Column

Steady as it goes

Risk on! Beleggingsstrateeg Andrew Milligan van Aberdeen Standard Investments ziet voor de komende twee jaar vooral kansen voor aandelen. Langetermijnbeleggers adviseert hij ook de private markt en alternatieve beleggingshoek op te zoeken.

Wat zal de beurzen in de nabije toekomst meer in beweging zetten, politieke of economische ontwikkelingen?

Andrew Milligan: “Beide. In VS naderen de mid-termverkiezingen in november. Die zijn erg belangrijk voor president Trump. De Democraten kunnen daarbij het lagere huis in handen krijgen. De meerderheid in de senaat is niet zeker. Trump zal er alles aan doen om geen lame duck te worden. Vandaar de belastingverlagingen. Vandaar ook zijn dreigementen om handelstarieven in te voeren.”

“De economische fundamentals zijn goed. Economische groei en bedrijfswinsten nemen behoorlijk toe. Voor het laatste kwartaal, waarvan de cijfers nu naar buiten komen, rekenen wij zelfs op een winstgroei van 15% jaar op jaar. Daarin zitten de Amerikaanse belastingverlaging verwerkt. Maar wat verwachten bedrijven de rest van het jaar? De onderliggende toon van hun outlook bepaalt het sentiment, dat op dit moment al tamelijk nerveus is.”

Hoezo extra Amerikaanse stimulering?

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

U bent optimistisch of pessimistisch?

“Optimistisch, want de economische groei is overal ter wereld behoorlijk goed. In de tweede helft van dit jaar werkt de Amerikaanse belastingverlaging positief door in de groei van de Amerikaanse economie, en daarmee ook van de rest van de wereld. Pas in 2020 verwachten we een wereldwijde economische groeivertraging."

"Pas in 2020 verwachten we een wereldwijde economische groeivertraging"

"De grote vraag is wat de FED dit jaar zal doen? Zolang de inflatie onder controle blijft, zal de Amerikaanse centrale bank voorzichtig opereren. Een recessie is het laatste wat de Fed wil. In de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw zijn er nauwelijks of slechts milde recessies geweest. Men hoopt ook nu een recessie zo lang mogelijk uit te stellen.”

Wat zijn de belangrijkste gevaren die het economische groeifeestje kunnen verstieren?

“Dat zijn er meerdere. Oplopende inflatie, Chinese schuldproblemen en een dollar die hard beweegt, het maakt niet uit welke kant op, kunnen de economische rust verstoren. We houden deze factoren scherp in de gaten. Zoals wij ook een verandering in het royale monetaire beleid van de ECB streng monitoren. De ECB hoopt dat lage inflatie de pijnlijke gevolgen van het einde van het opkoopprogramma zal beperken.”

Blijft de inflatie laag?

“Daar lijkt het wel op. Door de globalisering is het lastig om de lonen te verhogen. Ook de flexibilisering van de arbeidsmarkt houdt dat tegen. Daarnaast leidt de digitalisering tot een ongekende prijstransparantie, waardoor hogere prijzen worden tegengehouden.”

Economische hervormingen houden niet over

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

In februari kwam er een einde aan 15 maanden van rust aan het beursfront. Moeten beleggers rekening houden met onrustige beurstijden?

"Wat we nu meemaken is een terugkeer naar normaal. De VIX beweegt de laatste tijd tussen 15 en 20 punten. Het langetermijngemiddelde is 19. Ik kijk vooral naar de olieprijs om te bepalen hoe stabiel de wereldeconomie. Dat de olieprijs weer zo hoog staat, vertelt mij dat er stress is, nu vooral over Syrië.
Ofwel, de wereldeconomie staat er goed voor, maar er zijn altijd politiek problemen in de wereld, die de economische stabiliteit kunnen bedreigen."

En daarmee het einde van de huidige economische cyclus in gang zetten?

"Normaal is dat een oplopende inflatie, maar daar ben ik ditmaal niet bang voor. De kans is groter dan de stijgende kosten van schuld, een harde beweging van de dollar, of een politieke schok de trigger zal zijn. Eén groot probleem heeft de wereld nu niet, maar wel heel veel kleintjes."

U adviseert beleggers?

"Voor de korte termijn zien wij waarde in het vasthouden van aandelen en is elke dip een goede gelegenheid om bij te kopen. Alleen aandelen uit het Verenigd Koninkrijk en volwassen Azië staan niet op onze kooplijst. Aandelen opkomende markten hebben onze grote voorkeur."

"Om inkomen te generen kiezen wij verder voor Europees vastgoed, high yield en obligatie opkomende markten. Laag renderende obligaties worden gemeden. Die vinden wij te duur."

Langer termijnadvies?

"Dat hangt er vanaf hoeveel risico een belegger wil lopen. Er komt een economische groeivertraging, zo is zeker. Wat is het goede moment om winst te nemen? Maar juist voor langetermijnbeleggers is het interessant om de huidige dure beleggingscategorieën te verruilen voor beleggingen in private markten en alternatieve assets en alternatieve assets. Maar dat zijn beleggingen die lang moeten worden vastgehouden, want tussentijds uitstappen is er door het gebrek aan liquiditeit niet bij."

Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Alternatieve beleggingen