Column

Volatiele markt? Geef indexbeleggers niet de schuld

Indexbeleggen is volgens sommige beleggers schuldig aan de toegenomen marktvolatiliteit. Nou, zo groot en invloedrijk is deze beleggingscategorie echt nog niet, aldus Wim van Zwol.

De opkomst van indexbeleggen is een van de belangrijkste veranderingen geweest voor de vermogensbeheersector in de afgelopen 30 jaar. Het vermogen onder beheer in indexbeleggingen is sinds 1980 uitgegroeid van bijna niks naar ongeveer 10% van alle activa waar in te beleggen is.

Deze groei heeft de nodige aandacht op het indexbeleggen gevestigd en tot discussies geleid over de eventueel negatieve gevolgen voor de kapitaalmarkt.

Wereldwijd zijn de aandelenmarkten inderdaad volatieler geworden de afgelopen tijd, maar er is geen overtuigend bewijs dat de toename van indexfondsen hier invloed  op heeft gehad.

Willekeurige bewegingen

Het is, al neemt het aantal indexfondsen en ETF's flink toe, belangrijk om te onthouden dat passief beheerde producten een relatief klein aandeel uitmaken van de markt en dat beleggers vaak passieve producten gebruiken om actieve, niet op marktkapitalisatie gerichte portefeuilles op te bouwen.

De onderstaande grafiek laat de twaalfmaandelijks voortschrijdende standaarddeviatie zien van de Russell 3000 Index, evenals de trend van vermogen in aandelenindexfondsen in de VS als percentage van alle in de VS gevestigde aandelenfondsen.

Hoewel het percentage van vermogen in indexstrategieën is gegroeid, is de marktvolatiliteit gestegen en gedaald op een ogenschijnlijk willekeurige wijze, met opvallende pieken rond de techbubbel en de grote financiële crisis.

Geen homogene strategie

Los van de omvang, is indexbeleggen niet één gigantische en homogene beleggingsstrategie. Indexstrategieën zijn zo opgebouwd om de verschillende onderdelen van een marktindex na te bootsen of te volgen.

Deze definitie hanterend, vormen ze maar een klein deel van de wereldwijde markt. Sterker nog, het vermogen in indexfondsen is nog steeds slechts goed voor 10% van de markt en voor slechts 5% van het handelsvolume op beurzen in de VS.

Buiten de VS is dit percentage nog lager. Omdat indexstrategieën een lage transactie-omzet hebben en relatief weinig handelen voor een groot aantal effecten, is hun impact op de totale handelsactiviteit minimaal.

Gebrek aan invloed

Actieve marktdeelnemers voeren de boventoon in de effectenhandel. Andere marktspelers, zoals particuliere beleggers, flitshandelaren en pensioenfondsen, zijn goed voor het gros van het handelsvolume.

Indexbeleggingen worden verspreid over allerlei strategieen en beleggingsstijlen en het overgrote deel van geïndexeerd vermogen is van langetermijnbeleggers in gediversifieerde, voor marktkapitalisatie-gecorrigeerde fondsen.

Beleggers moeten niet vergeten dat volatiliteit, correcties en bearmarkets geen ongewone gebeurtenissen zijn. Uit eigen onderzoek blijkt dat sinds 1980 belangrijke wereldwijde marktgebeurtenissen zoals correcties en bearmarkets ongeveer elke twee jaar hebben plaatsgevonden. 

Indexfondsen hebben daar geen invloed op. 

 


Wim van Zwol is hoofd Institutional Sales Northern Europe bij Vanguard Asset Management. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

De impact van het coronavirus