Column

Zijn mixfondsen de nieuwe fondshype?

Zien we dit jaar de grote Europese doorbraak van mixfondsen? Daar begint het ernstig op te lijken, zo concludeert Detlef Glow van Lipper bij het doorspitten van de Europese fondsencijfers van de eerste helft van 2018. Welke trends ziet hij nog meer?

De Europese fondsencijfers over het eerste half jaar van 2018 zijn binnen. Wat zijn de belangrijkste trends? Het goede nieuws is dat het totale Europese fondsvermogen met maar liefst 300 miljard euro steeg tot 10,7 biljoen euro eind juni 2018. Deze toename was vooral het gevolg van oplopende koersen, want de inflow bedroeg een bescheiden 59,8 miljard euro.

Binnen de Europese fondsenindustrie blijft de ETF-markt het uitermate goed doen. Zelfs in de maanden mei en juni, toen actieve fondsen outflow boekten, wisten beleggers ETF's te vinden.

De Europese ETF-markt beleefde een inflow van maar liefst +22,8 miljard euro. Dat het totale Europese ETF-vermogen slechts met 3,6 miljard euro steeg werd veroorzaakt door zwakke marktomstandigheden (-19,2 miljard euro).

Ontwikkeling Europees fondsvermogen

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

2018 heeft weinig verandering gebacht in de verdeling van het Europese fondsvermogen over de verschillende beleggingscategorieën. Het meest geld (3,9 biljoen euro) zit in aandelen. Op redelijk grote afstand volgen obligaties (2,6 biljoen euro) en mixfondsen (1,8 biljoen euro).

Aandelen eerst

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Kijkend naar de fondsontwikkelingen in de eerste zes maanden van 2018, dan vallen de grote verschillen tussen het eerste en het tweede kwartaal op. In het eerste kwartaal stopten Europese beleggers 81,5 miljard euro in fondsen om dat in het tweede kwartaal (-21,7 miljard) er weer deels uit te halen.

Laten we de geldmarktfondsen buiten beschouwing, dan trokken langetermijnfondsen in het eerste half jaar van 2018 91,1 miljard euro aan nieuw geld aan. Dat komt overeen met de ontwikkeling van voorgaande jaren.

Voor de verkopers van ETF's daarentegen is 2018 tot nu toe een uitzonderlijk goed jaar. Maar liefst 38,1% van de totale Europese fondsinflow komt dit jaar voor rekening van ETF's.

ETF's worden belangrijker

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Van de verschillende beleggingscategorieën boekten alleen obligatiefondsen (-16,3 miljard euro) in het eerste half jaar van 2018 uitstroom. Ondanks de dreiging van het uitbreken van een handelsoorlog is het opvallend dat de Europese beleggers aandelenfondsen (+30,3 miljard euro) kochten. Wel moet worden gezegd dat de aandeleninstroom vooral in het eerste kwartaal plaatsvond.

Van alle soorten fondsen verkochten mixfondsen (+32,2 miljard euro) in de eerste zes maanden van 2018 het beste.

Ook opvallend: terwijl actieve obligatiefondsen kapitaal verloren, boekten obligatie-ETF's (+4,2 miljard euro) juist instroom.

Uit obligaties

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Zoom ik verder in op sectorniveau, dan waren vooral wereldwijde aandelen (+20,6 miljard euro), Amerikaanse aandelen (+9,8 miljard euro) en aandelen IT (+6,6 miljard euro) populair.

Minder goed verloopt het jaar dusver voor Amerikaanse high yield dat de grootste uitstroom (-12,3 miljard euro) in jaren beleefde. Ook Europese bedrijfsobligatiefondsen (-8,6 miljard euro) en absolute returnfondsen (-7,7 miljard euro) werden van de hand gedaan.

Amerikaanse aandelen onverminderd populair

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Welke fondsaanbieders deden tot nu toe in 2018 de beste zaken? Op één staat niet BlackRock dat met een belegd vermogen van bijna 800 miljard euro de olifant in de Europese fondsenkamer is. Nummer twee Amundi komt niet verder dan een kleine 400 miljoen euro aan beheerd vermogen.

Maar niet BlackRock maar Aviva verkocht in 2018 de meeste fondsen (+17,7 miljard euro). Daarna komen BlackRock (+16,7 miljard euro) en UBS (+10,7 miljard euro). Niet verrassend: de helft van de inflow van BlackRock komt van ETF's. Met een marktaandeel van circa 45% heeft iShares een dominante positie in de Europese ETF-markt.

Aviva stoot Blackrock van troon

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Na jaren van consolidatie groeit het aantal fondsen weer. In de eerste helft van 2018 kwamen er in Europa in totaal 52 fondsen bij.

Om de kosten te drukken, of het bloeden te stoppen, liquideerden fondsenhuizen tot eind juni 494 fondsen en werden 478 fondsen gefuseerd. Daar staan 1024 fondslanceringen tegenover.

Aantal Europese fondsen groeit weer

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Verreweg de meeste fondslanceringen vonden plaats in het mixfondssegment. Logisch, want dit zijn de fondsen die Europese beleggers nu vooral willen hebben. Wel werden relatief veel mixfondsen geliquideerd om ze in een nieuw jasje opnieuw op de markt te brengen. Laat maar aan de marketingafdelingen over hoe in te spelen op de nieuwste beleggingsmode.

Nieuwe mixfondsen overspoelen markt

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Alternatieve beleggingen