Column

Doorgeefcolumn: Vallen en opstaan

Gerard Roelofs, hoofd Client Solutions Kempen, neemt het stokje van de doorgeefcolumn over van Monique Donders van BlackRock. Roelofs wil het graag hebben over innovatie, want dat intrigeert hem enorm.

Bij beleggingen is innovatie vaak gerelateerd aan nieuwe technieken die aan de beleggingen worden vastgeplakt, die tot nieuwe inzichten leiden of toegankelijkheid vergroten. De beleggingen zelf veranderen veelal niet. Innovatie is een fascinerend proces van vallen en opstaan.

Niet zelden kleven er ook schaduwkanten aan, of kan het morele kompas tijdelijk zoek raken. Maar de optimist in mij ademt innovatie en kijkt uit naar de mogelijkheden die gaan komen. Voor assetmanagers zijn volgens mij dit de belangrijkste innovaties.

 • Factorbeleggen
  Fundamenteel onderzoek is verrijkt door onderzoek naar factoren die perspectief bieden op extra rendementen. Wellicht gaan we naar een wereld toe waarin het combineren van factoren over vermogenscategorieën het onderscheid in aandelen en obligaties ondergeschikt maakt aan allocatie naar beoogde factorgevoeligheden.

 • ESG-, impact- en langetermijnbeleggen
  Behalve in het uitsluiten van bedrijven, in de dialoog en in actief aandeelhouderschap ligt innovatie met name in toenemende mogelijkheden om de maatschappelijke impact aan te tonen.

 • Flitstrading
  Exponentieel toenemende rekenkracht maakt het mogelijk om met de snelheid van het licht transacties uit te voeren. Dit stelt partijen in staat om op korte termijn oneffenheden tussen markten en onderliggende instrumenten weg te arbitreren. Zonder frontrunning, maar wel met een concurrentievoordeel gekoppeld aan de snelheid van handelen biedt flitshandel meer liquiditeit.

 • Blockchaintechnologie
  Van belang is vooral de blockchaintechnologie waarop cryptocurrency’s gebaseerd zijn. Vrij vertaald kan een digitale handtekening worden gezet, bijvoorbeeld op een belegging. Deze kan daarna altijd worden getraceerd als onderdeel van een portefeuille, van een complexe transactie of een te administreren geheel.
  Stel dat u een klein belang wilt nemen in een tolweg. Dat is een lastige opgave voor een private belegger, gezien de grootte en beperkte verhandelbaarheid. Blockchaintechnologie kan het mogelijk maken om deze vaste activa te waarderen, op te splitsen en uniek aanwijsbaar te laten zijn. Deze kleinere brokjes kunnen dan ook nog verhandelbaar gemaakt worden.

 • Artificial intelligence en machine learing
  AI moet computers in staat stellen om als mensen te werken. Computers van IBM en Google hebben inmiddels supermenselijke schaak­ en go­vaardigheden aangeleerd. Toepassingen dienen vooral nog ter ondersteuning van vermogensbeheerders van vlees en bloed door enorme hoeveelheden data te analyseren. Machine learning zou verdergaan, geeft computers toegang tot data en laat die zelf leren.
  Vooraanstaande wetenschappers en leiders maken zich zorgen of de mensheid de machines blijft begrijpen. Facebook schakelde systemen uit nadat die onderling een taal hadden ontwikkeld die zij niet meer konden volgen. Zal toepassing van machine learning binnen beleggen ook gewoon een kwestie van vallen op opstaan zijn, met wat onbegrepen flash crashes onderweg?

Gerard Roelofs geeft het stokje van deze column door aan David Sanderse, CEO Mercer NL.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

China; opnieuw lieveling van beleggers?