Edin Mujagic is hoofdeconoom van OHV Vermogensbeheer en is gespecialiseerd in (de gevolgen van) het beleid van de centrale banken. Hij heeft verschillende boeken op zijn naam staan, waaronder "Geldmoord: hoe de centrale banken ons geld vernietigen" en "Boeiend en geboeid: een monetaire geschiedenis van Nederland sinds 1814/1816". Hij studeerde monetaire economie aan de Universiteit van Tilburg.

Column

Centrale banken deze week volop in de spotlights

Als het waar is dat vergaderingen van de centrale banken de markten flink in beweging zetten, dan kunnen we volgende week heel wat gaan beleven, want dan komen de rentecomité's van drie van de vier belangrijkste centrale banken bij elkaar, aldus Edin Mujagic.

Sinds het begin van de crisis behoren de vergaderingen van de besturen van de belangrijke centrale banken tot de belangrijkste gebeurtenissen voor beleggers. Hun besluiten zijn altijd van invloed op de markten en dat is sinds het begin van de laatste crisis in 2007 meer dan ooit het geval.

Door het onconventioneel monetair beleid, de zeer verregaande monetaire maatregelen die de centrale banken hebben genomen, is hun invloed op zo goed als alle markten enorm toegenomen. Behalve echte maatregelen die zijn genomen (renteveranderingen en opkoopprogramma's) kunnen de woorden van de centrale bankiers de markten flink in beweging zetten.

Monetaire conjunctie

Net zoals de planeten, die om de zon draaien, zich doorgaans op verschillende plek aan de hemel bevinden, zo vinden de vergaderingen van de monetaire ridders in de wereld op verschillende dagen plaats en zijn ze keurig verspreid door het jaar heen. Het komt echter ook sporadisch voor dat meerdere planeten voor de toeschouwer op aarde bij elkaar komen. Astronomen spreken dan over een conjunctie.

Zo’n monetaire conjunctie vind medio juni plaats. Op 13 juni maakt de Amerikaanse Fed bekend wat de monetaire beraadslagingen opgeleverd hebben. Een dag later komt het bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB) bij elkaar, gevolgd door de Japanse monetaire samoerai op 15 juni. Na het weekeinde treffen vervolgens de Britse én Zwitserse monetaire ridders elkaar, op 21 juni.

Toegegeven, het is niet zo zeldzaam als, zeg, dat álle planeten op één lijn zitten (dat gebeurt elke 3415 jaar) maar bijzonder is het wel dat de rentecomités van drie van de vier belangrijkste centrale banken ter wereld vergaderen op drie achtereenvolgende dagen.

Fed: 1 of 2 extra verhogingen

Met betrekking tot de Fed verwacht de markt dat bank de officiële rente zal opkrikken met 25 basispunten én meer licht zal laten schijnen op de vraag hoeveel renteverhogingen er nog in het vat zitten voor de rest van het jaar. Dat laatste is waar de markt vooral naar uitkijkt. Worden het nog twee renteverhogingen na die van volgende week, of toch nog maar één?

Draghi's balanceeract

De ECB zal de nieuwe ramingen over inflatie en economische groei publiceren. Elke afwijking kan de markt ertoe aanzetten de verwachtingen over hoe snel quantitative easing afgebouwd gaat worden, en wanneer de ECB de officiële rente zal verhogen, aan te passen. Met de onlangs hogere inflatie uit Duitsland, de gestegen olieprijs en een zwakkere euro – beide laatste factoren stuwen de inflatie in de eurozone na een tijdje omhoog – zou het zomaar kunnen gebeuren dat die verwachtingen aangepast worden.

Veel zal ook afhangen van de woorden van Mario Draghi tijdens de persconferentie na afloop. Zoals zo vaak kan er vooral beweging optreden in de koers van EUR/USD en de rentes van de eurolanden.

EUR/USD is de laatste weken behoorlijk gedaald. De belangrijkste redenen voor die daling waren de vlucht naar veiligheid door de onrust in opkomende markten, onrust in de eurozone naar aanleiding van de politieke perikelen in Italië, vooral de angst dat Italië uit de euro zal treden, sterke economische groei in de VS, én tekenen dat de economische groei in de eurozone juist iets vertraagt.


Edin Mujagic is hoofdeconoom van OHV Vermogensbeheer en is gespecialiseerd in (de gevolgen van) het beleid van de centrale banken. Hij heeft verschillende boeken op zijn naam staan, waaronder "Geldmoord: hoe de centrale banken ons geld vernietigen" en "Boeiend en geboeid: een monetaire geschiedenis van Nederland sinds 1814/1816". Hij studeerde monetaire economie aan de Universiteit van Tilburg. Hij schrijft op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

IEXFonds 40