Column

Het regent positieve goudadviezen

2019 zou wel eens een mooi jaar kunnen worden voor goud. WisdomTree, DWS en Schroders hebben elk hun eigen redenen om positief te zijn over goud.

Voor beleggers in goud was 2018 een niksjaar. De prijs van het edelmetaal daalde met 2% naar 1283 dollar per ounce. In euro's gemeten steeg de goudprijs juist (+3,3%). Dat heeft weinig met de ontwikkeling van de goudprijs te maken, maar alles met de waardestijging van de dollar.

De lage vergoeding van goud in 2018 is niet heel bijzonder. Al jaren beweegt de goudprijs tussen 1200 en 1300 dollar. Wie vijf jaar geleden in goud stapte, is daar weinig mee opgeschoten.

Over die periode bedroeg het rendement 2,2%, in dollar gemeten dan, want opniew was de eurobelegger spekkoper. In euro's gemeten steeg de goudprijs in de afgelopen vijf jaar met 22%. Op 20 januari 2014 was een euro nog 1,36 dollar waard. Vandaar.

Scherp herstel goudprijs

Hoewel de goudprijs (in dollar) vorig jaar eindigde waar die begon, was 2018 zeker geen tam goudjaar. Beleggers grepen de zomermaanden aan om massaal afscheid te nemen van goud, met een scherpe prijsdaling tot gevolg.

De grote ommekeer kwam medio november. In een paar weken herstelde de goudprijs van de zomerdip. Nitesh Shah, hoofd grondstoffen bij WisdomTree, verwacht dat het herstel van de goudprijs dit jaar doorzet.

Daar is in januari nog weinig van te merken, maar wat niet is kan nog komen. Volgens het basisscenario van WisdomTree staat de goudprijs eind 2019 op 1370 dollar per ounce. Dat komt overeen met een waardestijging van 6,7%.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Risicohedge

Het goudoptimisme van Shah heeft weinig van doen met specifieke monetaire en economische factoren, die van invloed zijn op de vraag naar goud. "De rente zal beperkt stijgen, de dollar zal eerst licht appreciëren en daarna beperkt depreciëren en de stijging van de inflatie zal marginaal zijn."

Nee, volgens Shah zal vooral een positiever sentiment de prijs van goud in beweging zetten. "Dit proces was al in de laatste week van 2018 begonnen, omdat de meeste markten een overmatige volatiliteit vertoonden."

Ofwel, de terugkeer van volatiliteit, dus onzekerheid, drijft beleggers in de richting van veilige haven goud. Veel is er niet nodig om de goudprijs op te drijven, want alleen in 2001 hielden beleggers zo weinig speculatieve goudposities aan als in 2018, zegt Shah.

Mocht een no-deal Brexit een feit zijn, of het Amerikaans-Chinese handelsconflict escaleert alsnog tot een full blown oorlog, dan kan de goudprijs - met enige vertraging - gaan vliegen, verwacht WisdomTree.

ETF-correlatie

DWS kwam onlangs ook door met een positief goudadvies. De vermogensbeheertak van Deutsche Bank voert andere redenen aan om de toekomstige stijging van de goudprijs aannemelijk te achten.

Zo bestaat er volgens DWS een duidelijke correlatie tussen de goudprijs en Amerikaanse obligatierentes. "De goudprijs heeft de neiging om te stijgen als de Amerikaanse yield dalen." Daar was eind vorig jaar inderdaad sprake van. Mocht de Amerikaanse economie een tandje terugschakelen, of de beursonrust toenemen, dan liggen verdere Amerikaanse rentedalingen voor de hand.

Maar DWS heeft ook oog voor de historische posities in goud-ETF's. Het zal geen verrassing zijn, dat de stijging van de posities in goud-ETF’s in het verleden samenliep met de stijging van de goudprijs. Na de piek in 2011 - op 9 september werd er voor een ounce goud 1856 dollar betaald - ging de prijs van goud veel harder achteruit dan de posities in goud-ETF’s.

“De posities in goud-ETF’s kunnen daarom wijzen op een opwaarts potentieel voor de goudprijs,” stelt Christian Hille, hoofd Multi Asset bij DWS.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Stagflatoire omgeving

Dan hebben we nog Schroders, dat onlangs het advies voor zowel aandelen (neutraal) en obligaties (verkoop) naar beneden bijstelde, maar juist positiever was over goud.

Reden van de advieswijzigingen is een verwachte vertraging van de groei van de wereldeconomie tot 2,9%, in combinatie met een lichte stijging van de inflatie tot 1,9%, hetgeen leidt tot een stagflatoire omgeving.

Volatiele aandelenmarkten en dalende obligatierentes moeten de rol van goud als veilige haven herbevestigen. Het enige dat een opmars van de goudprijs kan stuiten, is volgens Schroders de dollar. Die moet vooral niet in waarde stijgen.


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Online magazine duurzaam beleggen