Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. De afgelopen vijftien jaar heeft hij als beleggingsprofessional gewerkt bij onder andere AXA IM, Sector Investment Managers en Petercam. Ubbels is specialist op het gebied van asset allocatie. Apha Research brengt op regelmatige basis rapporten uit over asset allocatie, waaronder de maandelijkse Asset Allocatie Consensus, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeherders worden verzameld. Diverse malen per jaar organiseert Alpha Research seminars over belangrijke topics voor vermogensbeheerders.
Column

Beursoutlook: Voor wat het waard is

Het outlookseizoen 2019 is begonnen, maar wat zijn alle voorspellingen waard? Eelco Ubbels van Alpha Research haalde de consensusverwachtingen over 2018 er nog eens bij en ontdekte dat de markt toch echt zijn eigen gang gaat. Vooral op aandelenregio kon de consensusverwachting niet veel slechter uitpakken.

Beursjaar 2018 zal het jaar van de grondstoffenrally worden. Bij assetallocatie gaat het normaalgesproken om de verdeling tussen aandelen en obligaties, maar het is handig om ook grondstoffen mee te nemen.

Grondstoffen hebben na tien maanden handelen in 2018 een eurorendement behaald van 13,05%. Het moet erg raar lopen, willen aandelen, obligaties of vastgoed de rendementsvoorsprong van grondstoffen voor 31 december nog gaan inhalen.

Dat grondstoffen het zo goed hebben gedaan, was voor menig assetmanager geen verrassing. Aan de vooravond van 2018 had de consensus een grote voorkeur voor aandelen, maar commodities kwamen op het boodschappenlijstje op een goede tweede plaats.

Assetmanagers die rekenden op een voorspoedige grondstoffenmarkt waren Northern Trust, Aegon AM en Columbia Threadneedle.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

De grote Amerikaanse verrassing

Minder positief waren assetmanagers over de kansen van Amerikaanse aandelen. De hoge waardering liet veel extra koerswinst niet meer toe, zo was het verhaal.

Maar de onaantrekkelijkheid van aandelenregio VS sloeg gedurende dit jaar om naar meest aantrekkelijke aandelenregio om in te beleggen. Samen met de verbeterde consensus liepen ook de koersen van Amerikaanse aandelen op. Met een rendement van +10,22% in euro’s presteerde geen regio beter.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Eind 2017 was de consensus eenduidig. Er bestond een absolute voorkeur voor Europese aandelen en juist niet voor de regio Amerika. De call had niet verkeerder kunnen uitpakken. De consensus was overigens ook uitgesproken positief over de kansen van aandelen opkomende markten.

Ook deze voorkeur heeft zich niet uitbetaald. Integendeel. Juist aandelen opkomende markten kwamen dit jaar in een glijvlucht terecht.

Beleggingshuizen, die het regiospel helder zagen en dit jaar de juiste keuzes maakten, waren Northern Trust, Aegon AM en Achmea Investment Managers.

Technology rules the world

De consensus was ook uitgesproken welke sector in 2018 het beste zou presteren. Dat moest (opnieuw) Technology zijn, en met een winst van +12,14% tot 31 oktober bleek dat ook de juiste visie.

Hoge waarderingen, privacy-issues en vooral de grote allocatie die de techsector al innam, waren voor Tech geen beletsel het hogerop te zoeken. 

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Andere sectoren met positieve verwachtingen vooraf waren financials (-3,57%) en industrials (-2,65%). De MSCI World boekte over dezelfde periode een winst van 2,17%, dus hierin zat de consensus fout.

Eigenzinnige sectorselecteurs, die in 2018 op de juiste manier afweken van de consensus zijn Columbia Threadneedle, KBC en Candriam.

Het moeilijke verhaal obligaties

Obligaties hadden de afgelopen jaren zeker niet de voorkeur, maar het rendement over bijvoorbeeld de afgelopen vijf jaar was zeker niet verkeerd. Maar de ene obligatiecategorie is de andere niet. Een goede keuze kan een wereld van verschil maken.

Rond kerst van 2017 had de consensus de voorkeur voor emerging market debt en meteen daarna kwamen inflation linked-obligaties. Met -3,03% voor EMD zit de consensus er naast, maar global inflation linked bonds hebben het redelijk waargemaakt met +0,85%.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

High yield-obligaties kreeg eind vorig jaar een neutrale beoordeling, gebaseerd op meer dan 50 outlookrapporten, maar is binnen obligaties met +2,09% de best presterende categorie.

De beste creditallocaties voor 2018 zijn afgeven door T. Rowe Price, Wellington en Achmea Investment Managers.

Kwestie van finetunen

Maar zoals Dutch investment influencer Lukas Daalders al eens zei: "Een consensusverhaaltje is niet altijd wat ervan verwacht wordt." Toch pakken op de langere termijn de keuzes van de consensus goed uit uit, zo is de ervaring, al is sexy natuurlijk anders.

Dat wil niet zeggen dat beleggers zo maar de consensus achterna moeten hollen. De consensus kan ook als extra hulpmiddel worden gebruikt, zoals in het boek Superforecasting van Philip Tetlock wordt uitgelegd. Start met de consensus om daaraan de eigen visie toe te voegen en vervolgens te gaan finetunen.

Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. Op IEXProfs presenteert hij regelmatig zijn visie op assetallocatiekwesties, gebaseerd op de database van Alpha Research, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeheerders worden verzameld. Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @eelcoubbels.

Duurzaam beleggen