Column

MSCI omarmt eindelijk Chinese A-aandelen

Na jaren van gesprekken neemt MSCI Chinese A-aandelen in zijn indices op. Niet de ruwheid van de handel in A-handelen maar liquiditeitsbeperkingen waren voor MSCI reden om A-aandelen lange tijd te weren. Hoe belangrijk is de opname? "Niet belangrijk en heel erg belangrijk," zegt Mark Tinker van Axa IM.

Internationale beleggers, die in Chinese aandelen willen beleggen, konden vanaf 1993 alleen terecht in Hongkong, waar Chinese H-aandelen staan genoteerd. Internationale beleggers moesten vervolgens meer dan 20 jaar wachten, totdat zij in beperkte mate toegang kregen tot de beurzen van Sjanghai en Shenzhen, waar de Chinese A-aandelen hun notering hebben.

“Sinds 2014 kunnen internationale beleggers via de zogenaamde Hongkong Connect, een soort kattenluikje, in de helft van het totaal aantal genoteerde A-aandelen beleggen,” vertelt Lodewijk van der Kroft, hoofd Benelux van het internationale aandelenhuis Comgest.

Maar per vandaag krijgt de internationale handel in Chinese A-aandelen een oppepper omdat de dominate indexbouwer MSCI voor het eerst A-aandelen heeft opgenomen in zijn regionale en wereldwijde indices. In twee stapjes, in juni en september, zullen 234 A-aandelen onderdeel worden van de MSCI Asia ex Japan-index (0,9% weging) en MSCI Emerging Markets-index (0,8%), dus automatisch gekocht worden door beleggers die beide indices via ETF's volgen. 

Kleine én grote stap

Zo op het eerste gezicht heeft de opname van A-aandelen weinig om het lijf. De 234 aandelen maken minder dan 10% uit van de ca. 3000 aandelen die in Sjanghai en Shenzhen staan genoteerd. De weging in beide indices, minder dan 1%, is gering. Maar de stap van MSCI toont hoe ver China inmiddels is gevorderd met zijn hervormingen van de kapitaalmarkt, met name met betrekking tot de internationalisering van de yuan en het koppelen van zijn beurzen aan de rest van de wereld.

Volgens Mark Tinker, hoofd Aziatische aandelen van Axa IM, is de opname van 234 A-aandelen in de MSCI-index helemaal niet belangrijk en tegelijkertijd heel erg belangrijk. “Het is niet belangrijk doordat het weinig extra handel geeft. China heeft het westerse geld niet nodig. Wat China wel nodig heeft is de hulp van slimme beleggers om betere koersen neer te zetten. Maar de opname is symbolisch wel heel belangrijk, want de MSCI EM Index wordt door veel internationale beleggers gebruikt. De opname van Chinese A-aandelen is het begin van structurele verandering van de Chinese financiële markten. Bedoeling is dat uiteindelijk 18% van de MSCI EM Index uit Chinese A-aandelen bestaat.”

Gokkast

De verwachting is dat de beurzen van Sjanghai en Shenzhen, die nu nog hoofdzakelijk het domein zijn van de goklustige Chinese particulier, door de openstelling voor buitenlanders een meer volwassen karakter zullen krijgen. De term gokkast valt al snel als het over de handel in A-aandelen gaat. 

Het vergde de Chinese overheid dan ook de nodige moeite om indexbouwer MSCI zo ver te krijgen om Chinese A-aandelen in z’n indices op te nemen. Er is ruim 5 jaar over gesproken. Niet de ruwheid van de handel in A-handelen maar liquiditeitsbeperkingen waren voor MSCI de belangrijkste reden om Chinese vasteland-aandelen lange tijd te weren.

“Slechte verhandelbaarheid is niet iets waar de uitgevers van ETF’s op zitten te wachten,” vertelt Van der Kroft. Verder mogen internationale beleggers geen groot belang in Chinese bedrijven opbouwen. Ook, en dat is toch wel apart, kunnen Chinese bedrijven volgens Van der Kroft op eigen houtje de handel in eigen aandelen stilleggen, voor zolang als zij dat zelf wenselijk vinden.

Meer westerse invloed

De opname van Chinese A-aandelen door MSCI werkt volgens Jie Lu, hoofd Chinese aandelenresearch voor Robeco in Sjanghai twee kanten op. “Het dwingt internationale beleggers meer oog te hebben voor de inmiddels drie duizend A-shares. Tegelijkertijd is het een stuk achter de deur voor Chinese bedrijven om meer te communiceren met internationale investeerders en om hun corporate governance te verbeteren. Zoiets als ESG is voor Chinese bedrijven relatief nieuw."

Raymond Ma, portefeuillebeheerder bij Fidelity International, heeft de goede hoop dat de komst van met name grote westerse institutionele beleggers helpt om de A-markten volwassener te maken. “In tegenstelling tot Chinese particulieren zijn zij meer gericht op het vinden van langetermijnwinnaars. Fundamentals worden belangrijker.”

Wel duurder

Maar hebben westerse beleggers wel Chinese A-aandelen nodig, als zij ook terecht kunnen in Hongkong? Ja, zegt Van der Kroft. De belangrijkste reden is dat een aantal belangrijke Chinese aandelensectoren in Hongkong zwaar is ondervertegenwoordigd. “De sector telecom kun je prima spelen via Hongkong. Banken zijn er ook voldoende. Maar voor consument gerelateerde sectoren moet je toch echt op het vasteland zijn.”

Nadeel van A-aandelen is wel dat ze duurder zijn dan aandelen in Hongkong. Dat waarderingvrerschil is simpel uit te rekenen door aandelen met een dubbelnotering naast elkaar te leggen. Comgest gebruikt daar de zogenoemde A-H Premium Index voor. “Bij een stand boven 100 zijn aandelen van het vasteland duurder. Eind maart bedroeg de premie van A-aandelen bijna 30%,” vertelt Van der Kroft. “Het zijn vooral de penny-stocks, die op het vasteland véél duurder zijn.

Het waarderingsverschil wordt toegeschreven aan Chinese particulieren die alleen in A-aandelen kunnen beleggen. Omdat er in China restricties zijn voor het omwisselen van renminbi in Hongkong dollar kunnen particulieren niet in Hongkong terecht.

Een andere reden van het waarderingsverschil is de angst van beleggers om short te gaan in A-aandelen. Hierdoor kan het waarderingsverschil bij een dubbelnotering niet worden weg gearbitreerd. Short gaan wordt door de regering in Beijing niet op prijs gesteld, dus dat kunnen beleggers beter niet doen. "Voordat je het weet, word je opgepakt, vertelt een handelaar die liever anoniem blijft.


Zoek de verschillen

Aantal aandelen
A-aandelen: Shanghai (1100), Shenzhen (1800)
H-aandelen: Hongkong (230)

Aandeelhouders
A-aandelen: 85% retail, 15% institutioneel
H-aandelen: 30% retail, 70% institutioneel

Dividend
A-aandelen: gemiddeld 1,5%
H-aandelen: gemiddeld 4,2%

Sectorwegingen
Banken: A-aandelen 61%, H-aandelen 39%
Tech: A-aandelen 50%, H-aandelen 29%
Energie: A-aandelen 70%, H-aandelen 30%
Consumptieproducten: A-aandelen 66%, H-aandelen 15%
Telecom: A-aandelen 6%, H-aandelen 94%
Auto’s: A-aandelen 81%, H-aandelen 18% H

Rendement (sinds 1 januari 2013)
H-aandelen (Hang Seng): + 38,5%
A-aandelen (Shanghai Composite): +32,9%


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

China; opnieuw lieveling van beleggers?