Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration.

Column

Europese ETF-belegger heeft er zin in

De Europese ETF-industrie had ook vorige maand weinig reden tot klagen. De verrassing is vooral dat beleggers aandelen-ETF's kochten. Handelsoorlog, Brexitchaos en Italiaanse begrotingsperikelen leidden niet tot het innemen van defensieve posities.

De Europese ETF-markt groeit onverminderd door. November was een goede maand met opnieuw inflow en ditmaal ook stijgende koersen, waardoor het totale Europese ETF-vermogen flink steeg.

Dat vermogen maakte een sprongetje van 9,5 miljard euro (+1,44%) tot 666,6 miljard euro. Van deze stijging was 3,9 miljard euro het gevolg van inflow. De Europese ETF-verkoop van 3,9 miljard euro in november was iets meer dan het twaalfmaands gemiddelde (3,7 miljard euro).

Dat mag verrassend worden genoemd, want Amerikaanse tariefsverhogingen, Italiaanse begrotingsperikelen en een mogelijke no-brexitdeal waren allesbehalve beursaanjagers. 

Europese ET-beleggers lieten zich duidelijk niet van de wijs brengen en kochten in november vooral aandelen-ETF's (+2,6 miljard euro). Outflow was er vooral voor grondstoffen-ETF's (-0,3 miljard euro). 

Europese ETF-belegger kiest voor risico
Europese ETF-verkoop in november

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Amerikaanse aandelen-ETF's best verkocht

Geheel in overeenstemming met de rest van het jaar kozen Europese beleggers afgelopen maand opnieuw voor Amerikaanse aandelen (+2,5 miljard euro). 

Aan de andere kant van het spectrum, waar de verliezers zich ophouden, waren het Britse aandelen (-0,9 miljard euro) en aandelen eurozone (-0,5 miljard euro), die afgelopen maand werden verkocht.

De winnaars en verliezers van november

raex

Het zal niet verbazen dat iShares afgelopen maand de beste zaken deed. Deze dochter van BlackRock heeft bijna de helft (45,8%) van de Europese ETF-markt in handen.

In november verkocht iShares voor 4,8 miljard euro aan ETF's. Lyxor ETF's (+1,1 miljard euro) en Xtrackers van Deutsche (+1,1 miljard euro) volgden op grote afstand.

Klik op de afbeelding voor een grote versie

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie


Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

De impact van het coronavirus