Column

Europese ETF-markt naar andere top

Minder instroom, meer fusies en meer ETF-liquidaties. Is het Europese ETF-sprookje voorbij? Detlef Glow van Lipper zegt van niet. "De Europese ETF-markt wordt eindelijk volwassen."

Het Europese ETF-verhaal kent al jaren twee terugkerende elementen: enorme groei en nieuwe records. Dit jaar is het verhaal iets anders, want de ETF-groei is danig gestagneerd. Daarnaast dunt het aantal ETF-spelers uit door fusies en overnames. Ook niet eerder werden zo veel ETF's geliquideerd.

Volgens mij zijn deze ontwikkelingen geenszins reden om de noodklok te luiden. Het vertelt mij dat de ETF-markt eindelijk volwassen begint te worden. Vooral de fusie- en overname-activiteiten duiden daarop.

Europese ETF-inlow tussen 2003 en eind eind juni 2018

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

In de eerste zes maanden van 2018 bedroeg de instroom in Europese ETF's 22,8 miljard euro. Dat is ten opzichte van een jaar eerder erg magertjes, maar 2017 was een exceptioneel goed jaar voor de verkopers van ETF's. Leg je de cijfers van dit jaar naast andere jaren, dan lijkt 2018 een prima ETF-jaar te worden.

Kijkend naar de ontwikkeling van het totaal beheerde Europese fondsvermogen, dan valt wel op dat marktbewegingen de waarde negatief hebben beïnvloed.

Ontwikkeling netto inflow tussen 2004 en eind juni 2018

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Maar niet alleen ETF's hebben dit jaar last van een weinig instroom. Het is iets waar ook de actieve Europese fondsenindustrie mee te maken heeft. De Europese beleggers heeft er dit jaar niet al te veel zin in.

Desondanks nemen ETF's een steeds groter percentage van de Europese fondsinstroom voor hun rekening. Vorig jaar tekenden ETF's nog voor 13% van de totale instroom. Dat percentage was in het eerste halve jaar van 2018 gestegen naar 38%. Grote kans dat de ETF-industrie dit jaar toch weer een nieuw record neerzet.

Europese fondsinflows tussen 2004 en eind juni 2018

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Duurzaam beleggen