Column

UBS ETF troeft iShares af

Mei was in meerdere opzichten een opzienbarende maand voor de Europese verkopers van ETF's. Europese beleggers stapten massaal uit EU-aandelen. UBS ETF beleefde een maand om nooit te vergeten.

De Europese ETF-cijfers zijn binnen. Die cijfers zien er zo op het eerste gezicht aardig uit. Het Europese ETF-vermogen onder beheer steeg afgelopen maand namelijk met 11,8 miljard euro tot 663,7 miljard euro. Deze toename was echter niet het gevolg van de instroom van nieuw kapitaal (+1,5 miljard euro) maar vooral van goede marktomstandigheden (+10,3 miljard euro). Voor heel 2018 bedraagt de ETF-inflow 21,9 miljard euro. Mei viel dus wat tegen.

Net als in april werd de ETF-inflow in mei gedragen door aandelen-ETF's (+1,7 miljard euro). Ook grondstoffen-ETF's beleefden een aardige maand met een instroom van 0,3 miljard euro). Minder goed verliepen de zaken voor obligatie-ETF's (-0,4 miljard euro) en mix-ETF's (0,1 miljard euro). 

In aandelen, uit obligaties

Zoomen we in op sectorniveau (Lipper heeft de Europese ETF-markt onderverdeeld in 158 zogenoemde peer groups), dan valt op dat het meeste nieuwe kapitaal in mei naar wereldwijde aandelen-ETF's (+5,1 miljard euro) stroomde. Ook Amerikaanse aandelen-ETF's (+0,9 milard euro) en Amerikaanse inflatie gelinkte schuld (+0,3 miljard euro) waren populair.

Minder goed verliepen de zaken voor ETF's in aandelen eurozone (-1,5 miljard euro), financiële waarden (-1,1 miljard euro) en Duitse aandelen (-0,8 miljard euro).

Winnaars en verliezers in mei 2018

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Met een marktaandeel van bijna 50% zou je verwachten dat iShares, dochter van Blackrock, wel weer goede zaken zou hebben gedaan. Niet dus. Ook de nummers 3 (Lyxor ETF), 5 (Amundi ETF) en 6 (Vanguard) van de Europee ETF-markt zullen mei snel willen vergeten. Van de 50 verkopers van ETF's in Europa boekten er maar liefst 19 outflow. De roep om verdere consolidatie klinkt steeds luider. 

Nou ja, UBS ETF heeft geen klagen. De ETF-tak van UBS beleefde met een instroom van +3,4 miljard euro een ongekend goede meimaand. de drie best verkochte ETF's kwamen allemaal uit de koker van UBS ETF. Ook Xtrackers (+0,7 miljard euro) en Invesco (0,2 miljard euro deden relatief goede zaken.

De topverkopers van mei

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Klik op de afbeelding voor een grote versie


Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

China; opnieuw lieveling van beleggers?