Column

Amerikaanse aandelen niet langer peperduur

Door de recente daling van Amerikaanse aandelen is hun waardering precies gelijk aan het langetermijngemiddelde. Koopkans?

Amerikaanse aandelen zijn duur, zo was het verhaal de laatste jaren. De hoge prijs werd niet als een al te groot probleem gezien, want Wallstreet was in zijn lange geschiedenis meestal duurder dan aandelenmarkten elders. Dat heeft onder meer te maken met de prima liquiditeit van de Amerikaanse aandelenbeurs. Goede verhandelbaarheid heeft zijn prijs.

Wat natuurlijk ook hielp om de Amerikaanse beurzen hoger te zetten, is de relatief hoge concentratie van succesvolle internetbedrijven in de VS. De zogenaamde FAANG-aandelen - FAANG staat voor Facebook, Amazon, Apple, Netflox en Google - namen een belangrijk deel van de Amerikaanse beurswinst voor hun rekening. Dat deze aandelen wat mogen kosten is op basis van hun verwachte groei niet meer dan normaal.

Maar toch, een beetje hoogtevrees begonnen assetmanagers wel te krijgen. Daarom wezen zij  ook dit jaar Japan, opkomende markten en Europa aan als de regio's met de beste aandelenkansen. Deze regio's waren achtergebleven, dus zouden klaar zijn voor een indrukwekkende inhaalslag. Dat was een half jaar geleden. Van de verwachte inhaalslag kwam weinig terecht. Ook op Wallstreet sloeg de stemming om. Inmiddels zijn Amerikaanse aandelen precies gemiddeld gewaardeerd.

Of de huidige Amerikaane aandelenwaardering een goed instapmoment is, hangt vooral af van de toekomstige winstontwikkeling. Die loopt in 2019 weliswaar terug maar ook een gemiddelde winstgroei van 9,7% maakt aandelen bij een gelijkblijvende koers een stuk goedkoper. Tenminste, als de verwachte winstgroei er ook daadwerkelijk komt. Het aantal beren op de weg neemt immers inmiddels danig toe.

Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Alternatieve beleggingen