Column

Europese ETF-markt in ban van concentratievrees

Met de verwachte verdere consolidatie in de Europese ETF-markt dreigt de concentratie verder toe te nemen. Detlef Glow van Lipper is er niet bang voor.

Na de aankondiging op 3 juli 2018 van de overname van Equest Markets and Commodities (EMC) van Commerzbank door Société Générale, zijn er zorgen dat de concentratie in de Europese ETF-sector verder toeneemt. De overname betekent immers dat ComStage (de ETF-tak van Commerzbank) nu kan worden geïntegreerd in Lyxor ETF (de ETF-tak van Société Générale).

Is deze vrees voor nog meer concentratie gerechtvaardigd? En: is de Europese ETF-industrie überhaupt in een consolidatiemodus? In eerste instantie lijkt het antwoord op beide vragen een duidelijk ja te zijn.

De overname van ComStage betekent dat er één actieve promotor minder op de Europese markt is. Toch zie ik hierin geen echte consolidatie. Echte consolidatie beteketent volgens mij dat het aantal ETF-verkopers met een duidelijk marktaandeel over een langere periode, 12 maanden of zelfs langer, zou krimpen. Daar ziet het niet naar uit.

ETF-markt is al geconcencentreerd

Met de koop van ComStage wordt Lyxor ETF de nummer twee speler in Europa met 73,2 miljard euro aan beheerd vermogen. Dat is wel nog steeds veel kleiner dan marktleider iShares, dat voor maar liefst 299,5 miljard euro aan ETF's beheert. Nummer drie X-trackers heeft slechts 2,4 miljard meer aan beheerd ETF-vermogen dan Lyxor ETF.

Met betrekking tot het marktaandeel van de vijf grootste ETF-uitgevers in Europa heeft de toevoeging van de ComStage-activa (momenteel nummer 11) geen grote impact. De overname vergroot het marktaandeel van de vijf belangrijkste ETF-spelers slechts van 79,47% tot 80,81%. Dat is in lijn met het marktaandeel van de vijf grootste ETF-spelers in het verleden (zie onderstaande tabel).

De tabel toont hoe geconcentreerd de Europese ETF-markt is. De 20 belangrijkste ETF-verkopers hadden in alle perioden een marktaandeel van meer dan 99,37%. De overige 28 moesten het met de rest, de kruimels, doen.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Maar concurrentie verzekerd

Dit hoge concentratieniveau doet de vraag rijzen of er nog wel voldoende concurrentie is in het Europese ETF-segment. Volgens mij is dat nog altijd het geval. Het beste voorbeeld hiervan was de komst van Vanguard. Deze werd in de afgelopen jaren de op zes na grootste ETF-verkoper in Europa. Andere voorbeelden van sterk groeiende Europese ETF-aanbieders zijn Wisdom Tree en UBS ETF, dat zich in relatief korte tijd heeft opgewerkt tot de op drie na grootste ETF-verkoper in Europa.

Ofwel, de overname van EMC zal Lyxor helpen zijn marktaandeel te vergroten, maar het zal geen grote invloed hebben op de bredere concentratie in de Europese ETF-markt. Mij zou het niet verbazen als we de aankomende anderhalf jaar nog meer overnames zullen zien, doordat een aantal kleinere ETF-verkopers waarschijnlijk niet winstgevend is, dus genoodzaakt is een leuke deal te zoeken.

Ik ben er ook vrij zeker van dat het niet altijd een overname van een klein bedrijf door een grotere concurrent zal zijn, zoals een paar maanden geleden bleek bij de overname van ThinkCapital door VanEck.

Markt wordt volwassen

Geconcludeerd kan worden dat fusies en overnames een natuurlijke ontwikkeling zijn in een markt die verder rijpt, maar dat dit niet betekent dat de ETF-industrie zich in een consolidatiemodus bevindt.

Wel kan na de recente overnames de vraag rijzen of de hoge concentratie in de markt nu nog hoger wordt, of dat de markt genoeg nieuwkomers zal toelaten dat eerder tot een krimpende marktconcentratie zal leiden.


Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

China; opnieuw lieveling van beleggers?