Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration.

Column

Met een kater het jaar uit

Afgelopen maand was alweer de achtste maand op rij dat de Europese fondsindustrie klantkapitaal zal wegstromen. Waren er nog winnaars?

Na de onverwacht hoge uitstromen in oktober en november haalden Europese beleggers afgelopen maand nog meer geld uit beleggingsfondsen. Gelet op het negatieve sentiment in december was de outflow natuurlijk geen verrassing. Het was alweer de achtste maand op rij dat de Europese fondsindustrie geld zag wegstromen. 

Vastgoed (+0,5 miljard euro) was de enige beleggingscategorie die de voeten nog enigszins droog hield. Obligatiefondsen (-25,9 miljard euro), aandelenfondsen (-18,7 miljard euro), alternatieve fondsen (-12,2 miljard euro) en mixfondsen (-8,7 miljard euro) verloren serieus veel geld.

De outflow uit langetermijnfondsen in december bedroeg in totaal 65,6 miljard euro. Het waren opnieuw de actieve fondshuizen die de rekening betaalden. Zelfs in de zwakke maand december stroomde er meer geld in dan uit ETF's (+2,2 miljard euro). 

De ontwikkeling van geldmarktfondsen laat ik normaliter buiten beschouwing. Deze worden immers vooral ingezet om cash voor korte tijd te parkeren. Populariteit van geldmarktfondsen is een duidelijk teken dat het beurssentiment wegglijdt.

Opvallend in december was de grote vraag naar geldmarktfondsen in Britse pond ten koste van euro-fondsen. Blijkbaar overheerste in december nog het Brexitoptimisme.

Sentiment en fondsflows gaan hand in hand

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Van de beleggingsfondsen, die in december nog wel werden gekocht, waren Britse aandelenfondsen (+2,4 miljard euro) de onbetwiste koplopers. De nummers twee en drie, fondsen in kortlopende Amerikaanse obligaties (+0,9 miljard euro) en Europees vastgoed (+0,7 miljard euro), volgden op gepaste afstand.

Britse aandelen waren nog wel gevraagd

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Aan de andere kant van het spectrum waar de verliezers zich ophouden, was het dringen geblazen. Fondsen in Amerikaanse aandelen (-3,9 miljard euro) werden het meest verkocht. Ook Europese aandelen (-3,2 miljard euro) en obligaties wereldwijd (- 3 miljard euro) waren uit de gratie.

De vele fondsverliezers van december

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Omzet fondshuizen

BlackRock was in december met een netto-omzet van 12,2 miljard euro het best verkopende fondshuis. Veel van de omzet dankte het ongetwijfeld aan dochter iShares, die bijna de helft van de Europese ETF-markt in handen heeft.

Maar ook de verkoop van geldmarktfondsen stuwde de omzet van BlackRock. Van de verkoop van geldmarktfondsen profiteerden ook Morgan Stanley (+5,4 miljard euro) en Goldman Sachs (+4,2 miljard euro). 

Dit is de fondsverkoop van december uitgesplitst naar de verschillende belegingscategoriën:

  1. BlackRock (+2,4 miljard euro) verkocht de meeste obligatiefondsen, gevolgd door DWS (+0,3 miljard euro) en State Street (+0,3 miljard euro).
  2. BlackRock (+5,1 miljard euro) verkocht ook de meeste aandelenfondsen, gevolgd door Actiam (+0,5 miljard euro) en Royal London (+0,4 miljard euro).
  3. Baillie Gifford (+0,2 miljard euro) was de nummer 1-verkoper van mixfondsen, gevolgd door Royal London (+0,2 miljard euro) en Eaton Vance (+0,1 miljard euro).
  4. Robecodochter Transtrend (+0,6 miljard euro) deed de beste zaken in het segment alternatieve fondsen. H2O Asset Managemant (+0,5 miljard euro) en Quilter (+ 0,3 miljard euro) gingen ook met positieve cijfers het jaar uit.

Blackrock en de rest

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie


Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Online magazine ETF's