-omzet

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Ondanks zwakke marktomstandigheden boekten (risicovolle) aandelen-ETF's de hoogste instroom (+27,5 miljard euro), gevolgd door obligatie-ETF's (+14,6 miljard euro).

De Europese ETF-markt is en blijft vooral een aandelenmarkt

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Zoomen we in op subcategorieën, dan ging vorig jaar opnieuw het meeste geld naar Amerikaanse aandelen-ETF's (+17,5 miljard euro). Aandelen wereldwijd (+8,1 miljard euro) en ja, ook aandelen opkomende markten (+4 miljard euro) waren populair. 

De grote Amerikaanse aandelenolifant

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Uitstroom was er in 2018 ook. Vooral euro-bedrijfsobligaties (-2,6 miljard euro), Japanse aandelen (-2,1 miljard euro) en aandelen eurozone (-2 miljard euro) gingen van de hand.

De ETF-verliezers van 2018

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

De Europese ETF-markt is een geconcentreerde business. De Top 10-verkopers zijn samen goed voor 93% van het totaal beheerde vermogen. De andere 40 ETF-verkopers moeten het met 7% van de markt doen. Logisch dat er nog veel zal worden geconsolideerd.

Ook vorig jaar verkocht IShares de meeste ETF's (+19,2 miljard euro), heel veel meer dan Xtrackers van Deutsche Bank (+6,1 miljard euro) en SPDR van State Street (+5,1 miljard euro).

IShares en de rest

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Je zou verwachten dat de gemiddelde Total Expense Ratio (TER) van Europese ETF's in 2018 lager zou liggen dat het jaar ervoor. Dat was niet het geval. De gemiddelde ETF-kosten stegen vorig jaar juist van 0,324% tot 0,336%. Is er in Europa dan geen race to the bottom, zoals dat in de VS het geval is?

Deze trend van hogere beheerskosten is eenvoudig te verklaren. De Europese ETF-markt werd vorig jaar vooral overspoeld met smart bèta-producten en die zijn duurder dan plain vanilla-ETF's.

Hoe complexer, hoe duurder

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Waaruit blijkt dat de Europese ETF-markt bloeit, is de groei van het assortiment. Vorig jaar nam het totaal aantal ETF's met 296 toe. Het relatief hoge aantal fondsfusies en fondslanceringen werd overigens in de hand gewerkt door Franse ETF-huizen die delen van hun in Frankrijk gevestigde ETF's naar Luxemburg verhuisden.

296 extra ETF's

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

De meeste nieuwe indexproducten zijn aandelen-ETF's. Dat is niet verrassend, want 69% van de Europese ETF-markt bestaat nog altijd uit aandelenfondsen.

Nieuwe aandelen-ETF's te koop!

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie


Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Online magazine duurzaam beleggen