Column

Europese fondsbelegger verlegt koers

Detlef Glow van Lipper constateert een aantal bijzondere ontwikkelingen in de Europese fondsenmarkt in de eerste drie maanden van 2018. Europese beleggers zochten het bijvoorbeeld vooral in beleggingen opkomende markten én in mixfondsen.

Na het geweldige beursjaar 2017, toen de Europese fondsindustrie een record inflow boekte, verliep het eerste kwartaal van 2018 eerder rustig. Het beheerd vermogen bereikte eind maart door instroom van 81,5 miljard euro een nieuwe recordstand van 10,5 biljoen euro.

Het beheerde vermogen van de Europese ETF-industrie steeg met 19,8 miljard euro tot 676,5 miljard euro. Ja, ook dat is een record. De groei van het Europese ETF-vermogen was voornamelijk te danken aan verkoop (+ 26,8 miljard euro), want de koersprestaties van de onderliggende waarden waren in de eerste drie maanden van 2018 negatief (-7,0 miljard euro).

Europees fondsvermogen bereikt in Q1 nieuwe top 

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Europese beleggers hadden aan het einde van het eerste kwartaal van 2018 het meeste geld zitten in aandelenfondsen (3,8 biljoen euro), gevolgd door obligatiefondsen (2,7 biljoen euro), mixfondsen (1,8 biljoen euro) en geldmarktfondsen (1,2 biljoen euro).

Europese fondsbelegger zit vooral in aandelen

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Ondanks de toegenomen marktvolatiliteit beleefde de Europese fondsindustrie en prima kwartaal. Laten we de korte termijn geldmarktfondsen namelijk weg, dan boekte de fondsindustrie in Q1 een inflow van 91,1 miljard euro, en dat is geheel in lijn met voorgaande kwartalen.

De inflow was voor een belangrijk deel te danken aan de verkoop van ETF's. Deze was goed voor 29,2% van de totale instroom van de Europese fondsindustrie.

Europese fondsinflow minus handel geldmarktfondsen op peil

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Gelet op het feit dat de wereldwijde aandelenmarkten steeds onrustiger bewogen, was het verrassend dat aandelenfondsen (+46,8 miljard euro) de beste verkochte beleggingscategorie vormden. Mixfondsen (+ 24,7 miljard euro) en vooral obligatiefondsen (+ 10,8 miljard euro) bleven ver achter.  Voor mij bewijst het dat Europese investeerders terugkeerden naar de risk-on modus.

Risk-on!

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Zoomen we in op sectornivau dan blijkt dat Europese beleggers in Q1 hun geld vooral alloceerden naar aandelen opkomende markten  (+ 9,7 miljard euro), wereldwijde aandelen (+ 9,4 miljard euro), obligaties opkomende markten in lokale valuta (+ 6,7 miljard euro) en obligaties opkomende markten in harde valuta (+ 6,7 miljard euro. 

Uitstroom was er ook. Amerikaanse high yield (- 7,5 miljard euro), euro-bedrijfsobligaties (- 5,3 miljard euro) en wereldwijde high yield (- 3,6 miljard euro) waren uit de gratie.

In opkomende markten, uit high yield

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Van de verschillende assetmanagers, die zaken doen in Europa, is BlackRock (753,6 miljard euro aan beheerd vermogen) veruit de grootste. De nummers twee en drie zijn Amundi (422,1 miljard euro) en JP Morgan (305,1 miljard euro). Het Franse Amundi profiteerde met name van de acquisitie in 2017 van Pioneer Investments. BlackRock moet het voor een groot deel hebben van de verkoop van dochter iShares dat bijna de helft van de Europese ETF-markt in handen heeft.

In het eerste kwartaal was BlackRock met een netto-omzet van 12,7 miljard topverkoper, ruim voor Amundi (+ 9,2 miljard euro) en UBS (+ 8,0 miljard euro. Zonder iShares zou BlackRock het kwartaal hebben voltooid als de nummer 3, om aan te geven hoe belangrijk iShares voor BlackRock is.

Topverkopers

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Het aantal Europese fondsen steeg in het eerste kwartaal met 26. Dat is voor het eerst in vele jaren en vooral het gevolg van meer fondslanceringen. De som van fusies en liquidaties veranderde amper.

Europa telt weer meer fondsen

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Uit een gedetailleerder overzicht blijkt dat zowel het aantal aandelenfondsen als obligatiefondsen terugliep. Dit in contrast met het segment mixfondsen dat een stevige groei doormaakte. Wordt 2018 inderdaad het jaar van de mixfondsen, zoals door velen voorspeld?

Aantal mxfondsen groei sterk

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

IEXFonds 40