Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. De afgelopen vijftien jaar heeft hij als beleggingsprofessional gewerkt bij onder andere AXA IM, Sector Investment Managers en Petercam. Ubbels is specialist op het gebied van asset allocatie. Apha Research brengt op regelmatige basis rapporten uit over asset allocatie, waaronder de maandelijkse Asset Allocatie Consensus, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeherders worden verzameld. Diverse malen per jaar organiseert Alpha Research seminars over belangrijke topics voor vermogensbeheerders.
Column

Tot ziens tech, hallo financials!

In maar liefst 83,3% van de beleggingsrapporten van zestig huizen wordt de financiële sector aanbevolen, zo ontdekte Alpha Research. Wat is er nog meer koopwaardig?

Hoe staat het met de assetallocatieconsensus van deze maand? Aandelen zijn wederom de meest aantrekkelijke beleggingscategorie, maar het enthousiasme van professionele beleggers nam ten opzichte van een maand eerder wel iets af. Van een overtuigend risk on-sentiment is inmiddels geen sprake meer. Het percentage koopadviezen voor aandelen daalde naar 64,2%. 

Ook commodities en vastgoed moesten een stap terugdoen. De consensusaanbeveling voor beide assetcategorieën daalde van overwegen naar neutraal. Inmiddels wordt vastgoed wel iets koopwaardiger geacht dan grondstoffen. Grondstoffen hebben dit jaar hun waarde bewezen. Geen beleggingscategorie deed het dit jaar beter. 

Obligaties blijven de minst aantrekkelijke beleggingscategorie. Na een klein herstel in de eerste maanden van 2018, zijn er afgelopen maand weer nieuwe neerwaartse aanpassingen ontvangen.

Cash daalde, maar dit leidde niet tot een wijziging in de neutrale aanbeveling.

De assetallocatieconsensus van mei 2018

raex

Sectorconsensus: van tech naar financials

De sector financials steeg afgelopen maand in populariteit en wist, voor het eerst sinds 2012, de sector technologie te passeren in termen van koopwaardigheid. Terwijl voor tech geen aanpassingen werden genoteerd, ging het advies voor financials flink omhoog. In maar liefst 83,3% van de rapporten werd de financiële sector op koop gezet. 

Materials kreeg daarentegen een aantal neerwaartse aanpassingen voor de kiezen, waardoor de consensusaanbeveling van deze sector omlaag gaat van overwegen naar neutraal.

De twee sectoren met de meeste verkoopadviezen zijn consumer staples en telecommunicatie. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat telecommunicatie afgelopen maand kon rekenen op meer positieve aandacht, terwijl de adviezen voor consumer staples nog negatiever werden dan ze al waren.

Regioconsensus: Japan rules

Met de regio-allocatie is nog altijd iets bijzonders aan de hand. Er is geen regio waar professionele beleggers negatief over denken. De VS mag wel bestempeld worden als de minst aantrekkelijke regio, ook al was er afgelopen maand sprake van een licht positieve trend.

Over Europa, opkomende markten en Japan zijn beleggingsanalisten het positiefst. Japan staat op nummer een, waarbij Europa en de opkomende markten van plaats zijn gewisseld. Over Europa zijn de meningen iets positiever, ook al neemt de aantrekkelijkheid van Europa sinds november elke maand ietsje af. 

Alle regio's goed

raex

Obligatieconsensus: niemand wil staatsobligaties

Bij fixed income blijft het advies voor staatsobligaties opvallen. In 90% van de assetallocatierapporten staat deze belangrijke obligatiecategorie op onderwegen. Dit is wel een kleine daling ten opzichte van vorige maand, toen er nog negatiever over staatsschulden werd geoordeeld.

Emerging market debt is samen met inflation linked bonds duidelijk favoriet onder obligatiebeleggers. Wel boekte EMD in de afgelopen maand iets meer positieve aanpassingen. Voor beide obligatiecategorieën geldt wel dat beleggers dit jaar nog altijd moeten wachten op de mooie rendementen. 

Afgelopen maand stond de consensus voor high yield-obligaties voor het eerst sinds 2012 op onderwegen. Deze situatie is in de afgelopen maand niet verbeterd. Slechts 18% van de adviezen is positief. Voor het rendement heeft dat overigens weinig uitgemaakt. Junk boekte in april het beste rendement van 2018. 

EMD moet het doen

raex

Hoe komt de assetallocatieconsensus tot stand?

Alpha Research inventariseert maandelijks de assetallocatievisies van fondshuizen, assetmanagers en researchpartijen van zowel de buy- als sell side. Deze opinies worden door Alpha Research geactualiseerd in een database.

De meeste partijen gebruiken de categorieën overwegen, neutraal en onderwegen als aanbeveling. Respectievelijk zijn de waarden +1, 0, en -1 van toepassing. Deze waarden leiden tot een gemiddelde, de consensus.

Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. Op IEXProfs presenteert hij regelmatig zijn visie op assetallocatiekwesties, gebaseerd op de database van Alpha Research, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeheerders worden verzameld. Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @eelcoubbels.

De impact van het coronavirus