Column

Nieuw! Europese ETF-markt krimpt

De Europese aanbieders van ETF's beleefden een magere junimaand. Veel ETF's werden er niet verkocht en door de dalende koersen was de ETF-markt aan het einde van de maand kleiner dan aan het begin. Maar één aandelenregio had over populariteit geen klagen. Detlef Glow van Lipper weet meer.

De Europese ETF-markt boekte ook in juni inflow. Dat is het goede nieuws. Het slechte nieuws is dat deze inflow niet leidde tot een grotere Europese ETF-markt, uitgedrukt in harde euro's. Het totaal beheerde Europese ETF-vermogen daalde van 665,8 miljard euro naar 660,4 miljard euro door dalende koersen. Europese beleggers kochten voor 0,9 miljard euro ETF's, maar verloren 6,3 miljard euro doordat de markten niet meewerken.

Wat betreft de inflow was juni het spiegelbeeld van de maand ervoor. In mei verkochten beleggers nog massaal obligatie-ETF's maar juist deze beleggingscategorie was in de maand ervoor het meest gevraagd. Beleggers kochten in juni voor 1,2 miljard euro obligatie-ETF's. Ook grondstoffen-ETF's (+0,4 miljard euro) hielden de voeten droog. Aandelen-ETF's, die in mei nog goed verkochten, werden vorige maand juist verkocht (-0,7 miljard euro).

Over de eerste zes maanden van 2018 bedroeg de totale ETF-verkoop 22,8 miljard euro. De bijdrage van juni was povertjes.

Beleggers draaien

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Hoewel aandelen-ETF's de meeste uitstroom boekten, zijn de drie best verkochte ETF-sectoren (Lipper onderscheidt 160 zogenoemde peer groups) in juni allemaal aandelen-ETF's, te weten Amerikaanse aandelen (+2,6 miljard euro), wereldwijde aandelen (+0,6 miljard euro) en Britse aandelen (+0,5 miljard euro).

Verkocht werden afgelopen maand vooral Japanse aandelen (-1,3 miljard euro), aandelen opkomende markten (-1,2 miljard euro) en aandelen eurozone (-1,0 miljard euro). Waren dat niet de aandelenregio's die aan de vooravond van 2018 werden getipt als de grote winnaars van het huidige beursjaar?

Amerikaanse aandelen populair

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

De Europese ETF-markt is een beetje rare markt. Ja, er zijn best veel partijen die ETF's aan de man brengen, maar slechts een handjevol doet goede zaken. Tien van de vijftig Europese ETF-verkopers tekenen voor 92,5% van de totale markt. Daarvan is iShares de spreekwoordelijke olifant in de kamer met een marktaandeel van 45,5%.

Ook in juni deed iShares goede zaken. De ETF-dochter van Blackrock verkocht voor 1,7 miljard euro aan ETF's. De nummers twee en drie, Invesco en JP Morgan, bleven met een omzet van 0,2 miljard euro heel ver achter.

17 van de 50 ETF-aanbieders zullen juni graag snel vergeten. Zij boekten een outflow van 1,9 miljard euro.

Veelvraat iShares

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Ten slotte nog iets over de best verkochte individuele ETF's in juni. De topper van juni was iShares Core S&P 500 ETF dat met een omzet van 0,8 miljard euro maar liefst 88,9% van de totale juni-inflow voor zijn rekening nam. Nummer twee was iShares Euro Stoxx 50 (DE), dat een omzet genereerde van 0,4 miljard euro.

Van de 2.551 ETF's die in Europa te koop zijn, boekten slechts 739 ETF's een inflow van meer dan 10.000 euro. De rest, ruim twee derde van het complete assortiment, werd amper gekocht of zelfs verkocht. 

Europa stapt in de S&P 500

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie


Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

China; opnieuw lieveling van beleggers?